Backpacken

Je bent er klaar voor: de backpack zit stevig op je rug en de wereld ligt aan jouw voeten. Eindelijk ga je de reis maken waar je zo lang naar uit hebt gekeken! Naast het broodnodige heb je misschien ook wel (stiekem) dat gelukspoppetje dat je van thuisblijvers hebt meegekregen, ingepakt. Je gaat er natuurlijk niet van uit, maar wat als de werking ervan toch beperkt blijkt? Hoe mooi het vooruitzicht van jouw droomvakantie ook is, wees ervan bewust dat er altijd narigheid op de loer ligt. Een ongeluk, diefstal, verlies, medische complicaties of andere onvoorziene zaken vormen in het buitenland vaak een nog grotere bedreiging dan normaal. Wees daarom de (financiële) gevolgen ervan voor en zorg dat je de juiste reisverzekering hebt afgesloten voordat je op reis gaat. Op deze manier kom je niet terug met een backpack vol ongewenste bagage.

Reisverzekering

Intensieve beklimmingen, prachtige diepzeeduiken, bloedstollende paraglidings of spannende jungletochten; je kunt het zo gek niet bedenken- maar de avonturen die op jou liggen te wachten, brengen vaak wat meer risico’s met zich mee dan een doorsnee kantoorbaan. Het is daarom zaak om goed verzekerd te zijn voor bepaalde zaken. Check daarom voordat je weggaat in de eerste plaats of je een reisverzekering hebt (zo nee, afsluiten!) en in de tweede plaats wat jouw (basis)verzekering allemaal dekt. Dit is namelijk per verzekeraar verschillend en je wilt natuurlijk niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Wanneer je extra zekerheid wilt hebben, kun je kiezen uit verschillende, extra modules die de verzekeraar aanbiedt. De basisdekking van een reisverzekering bestaat uit de volgende modules.

Dekking en hulp bij Medische (on)kosten

In elk hoekje van de wereld kan een ongeluk schuilen. Je zit er uiteraard niet op te wachten, maar er kan altijd wat gebeuren. Van kleine behandelingen tot grote operaties; wanneer er iets gebeurt maak je gebruik van zorg in het buitenland. Omdat de prijzen van de gezondheidszorg in het buitenland veelal hoger liggen dan in Nederland, is jouw gewone zorgverzekering niet voldoende. Ook komen er vaak additionele kosten bij kijken, zoals de kosten van een ambulance, een alternatieve terugreis of andere behandelkosten. Wanneer je een goede reisverzekering afsluit, helpt deze jou om de overige kosten te overbruggen.

Naast verwondingen, kneuzingen, botbreuken en andere ongemakken kan het ook voorkomen dat je tijdens jouw reis ziek wordt of een vreemde infectie oploopt. Dan is het, naast de financiële hulp, ook fijn wanneer je gebruik kan maken van extra zorg in de vorm van een arts of behandelaar die dezelfde taal spreekt als jij (uiteraard ook in het geval van een ongeluk/verwonding etc.). De Alarmcentrale in Nederland helpt hierbij. Maar ook wanneer je door het incident jouw reis moet afbreken, helpt de Alarmcentrale om de terugreis zo goed mogelijk te organiseren.

Dekking en hulp bij Diefstal & Verlies

Naast snurkende kamergenoten, uit de hand gelopen avonden en krakende stapelbedden, moet je in hostels ook waken voor vervelende zaken zoals diefstal. Veelal zul je in aanraking komen met fantastische reisgenoten die in hetzelfde vakantieschuitje zitten, maar uiteraard zitten er ook rotte appels tussen het reisgezelschap die het gemunt hebben op spullen van anderen. Wanneer je te maken krijgt met diefstal van bijvoorbeeld jouw mobieltje, fotocamera, kleding of tablet is de emotionele waarde van het gestolen goed vaak niet goed te maken. Maar een vergoeding van de reisverzekeraar kan soms een klein beetje helpen.

Wanneer jouw portemonnee en/of reisdocument wordt gestolen, ben je letterlijk verder van huis. Gelukkig helpt in het geval van een goede reisverzekering de Alarmcentrale in Nederland jou graag om alle zaken op orde te zetten. Zo bieden zij hulp bij het leggen van contacten met de lokale overheid en/of ambassade of het uitgeven van gepast geld wanneer jouw pinpas weg is.

