Vrijwilligerswerk
De meeste vrijwilligersprojecten in het buitenland zijn gesitueerd in ontwikkelingslanden. Dit betekent dat je in een land terecht kan komen waar een andere cultuur heerst en wellicht meer criminaliteit en duurdere gezondheidszorg is. Het is daarom belangrijk om voor vertrek te zorgen dat je goed verzekerd bent.
Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk is werk waarvoor je niet betaald krijgt en waarbij je er bewust voor kiest om dat werk vrijwillig te doen. Met het werk doe je iets voor de maatschappij, wordt er geen winst gemaakt en kan je ondertussen gewoon solliciteren naar een betaalde baan. Veel mensen die naar het buitenland gaan voor vrijwilligerswerk komen in een ontwikkelingsland terecht waar wordt meegeholpen aan het bouwen van voorzieningen, infrastructuur of de opvang van bijvoorbeeld weeskinderen.
Zorgverzekering
Wanneer je voor een paar maanden naar het buitenland vertrekt blijft je Nederlandse zorgverzekering gewoon geldig. Voorwaarde is wel dat je geen geld verdient in het andere land. Ook bij vrijwilligerswerk blijf je gewoon verzekerd via de Nederlandse zorgverzekering. Deze basisverzekering dekt spoedeisende medische hulp tot het Nederlandse tarief. Wanneer je tijdens het vrijwilligerswerk bijvoorbeeld ook verzekerd wilt zijn voor extra medische hulp of diefstal van bagage, dan moet je een reisverzekering afsluiten.
Doorlopende reisverzekering
De meeste doorlopende reisverzekeringen bieden geen dekking wanneer je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen. Dit komt door het verschil dat verzekeraars maken tussen recreatief reizen en zakenreizen. Vrijwilligerswerk wordt door vele verzekeraars gezien als werk en daarom onder de zakenreizen geplaatst. Standaard doorlopende reisverzekeringen dekken bijna altijd alleen recreatieve reizen. Er zijn enkele verzekeraars die vrijwilligerswerk wel dekken met de standaard doorlopende reisverzekering. De meest bekende voorbeelden hiervan zijn Aegon en Univé. Neem bij twijfel over jouw reisverzekering altijd contact op met jouw verzekeraar.
Globetrotter reisverzekering
Een globetrotter reisverzekering is zeer geschikt als verzekering tijdens vrijwilligerswerk in het buitenland. Deze reisverzekering is namelijk speciaal voor vrijwilligerswerk, studiereizen en backpacken in het buitenland. De dekking is zeer ruim en omvat lange periodes in het buitenland waarbij werken geen invloed heeft op de dekking. Lees meer over de dekking van de globetrotter reisverzekering.
Maximale reisduur
Alle reisverzekeringen zijn verbonden aan een maximale reisduur. Dit is het aantal dagen dat je maximaal aaneengesloten op reis mag zijn. Bij standaard doorlopende reisverzekeringen ligt dit aantal vaak rond de 60 dagen. Wanneer je vrijwilligerswerk gaat doen is het daarom belangrijk om te controleren hoe lang deze periode is, omdat je meestal voor langere tijd naar het buitenland vertrekt. Soms is het mogelijk om als aanvullende module extra reisdagen te laten verzekeren.
Europa- of werelddekking
Bij de meeste verzekeringen wordt een onderscheid gemaakt tussen een dekking voor Europa en een dekking voor de hele wereld. Dit is een service naar de consument, omdat enkel een Europadekking altijd goedkoper is. Houdt hier wel rekening mee met het afsluiten van een reisverzekering. Wanneer je vrijwilligerswerk gaat doen in een land buiten Europa moet je dit soms dus speciaal aangeven. Neem contact met je reisverzekeraar wanneer je naar een land reist waar veel onrust dreigt, soms vallen landen met een negatief reisadvies buiten de dekking.
Via bemiddelingsbureau
Wanneer je vrijwilligerswerk via een bemiddelingsbureau gaat doen is het verstandig om van te voren te controleren wat de verzekeringseisen van dit bureau zijn. Sommige bemiddelingsbureaus vereisen voor deelname een speciale reisverzekering en soms zit deze verzekering zelfs bij de bemiddeling inbegrepen. Zo voorkom je dat je dubbel verzekerd raakt.