Veilingwebsites

Een leuke en spannende manier van het boeken van je reis is het bieden op een complete reis via een veilingwebsite. Een reis via een veilingwebsite wordt tijdelijk aangeboden en heeft dus een vaste looptijd en eindtijd, bijvoorbeeld 24 uur. Aan de hand van een ‘countdown clock’ kan je zien hoelang er nog op de reis kan worden geboden. De biedingen starten vaak vanaf €0,-, je hebt dus kans een mooie reis inclusief verblijf tegen een scherpe prijs te scoren! In dit artikel lees je verschillende tips en aandachtspunten bij het boeken van je reis via een veilingwebsite.

Voor- en nadelen

Een aantal pluspunten van een reis geboekt op een veilingwebsite:

 • Complete reis in één keer geboekt
 • De veilingprijs kan veel lager uitvallen dan de werkelijke waarde van de reis
Wat zijn de minpunten van een veilingreis?
 • Minder flexibiliteit, de reis dient plaats te vinden op vooraf vastgestelde data
 • Doorgaans geen bedenktijd

Waar moet ik op letten bij het boeken van een reis via een veilingwebsite?

Stel je voor: op een veilingwebsite wordt een stedentrip inclusief vlucht en verblijf gedurende 8 uur aangeboden. Op het moment dat de veiling sluit krijgt de hoogste bieder de reis. Bij bepaalde lastminute aanbiedingen kan deze sluittermijn verlengd worden om te vermijden dat op het laatste moment bieders de reis voor de neus wegkapen van bieders die misschien bereid waren geweest meer voor de reis te bieden.

Commissie

Het merendeel van veilingwebsites hanteren een commissie. Dit kan een vast bedrag zijn in de vorm van veiling- of administratiekosten of een percentage. Let daarbij ook op andere mogelijke aanvullende kosten, zoals toeristenbelasting of bepaalde servicekosten. Ook worden voor bepaalde reizen toeslagen in rekening gebracht in verband met hoog- of laagseizoen.

Geen bedenktermijn

De Wet Koop op Afstand beschermt consumenten met een bedenktijd van 14 dagen bij internetveilingen. Maar: dit geldt niet als het object van de veiling vrijetijdsbesteding, vervoer, logies, of restaurantdiensten betreffen. Bij het boeken van een vakantie op een veilingwebsite zit je direct bij het bieden vast aan je hoogste bod indien het een vaste periode of datum betreft.

Uitzondering

Dit is alleen anders als je uitje of vakantie geen vaste data betreffen. In dat geval kan je binnen 14 dagen je veilingaankoop herroepen.

Tips bij het boeken via een veilingwebsite

Er zijn een aantal zaken waar je op dient te letten bij je aankoop op een veilingwebsite. Wij zetten deze tips & aandachtspunten voor je op een rij:

 • Is de veilingreis de goedkoopste optie? Google je uitje of reis en vergelijk de prijs bij de aanbieder met de veilingprijs. Bekijk ook gelijk of je elders dezelfde aanbieding nog voordeliger op de kop kan tikken!
 • Let op de bijkomende kosten: zoals eerder aangestipt, er gelden doorgaans administratie- of veilingkosten en andere aanvullende kosten als toeristenbelasting en eventuele toeslagen.
 • Bekijk de beschikbaarheid van de gekochte reis via de veilingwebsite, kan je op de gewenste data weg?
 • Stel voor jezelf een maximumprijs vast.
 • Bij bepaalde veilingwebsites is het mogelijk je koop te annuleren indien het geen vaste periode/data betreffen, normaal gesproken is een vakantie geboekt via een veilingwebsite echter bindend.
 • Breng een bod uit op tactische momenten (’s avonds laat of juist vroeg in de ochtend).
 • Zorg voor een tijdige betaling om extra kosten te voorkomen.

Reisverzekering en reis via veilingwebsite

Indien je een reis hebt geboekt via een veilingwebsite, zit daar geen reisverzekering bij inbegrepen. Deze dien je op eigen initiatief af te sluiten. Afhankelijk van je reis en hoeveel je door het jaar heen reist kan je kiezen voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering.

Benieuwd welke reisverzekering aansluit op je veilingreis? Neem een kijkje op onze reisverzekeringen vergelijker en sluit er direct een af!

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.