Uiteraard kan de vakantiemodus er soms voor zorgen dat je even niet oplet of jouw spullen uit het oog verliest. Dit kan gebeuren, dus ook bij verlies van belangrijke goederen kun je veelal op jouw reisverzekering rekenen. Maar onthoud; je hebt wel wat beters te doen, dus zorg ervoor dat je alles in jouw backpack stopt en het daar ook houdt.

Schade aan materiaal

Tijdens het reizen kun je soms op plekken terecht komen waar men niet zo voorzichtig met jouw backpack omgaat. Zo kan het zijn dat tijdens het inladen van de bagage in de bus/het vliegtuig/de boot etc. er schade aan jouw materiaal ontstaat. Jammer, maar wanneer je kan aantonen dat jij deze schade niet zelf kon voorkomen, dan is het vaak mogelijk dat de reisverzekering het materiaal vergoedt of de aanschaf van een nieuwe uitrusting dekt.

Inzetten van hulpacties

Backpacken is een groot avontuur. Dat is ook wat het zo spannend maakt. Helaas kan het ook weleens finaal mis gaan. Je komt veelal op plekken waar je nog nooit bent geweest, waar je de weg niet kent, de taal niet spreekt of kunnen andere omstandigheden ervoor zorgen dat je in een benarde situatie terecht komt. In het geval van vermissingen worden hulp- of opsporingacties opgezet. De prioriteit is natuurlijk dat alles goed afloopt, maar toch is goed om te weten dat aan dit soort handelingen een royale prijs verbonden is. Gelukkig zullen de meeste verzekering de onkosten (in grote mate) dekken.

Onverwacht afbreken van de vakantie

Soms verloopt de reis niet geheel zoals jij voor ogen had. Zo kan het oplopen van een ziekte of een blessure ervoor zorgen dat je je backpack vroegtijdig aan de wilgen moet hangen. Helaas zijn er ook nog andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je eerder huiswaarts moet keren dan gedacht. Het overlijden van familie of vrienden is helaas een veelvoorkomende reden. Alsof het nog niet deprimerend genoeg is, vormen de financiële onkosten hiervan vaak voor nog meer narigheid. De grootste kostenpost is vaak het omboeken van jouw ticket. Een goede reisverzekering helpt jou om deze zaken te annuleren en onkosten te dekken (mits je voor de extra module annuleringsverzekering hebt gekozen).

Globetrotterverzekering

Hopelijk ben jij als backpacker nu overtuigd van de noodzaak van een goede reisverzekering. Nu is het belangrijk om na te gaan welk limiet jouw verzekeraar aan de geldigheidsduur van de reisverzekering heeft gesteld. Vaak ligt deze grens namelijk al rond de 60 dagen. Wanneer jij voor het echte ‘reis-werk’ gaat, is dit waarschijnlijk niet genoeg. Gelukkig biedt de zogenoemde Globetrotterverzekering uitkomst. Deze verzekering die speciaal op maat is gemaakt voor reizigers die van plan zijn om meer dan een half jaar de wijde wereld in te gaan, kan soms tot wel 3 jaar geldig blijven! Daarnaast biedt de Globetrotterverzekering nog veel meer extra’s, speciaal voor reislustige backpackers. Lees hier alles over de globetrotterverzekering en sluit ‘m gelijk af!

Doorlopende reisverzekering

Wanneer je de Globetrotterverzekering iets teveel van het goede vindt en voor een kortere periode op reis gaat, kun je ook kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Naast jouw backpackreis, is deze verzekering ook geldig tijdens weekendjes weg, citytrips of andere vakanties. Op deze manier hoef je niet steeds een nieuwe reisverzekering af te sluiten en ben je voordeliger uit. Let hierbij wel op het eerder benoemde limiet op (aangesloten) vakantiedagen! Alles over de doorlopende reisverzekering en alle informatie over het afsluiten ervan, vind je op de pagina doorlopende reisverzekering.

Veel plezier en geniet van dit mooie avontuur!

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.