Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Zwitserland

Zwitserland is met haar prachtige bergtoppen een heerlijk vakantieland. Zowel voor in de zomer als in de winter. In de zomer kun je er wandelen en van de zon genieten en in de winter kan je heerlijk wintersporten. Het land heeft een oppervlakte van ruim 41.000km². Van Zwitserland wordt maar liefst 70% ingenomen door bergen. Ook heeft het een aantal prachtige steden. Je kunt er genieten van lekkere chocolade of een kaasfondue. Het land heeft ongeveer 8 miljoen inwoners. In het land wordt Frans, Duits en Italiaans gesproken. Maar je kunt je in Zwitserland ook goed redden met Engels.

Je kunt goed reizen door Zwitserland met bijvoorbeeld de auto of de trein. Met haar uitstekende gezondheidszorg is Zwitserland dan ook een fijn land om naar toe te reizen. Het is wel goed om te kijken of je verzekerd bent voor eventuele zorg of andere problemen die zich kunnen voordoen op jouw vakantie in Zwitserland. Lees daarom verder om meer te weten over reizen in Zwitserland, wat het klimaat is, welke documenten je niet moet vergeten en hoe je slim verzekerd bent.

Reizen binnen Zwitserland

Met de auto

De TCS is de wegenwacht van Zwitserland. Deze kan worden ingeroepen als er hulp nodig is bij pech (tel. 0800-140140). Belangrijk om te weten zijn de regels van voorrang. Zo heeft verkeer van rechts voorrang en verkeer op een rotonde heeft ook gewoon voorrang. Als je in de bergen rijdt hebben voertuigen die bergopwaarts rijden voorrang op voertuigen die afdalen. Wanneer je op smalle wegen rijdt heeft een zwaarder voertuig weer voorrang op een lichter voertuig.

In Zwitserland zijn er door het grote aantal bergen ook veel tunnels. Het is verplicht om met dimlicht te rijden in tunnels (ook wanneer er goede verlichting is in de tunnels). De tunnels zijn het hele jaar geopend. Voor deze tunnels hoef je geen tol te betalen. Om van de wegen gebruik te maken moet je vaak een Autobahnvignet hebben. Iedereen die op de Zwitserse snelwegen rijdt moet een ‘Autobahnvignet’ aanschaffen. Dit is voor alle auto’s hetzelfde vignet. Je kan deze aanschaffen bij tankstations en postkantoren in Zwitserland maar ook bij de Zwitserse grens. Zonder een vignet kan je een boete krijgen van ongeveer €183,-.

Als je met je caravan naar Zwitserland gaat is het wel belangrijk dat je enige ervaring hebt met het rijden met een caravan. Je mag op snelwegen, die drie rijstroken hebben, niet op de meest linkse baan rijden. Ook zijn er voor een auto met caravan twee Autobahnvignetten nodig. Er is een bergpas die verboden is voor caravans: de Klausenpas tussen Altdirf en Linthal.

Met de trein

De spoorwegen zijn erg goed aangelegd in Zwitserland: echt overal rijden treinen. Je kunt op alle plekken komen, zelfs in de hoge bergen. Je kunt met een Swiss Pass (verkrijgbaar bij Zwitserse verkeersbureaus) onbeperkt reizen met de trein voor een bepaalde geldigheidsperiode.

Met het vliegtuig

Binnen Zwitserland wordt niet veel gereisd met het vliegtuig omdat er korte afstanden zijn tussen de vliegvelden. In Zwitserland zijn er vliegvelden in Zürich, Genève, Bazel, Bern, Alternhein en Lugano.

Klimaat

Zwitserland is in de winter overwegend koud en er valt veel sneeuw in de bergen. Wanneer het voorjaar nadert verdwijnt er veel sneeuw en komt het zonnetje tevoorschijn met aangename temperaturen. In de zomer is het ongeveer tussen de 20 en 25 graden in Zwitserland. In Zwitserland verschillen de temperaturen ook heel erg met de hoogte waarop je je bevindt. Neem dus zowel wat dikkere als dunnere kleding mee wil je hier in de zomer naar toe gaan. In mei, juni en september zijn de temperaturen iets lager. Het voordeel is wel dat het in deze maanden veel minder toeristen zijn dan in de warmere maanden juli en augustus.

Praktische zaken en documenten

In Zwitserland betalen ze helaas niet met de euro maar met de Zwitserse Frank. Let er dus op dat je genoeg Zwitserse Franken hebt. Je kunt wel gewoon in de supermarkt en bij de benzinepomp met een Nederlandse pinpas betalen. Zorg er dus voor dat je, je bankpas en creditcard bij je hebt.

Als je met de auto op vakantie gaat naar Zwitserland moet je een Autobahnvignet te regelen. Denk daarnaast ook aan een geldig kentekenbewijs en een autoverzekeringspolis.

Gezondheidszorg in Zwitserland

De gezondheidszorg in Zwitserland is uitstekend geregeld. Zo zijn er eigenlijk bijna nooit wachtlijsten voor behandelingen bij de ziekenhuizen en zijn de faciliteiten vaak van de nieuwste en beste technologie. Mocht er dus iets gebeuren op jouw vakantie in Zwitserland dan kun je altijd goed terecht. In Zwitserland vragen ze bij een spoedgeval wel gelijk om je verzekeringsbewijs. Zo bestaat er namelijk in Zwitserland geen ‘gratis’ behandeling. De faciliteiten zijn uitstekend maar het kost ook wel wat.

Reisverzekering

Als je naar Zwitserland op vakantie gaat dan is het belangrijk dat je een reisverzekering hebt. Wat handig is, is dat je een reisverzekering zelf nog kan uitbreiden met meerdere dekkingen. Er gebeuren helaas nog wel eens ongelukken op de skipistes. Ook in de zomer kun je medische problemen oplopen. Zwitserland heeft dus gelukkig een uitstekende gezondheidszorg. Een reisverzekering dekt ook meestal de medische behandelingen, maar let hier wel op dat in het buitenland niet álle medische kosten vergoed worden. Je krijgt de kosten slechts tot aan het Nederlandse tarief vergoed. De dekking aanvullende medische kosten afsluiten is het verstandigste wil je zeker zijn dat je niet tegen onverwacht hoge kosten aanloopt. Vooral omdat in Zwitserland de kosten voor medische zorg erg hoog kunnen zijn.

Daarnaast kun je ook schade oplopen of kunnen je spullen gestolen worden, maar de reisverzekering dekt dit ook tot op bepaalde hoogte. Zo kan je reisbagage beschadigd raken en kan dit vergoed worden door je reisverzekering.

Aanvullende reisverzekering

In het buitenland worden niet álle medische kosten vergoed. De zorg wordt dan ook vaak alleen tegen Nederlandse kostprijs gedekt. Tijdens een wintersportvakantie wordt de hulp bij een ongeluk op de piste vaak niet vergoed bij een basis reisverzekering. Eigenlijk is het dan ook bij een wintersport vakantie noodzakelijk om een aanvullende reisverzekering met wintersportdekking af te sluiten. Daarnaast is het ook fijn om pechhulp en ongevallendekking te hebben om bijvoorbeeld vervangend vervoer te krijgen. Met een aanvullende reisverzekering ben je dus zekerder van een onbezorgde vakantie.

Kijk en vergelijk verschillende reisverzekeringen om te zorgen voor deze onbezorgde vakantie.

Tips

Bij een vakantie naar Zwitserland kun je met de volgende zaken nog even rekening houden:

  • Mocht je onderweg een verkeersovertreding begaan, kun je boetes vaak contant betalen.
  • Je kunt gewoon kraanwater drinken in Zwitserland. Je kunt altijd voor de zekerheid een fles water meenemen. Ook kan je waterzuiveringstabletten meenemen.
  • Op 1 augustus is er een nationale feestdag in Zwitserland. Er zijn op deze dag dan ook vreugdevuren, vuurwerk, muziek en traditionele folkore.