Groepsreis

Het jaarlijkse teamweekend naar Ameland, een lustrumreis met jouw clubgenoten, het familiefeest ter ere van het huwelijksjubileum van opa en oma of een teambuildingevent met collega’s. Allemaal groepsevenementen waar een gestructureerde organisatie aan vooraf gaat. Naast een accommodatie, een compleet programma en een lijst van aanwezigen, ligt er ook een bepaalde verantwoordelijkheid wat betreft de verzekeringen. In het geval van zulke groepsreizen (ook al duren ze maar één dag) is het zeer aan te raden om een speciale reisverzekering af te sluiten. Ook al hebben de aanwezigen allemaal een eigen persoonlijke reisverzekering, in de meeste gevallen is een aanvullende module voor groepen onmisbaar. Wij leggen graag uit waarom en hoe je deze reisverzekering kunt afsluiten.

Groepsreisverzekering

Wanneer je met een groep op pad gaat, is de kans dat er iets vervelends gebeurt nu eenmaal groter. Als organisator draag jij hier verantwoordelijkheid voor. Door een groepsverzekering af te sluiten, weet je zeker dat iedereen automatisch is verzekerd voor de gevolgen. Dit betekent dat iedereen meeverzekerd is voor uiteenlopende zaken die allen als gemeenschappelijke factor hebben dat ze financiële gevolgen met zich meebrengen. Om deze bedragen zo veel mogelijk in te dammen, is een groepsverzekering noodzakelijk. Om je een beter beeld te geven van situaties waarbij een dergelijke verzekering aan de orde is, geven we een aantal globale voorbeelden.

Schade aan de accommodatie

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook in het hoekje van de kampeerboerderij, de feestlocatie of gehuurde landhuis waar jij en de groep verblijven. Wanneer iets uit het huis is gesneuveld of er schade aan de feestlocatie ontstaat, kan het soms de sfeer drukken. Er kan frictie ontstaan over de verantwoordelijkheid van het voorval. Elkaar aanwijzen met een beschuldigend vingertje is dan niet erg bevorderend voor de sfeer. Een van de grootste voordelen van een groepsverzekering is dat er geen ‘schuldige’ aangewezen hoeft te worden en niemand daar persoonlijk voor hoeft op te draaien. De schade wordt in dit geval vergoed door de groepsverzekering.

Schade aan je medegroepsgenoten

Tijdens zo’n intensieve reis staat het programma vaak vol met leuke, avontuurlijke activiteiten. Activiteiten die niet iedereen dagelijks doet. Het kan daarom weleens mis gaan. Zo kan het voorkomen dat bij een potje volleybal met jouw familie, de bal vanuit je opslag net iets te hard op de neus van je tante komt. Alsof het nog niet rot genoeg is, zijn hier ook nog flink wat kosten aan verbonden. Gelukkig dekt de groepsverzekering medische kosten bij schade aan jezelf én aan de groepsgenoten.

Schade aan de bagage/spullen van groepsgenoten

Dit geldt tevens voor de bagage en de spullen van de groepsgenoten. Wanneer iemand onbedoeld schade aanbrengt aan de spullen/bagage van een ander groepslid, wordt dit gedekt door de groepsverzekering. Denk hierbij aan jouw moeder die tijdens de boottocht spontaan een foto wil maken met jouw camera en deze per ongeluk in het water laat vallen. Naast dat ze zich eeuwig schuldig zou voelen, kan het feit dat de groepsverzekering in de meeste gevallen de boel zou vergoeden hopelijk een fijne pleister op de wond vormen. Het is in deze situaties echter wel belangrijk dat het aantoonbaar moet zijn dat de schade zonder opzet is veroorzaakt.

Schade aan ander (huur-)materiaal

Wanneer je als groep besluit om bijvoorbeeld een paar huurfietsen te huren voor een fijne fietstocht, kan het natuurlijk voorkomen dat een van de groepsleden net iets te fanatiek is en er tijdens een val onbedoeld een mankement ontstaat. In dit soort gevallen kan de groepsverzekering aangeboord worden om de schade te dekken.

