Fietsvakantie

Ben jij avontuurlijk en ga je met je fiets op vakantie? Weet je niet goed welke spullen nou allemaal belangrijk zijn om mee te nemen? Neem jij een mooie fiets mee maar weet je niet goed hoe je verzekerd bent ? Niemand wilt natuurlijk tijdens zijn vakantie tegen onverwacht vervelende problemen aanlopen. Check dan vooraf even met deze checklist of je alle benodigdheden hebt en goed verzekerd bent voor jouw zorgeloze fietsvakantie.

1. Check je spullen voor de fiets

Wanneer je met je fiets op vakantie gaat is de mogelijkheid om veel spullen mee te nemen vrij beperkt. Hoe meer je mee neemt, hoe zwaarder het fietsen natuurlijk wordt. Om ervoor te zorgen dat je de plaats van bestemmingmet je fiets goed bereikt, zijn er een aantal spullen voor de fiets die erg belangrijk zijn. Vergeet, naast je fiets natuurlijk, vooral niet:

 • Een pomp
 • Een goed slot, eventueel een extra slot en reserversleutels
 • Reparatiespullen
 • Tie wraps. Deze zijn ontzettend handig als bevestigingsmateriaal. Zo heb je binnen een handomdraai een oplossing mocht er iets mis gaan met je fiets. Ook is het erg handigals bescherming van bekabelling.
 • Waterdichte fietstassen. Ga na of je genoeg ruimte hebt in je fietstassen voor al je bagage en of ze goed vastzitten. Indien je gaat kamperen zul je waarschijnlijk ook fietstassen bij je voorwielen nodig hebben.
 • Reservebinnenband
 • