5

Zuid Amerika

Voor veel Nederlanders is Zuid-Amerika een droombestemming. Het klimaat is er goed, de natuur schitterend en je kunt je er onderdompelen in diverse boeiende culturen. Aangezien de verschillen met ons kikkerlandje zo groot zijn, is het slim om je goed voor te bereiden op deze reis. Houd onder andere rekening met criminaliteit, een mogelijk negatief reisadvies en andere gebruiken. Lees hier allerlei tips voor je voorbereiding op een bezoek aan Zuid-Amerika.

Landen en gebieden

Het continent Zuid-Amerika ligt ten noorden van Antartica en wordt omgeven door de Grote en de Atlantische Oceaan. Meestal wordt de Darién, een moerasgebied tussen Panama en Colombia, gebruikt als het grensgebied tussen Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Er liggen in Zuid-Amerika 13 verschillende, onafhankelijk landen. Bekende vakantiebestemmingen onder Nederlanders zijn Suriname, Brazilië en natuurlijk het geboorteland van onze koningin, Argentinië. Het grootste deel van de landen ligt in de tropische klimaatzone en kent warme temperaturen.

Reisverzekering

Wanneer je afreist naar Zuid-Amerika is het verstandig dat je een goede reisverzekering afsluit. Wij adviseren de volgende dekkingen:

  • Medische kosten: in armere gebieden zijn privéziekenhuizen vaak een stuk beter. Om dit vergoed te krijgen moet je een reisverzekering hebben, want de zorgverzekering dekt alleen staatsziekenhuizen en tegen het Nederlandse tarief.
  • Reddingsacties en ongevallen: bergwandelen in Argentinië of raften in Chili… een avontuurlijke trip in Zuid-Amerika is niet zonder gevaren. Wanneer je gered moet worden of een ongeluk krijgt, dan zijn de kosten gedekt via de ongevallendekking.
  • Bagage: of je bagage nu verloren raakt op een treinstation of gestolen wordt, het maakt je vakantie er zeker niet leuker op.
  • Annulering: Zuid-Amerika is geen bestemming die je voor een weekendje bezoekt. Als de reis door onvoorziene omstandigheden niet doorgezet kan worden, dan is dit een duur grapje. Het is mogelijk om dit te dekken met een annuleringspakket.
  • Repatriëring: mocht je ernstig ziek worden of een ongeluk krijgen, dan wil je natuurlijk graag terug naar huis. Je kunt dan voor deze repatriëring een vergoeding krijgen.
  • Werelddekking: kies een werelddekking anders ben je buiten Europa niet verzekerd.

Lang verblijf in Zuid-Amerika

Of je nu stage gaat lopen, vrijwilligerswerk gaat doen of gaat backpacken, Zuid-Amerika is een continent waar je met veel plezier meerdere maanden kunt verblijven. Wanneer je er een langere periode verblijft is het aan te raden om een speciale globetrotter reisverzekering af te sluiten. Deze specifieke reisverzekering dekt voor alle noodzakelijke hulp en is ook maanden achter elkaar geldig. Doorlopende reisverzekeringen hebben daarentegen vaak een maximale reistijd van enkele weken. Je kunt meer informatie lezen op de pagina globetrotter reisverzekeringen.

Inentingen

Voor een reis naar Zuid-Amerika is het zeer belangrijk dat je de juiste inentingen hebt. Welke vaccinaties je precies moet hebben is afhankelijk van het land waar je naartoe reist. Houd rekening met de volgende punten:

  • In een groot deel van Zuid-Amerika (behalve in het oostelijke puntje van Brazilië en het Zuiden van het continent) heerst gele koorts. In veel landen is de gele koorts vaccinatie daarom verplicht.
  • Het wordt aangeraden om een inenting tegen DTP te nemen.
  • Ook een vaccinatie tegen hepatitis A is een aanrader.
  • Bij een lang verblijf (minimaal 3 maanden) worden ook de inentingen tegen rabiës, tuberculose, buiktyfus en hepatitis B aangeraden.
  • Houd er rekening mee dat er in Zuid-Amerika malariamuggen leven. Je kunt je hier niet tegen inenten, maar het gebruik van DEET, een klamboe en lange kleding kan erg helpen.

Het verschilt per vaccinatiebureau hoe hoog de kosten voor een inenting zijn. Je kunt hier via je aanvullende zorgverzekering wellicht een vergoeding voor krijgen.

Medicijnen en zorg

Het is verstandig om je goed voor te bereiden op eventuele ongelukjes en medische problemen, zodat je altijd zelf eerste hulp kunt verlenen. Een aantal zaken om aan te denken zijn:

  • Neem altijd diarreeremmers mee, aangezien veel vakantiegangers in Zuid-Amerika reizigersdiarree oplopen.
  • Zorg ervoor dat je vloeistoffen, zoals ontsmettingsmiddel, in kleine verpakkingen hebt zodat ze mee mogen in het vliegtuig.
  • Wanneer je speciale medicijnen meeneemt, zorg er dan voor dat je altijd een recept van de dokter bijvoegt. De douane in Zuid-Amerika kan normale medicijnen anders als drugs beoordelen.

Voor het ontvangen van medische hulp in Zuid-Amerika geldt dat spoedeisende hulp in een overheidsziekenhuis vergoed wordt, tot de hoogte van het Nederlandse tarief. Duurdere behandelingen en privéziekenhuizen krijg je enkel uit de aanvullende dekking medische kosten van je reisverzekering vergoed.

Avontuur op vakantie

Ben jij een adrenalinejunkie die het liefste zijn/haar uren doorbrengt in een kano, bungelend aan een parachute of op de top van een berg? Dan is een vakantie in Zuid-Amerika een goede keuze. Dankzij de woeste natuur valt er veel te beleven. Een actieve vakantie is niet zonder risico`s. Ga daarom voor georganiseerde organisaties ook alleen met goed gewaardeerde organisaties en bedrijven in zee. Je kunt je voor deze risico`s verzekeren met een reisverzekering, deze heeft dekkingen voor:

  • Reddingsoperaties
  • Geneeskundige hulp
  • Beschadiging van spullen

Let er wel goed op dat je de dekking voor gevaarlijke sporten bij je reisverzekering afsluit. Bij een groot aantal reisverzekeraars is dit een vergoeding die je apart bij moet boeken.

Munteenheid en betalingen

Er zijn in Zuid-Amerika allerlei munteenheden te onderscheiden, omdat bijna alla landen hun eigen valuta kennen. Zo is er de Paraguyaanse Guarani, de Braziliaanse Reaal en de Colombiaanse Peso. Om te voorkomen dat je afgezet wordt tijdens het wisselen is het slim om zelf thuis alvast de actuele koers op te zoeken. Houd verder rekening met:

  • Loop nooit rond met grote hoeveelheden contant geld op zak
  • Schrijf de informatie op die je nodig hebt om in noodgevallen direct je bankrekening of credit card te blokkeren.
  • Stel je Nederlandse pinpas in voor wereldwijd gebruik, meestal is dit namelijk standaard geblokkeerd.
  • Bedenk goed dat er nog steeds veel corruptie voorkomt in Zuid-Amerika. Wees dus verstandig met waar je geld opneemt en ga alleen met goed gewaardeerde bedrijven in zee.

Wanneer je een reisverzekering met bagagedekking hebt, dan betekent dit niet dat ook geld meeverzekerd is. Cash en cheques zijn bijna altijd een uitzondering. Sommige reisverzekeraars bieden de mogelijkheid om dit nog extra te laten dekken.

Overige tips

Tot slot vindt je hier wat handig advies voor wanneer je op pad bent:

  • Kijk uit met het aanraken van (wilde) dieren, onverzorgde dieren kunnen namelijk rabiës hebben.
  • Ga je jungle in? Laat voor je eigen veiligheid altijd iemand, bijvoorbeeld een hoteleigenaar of familielid, weten waar jij precies gaat wandelen.
  • Check altijd of een hotel/b&b goed aangeschreven staat en of het hotel zich in een veilige buurt bevindt.