Verlies of diefstal bagage

Spijtig genoeg kan het voorkomen dat tijdens de groepsreis groepsleden te maken kunnen krijgen met het verlies van hun eigendommen. Iets kwijtraken is natuurlijk menselijk, maar daardoor niet minder vervelend. In sommige gevallen zal de groepsverzekering kunnen helpen in het vergoeden van de vermissing en/of dekking van aanschaf van nieuw materiaal. Hier zijn verschillende extra modules aan verbonden. Wanneer zaken zoals portemonnees en/of reisdocumenten kwijtraken, kan het algemene noodnummer gebeld worden omdat er (zeker in het buitenland) vaak hulp nodig is van andere instanties om dit verlies op te lossen.

Echter kan het in sommige gevallen ook om diefstal gaan. Veelal zal het om een externe dief gaan, maar natuurlijk is het –hoe graag je dit ook wilt voorkomen- ook mogelijk dat het om een interne dader gaat. Wat er ook aan de hand is, het is belangrijk dat er aangifte wordt gedaan van de diefstal. Enkel dan kan er beroep worden gedaan op de groepsverzekering.

Ook in het geval van een gestolen portemonnee en/of reisdocument is de Alarmcentrale aanwezig om verdere hulp te bieden wat betreft het aanvragen van nieuwe documenten.

Rechtsaansprakelijkheid

Uiteraard ga je er niet vanuit, maar het kan achteraf voorkomen dat een van de partijen waarmee je in zee gaat voor de groepsreis, niet helemaal zuiver te werk gaat. Zo kunnen er achteraf (financiële) addertjes onder het gras zitten of worden zaken niet helemaal op een zuivere manier afgehandeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het niet terug geven van de borg, foutieve zaken in rekening brengen of de levering van een te lage kwaliteit van diensten. Wanneer zo’n situatie uit de hand loopt, kan het zijn dat er soms juridische stappen ondernomen moeten worden. De kosten hiervoor kunnen (gedeeltelijk) vergoed worden door de groepsverzekering indien voor de aanvullende dekking rechtsbijstand is gekozen.

Hetzelfde noodnummer

Wanneer tijdens een vervelende situatie externe hulp nodig is, biedt de groepsverzekering de handigheid van hetzelfde noodnummer voor iedereen. Zo hoef je niet eerst uit te zoeken welk noodnummer bij welk groepslid hoort, maar is er gewoon een Alarmcentrale die gebeld kan worden en de beste hulp biedt.

Annulering groepsreis

Vaak komt er veel planning en geregel kijken bij een groepsreis. Men is vaak lang bezig om de reis zo leuk en memorabel mogelijk te maken. Er wordt in de meeste gevallen al lang reikhalzend naar uitgekeken, maar we moeten helaas realistisch blijven; ook een groepsreis kan soms geannuleerd worden. Wat de reden ervoor ook is, het is nooit leuk. Een factor die misère vaak nog groter maakt, is dat bepaalde zaken al wel zijn betaald. Denk aan tickets, de accommodatie, eventuele activiteiten- noem maar op. Het is daarom verstandig om als extra module een ‘annuleringsverzekering’ te boeken bovenop de al bestaande groepsverzekering. In dit geval zullen de gemaakte onkosten vergoed worden.

Waar moet je op letten wanneer je een groepsverzekering afsluit?

  • De grootte van de groep belangrijk. Sommige verzekeraars hebben een bepaald maximum of andere regelingen per aantal groepsleden. Informeer hier duidelijk naar.
  • Afhankelijk van de plek van bestemming, is het belangrijk dat je de juiste dekking (Europa of Werelddekking) kiest.
  • Informeer naar de extra modules. Hier zitten vaak zeer handige dekking tussen die zeer zeker van toepassing kunnen zijn op jouw groepsreis. Vooral in het geval sportreizen zoals water- of wintersport reizen, zijn deze heel belangrijk omdat er meer risico wordt genomen in vergelijking met ‘normale’ groepsreizen.
  • Bespaar niet teveel op de kosten van een groepsverzekering. De kortingen bij groepsverzekering liggen vaak hoog, waardoor de kosten van een dergelijke verzekering relatief laag blijven.

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.