Waar zijn sneeuwkettingen en/of winterbanden in Europa verplicht?

Gelukkig voor wintersportliefhebbers valt er deze winter weer voldoende sneeuw in de populaire skigebieden van Europa. Miljoenen sneeuwliefhebbers trekken deze winter daarom ook weer naar de Alpen om te skiën of boarden. Echter zijn wij Nederlanders niet gewend aan rijden met sneeuw en in berggebieden. Wat niet helpt is dat per land de regelgeving qua sneeuwkettingen en winterbanden verschilt. Hieronder vind je meer informatie over rijden in sneeuwgebieden en een overzicht met de populairste Europese ski landen en de regelgeving betreft sneeuwkettingen en winterbanden.

Waarom winterbanden gebruiken?

Ook in Nederland is het gebruik van winterbanden in de wintermaanden wel aan te raden. Winterbanden worden gebruikt om ook bij lage temperaturen een goede grip op de weg te hebben. Dit komt doordat de banden een zachtere rubbersamenstelling hebben. In combinatie met een ander profiel zorgt dit voor een kortere remweg en een betere grip.

Waarom sneeuwkettingen gebruiken?

Sneeuwkettingen worden gebruikt wanneer winterbanden niet genoeg zekerheid bieden. Dit gebeurt in de praktijk vaak met hevige sneeuwval, steile afdalingen of juist beklimmingen van bergwegen. Volgens de Bovag is het aantal Nederlanders dat met sneeuwkettingen richting de wintersport gaat te laag. Ook moeten Nederlanders volgens hen beter oefenen met het vast- en losmaken van de sneeuwkettingen.

Maar, in welke landen zijn deze sneeuw hulpmiddelen verplicht? En waar heb je deze niet nodig? Hieronder lees je per land wat je wanneer nodig hebt deze wintersport.

Frankrijk

Sneeuwkettingen zijn in Frankrijk alleen toegestaan op wegen waar sneeuw ligt. Dit om de wegen te beschermen tegen de schade die sneeuwkettingen aan kunnen richten. Als het verplicht is om met sneeuwkettingen te rijden is dit aangegeven.

Duitsland

In winterse omstandigheden moet de auto hiertegen bestand zijn. Dit houdt volgens onze oosterburen in dat de auto voorzien moet zijn van winterbanden, voldoende ruitenwisservloeistof moet hebben en de ruitenwissers goed moeten werken. In Duitsland is het soms verplicht om met sneeuwkettingen te rijden, maar ook hier wordt dit met verkeersborden aangegeven.

Italië

Er is in Italië slechts één gebied waar sneeuwkettingen een deel van het jaar verplicht zijn. Dit is in de Aosta Vallei, van 15 oktober tot 30 april. Hier is het verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben.

Oostenrijk

Net als in de meeste andere Alpenlanden mogen sneeuwkettingen in Oostenrijk alleen gebruikt worden indien dit noodzakelijk is en het wegdek niet beschadigd wordt. Dit wordt ook in Oostenrijk met verkeersborden aangegeven.

Zwitserland

In dit land bestaat er geen regelgeving wat betreft het gebruik van winterbanden. Sneeuwkettingen zijn verplicht te gebruiken wanneer de weg en de weersomstandigheden dit noodzakelijk maken. Met sneeuwkettingen om de wielen mogen auto’s maximaal 50 kilometer per uur rijden.

Tsjechië

Winterbanden zijn in Tsjechië alleen verplicht op niet gestrooide wegen. Omdat dit van te voren moeilijk vast te stellen is, is het verstandig om in de winter met winterbanden te rijden. Het hebben van sneeuwkettingen is in dit land in de wintermaanden verplicht.

Slovenië

In Slovenië is het in de wintermaanden, van 15 november tot 15 maart, verplicht om winterbanden te hebben. Indien je geen winterbanden onder de auto hebt zitten is het bijdragen van sneeuwkettingen verplicht.

Slowakije

Bij winterse omstandigheden is het in Slowakije belangrijk dat de wielen onder je auto het keurmerk M+S (modder en sneeuw) dragen. In de winter is het verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben liggen.

Kroatië

In Kroatie gelden dezelfde regels als in Slowakije. Verder moeten winterbanden minimaal een profiel van 4 millimeter hebben.

Zweden

Winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden zijn vereist afhankelijk van de weersomstandigheden.

Noorwegen

Net als in Zweden dien je het gebruik van winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden zelf in te schatten.

Finland

In Finland gelden meer regels omtrent winterbanden dan bij bovengenoemde buurlanden. Zo zijn winterbanden verplicht van 1 december tot 1 maart. Het gebruik van sneeuwkettingen wordt toegelaten als het wegdek dit vereist.

Goed verzekerd op vakantie

Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Zorg dat de sneeuwkettingen, fluoriserende hesjes en gevarendriehoek binnen handbereik liggen, niet ergens onder de bagage. Daarnaast kan het verstandig zijn om een aanvullende reisverzekering af te sluiten. Op deze manier ben je ook gedekt voor ongevallen gerelateerd aan de wintersport. Hier vind je de top 5 doorlopende reisverzekeringen.

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.