Rechtsbijstand

Wanneer we naar het buitenland gaan, komen we in aanraking met andere culturen, gewoonten, visies en gebruiken. Deze verschillen kunnen leiden tot onvoorspelbare situaties die niet altijd even makkelijk op te lossen zijn. Wat doe je bijvoorbeeld als de schuldige van een verkeersongeval jou aansprakelijk wil stellen? Of wat doe je als er corruptie in het spel is en je hebt het gevoel geen eerlijke kans te krijgen?

Reisverzekering met aanvullende dekking voor rechtsbijstand

In deze situaties kan een reisverzekering met de aanvullende dekking rechtsbijstand een uitweg bieden. Je normale rechtsbijstandverzekering dekt vaak alleen de kosten voor rechtsbijstand in Nederland en soms een aantal andere landen in Europa. Check voor vertrek daarom altijd even in welke landen jij verzekerd bent om zeker te zijn van dekking in het land waar je naartoe gaat.

Wat houdt dekking voor rechtsbijstand in?

De aanvullende dekking rechtsbijstand voorziet je van informatie en advies wanneer je vragen hebt over je rechten in een conflict in het buitenland. Ook wanneer er (nog) geen conflict is, mag je vrijblijvend vragen om informatie. Daarnaast worden je rechten verdedigd wanneer:

 1. Jij beschuldigd wordt of;
 2. Wanneer jou schade is berokkend.

Mocht er uiteindelijk een gerechtelijke procedure aangegaan worden, krijg je financiële bijstand tot op bepaalde hoogte. De hoogte van deze financiële bijstand is per reisverzekeraar verschillend.

Situaties juridische bijstand op reis

Een aanvullende dekking voor rechtsbijstand is geen verplichte verzekering wanneer je op reis gaat. Echter zijn er genoeg omstandigheden waarin deze verzekering van pas kan komen en je hoge kosten kunt vermijden. Denk hierbij aan de volgende situaties:

 • Een verkeersongeluk. Check hiervoor ook eens de aanvullende voertuighulp;
 • Een conflict met de reisorganisatie;
 • Vertraging of annulering van de vlucht;
 • Een conflict bij of na het huren van voertuigen of accommodaties;
 • Corruptie;
 • Schade aan onroerend goed;
 • Een administratief conflict;
 • Een ongeluk op de piste;
 • Het overtreden van buitenlandse wetten zonder hier kennis van te hebben.

Waar ben je voor verzekerd?

Met een aanvullende dekking rechtsbijstand ben je over het algemeen verzekerd voor de volgende punten:

 • Verhaalsbijstand: juridische hulp bij het verhalen van de aangerichte schade wanneer een ander wettelijk aansprakelijk is voor de schade die hij of zij heeft aangericht aan je persoonlijke eigendommen;
 • Strafbijstand: rechtsbijstand wanneer er een strafzaak tegen je aangespannen wordt en jij zelf geen opzet of criminele intentie hebt gehad;
 • Contractbijstand: rechtsbijstand wanneer er onenigheden zijn over één of meerdere contracten die af zijn gesloten met betrekking tot de reis. Het minimum financieel belang wat de zaak moet hebben verschilt per verzekeraar, maar ligt vaak rond de 125 euro;
 • Waarborgsom: vergoeding wanneer je een waarborgsom moet betalen voor je vrijlating, om je eigendommen terug te krijgen of voor het opheffen van beslag op je eigendommen. De waarborgsom wordt niet vergoed wanneer er van jouw kant opzet of criminele intentie in het spel is geweest.

Het is handig om voorafgaand aan je reis bij je eigen reisverzekeraar goed te controleren welke (overige) zaken deze precies dekt. Zo kan je enerzijds optimaal gebruik maken van je verzekering en loop je anderzijds niet onverwacht tegen hoge kosten aan.

Tips

 • Let op de externe kosten. Er mogen tijdens een juridische procedure tot een bepaald bedrag externe kosten gemaakt worden. Bij onder andere het zelf selecteren van een geschikte advocaat, kunnen deze kosten flink oplopen en zal je de grens eerder overschrijden. Elke rechtsbijstandsverzekering heeft externe kosten opgenomen in de polis, die per verzekeraar verschillen. Daarom is het aan te raden om nauwkeurig de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar door te lezen;
 • Als je een boete krijgt voor de kosten van aansprakelijkheid, wordt deze boete niet vergoed door de rechtsbijstandsverzekering;
 • Wanneer je buiten Europa reist, zit er een limiet aan de kosten van de rechtsbijstand. Binnen Europa wordt deze tegen kostprijs vergoed.

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

 • Goedkoopste bovenaan
 • Vergelijken op inhoud en prijs
 • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.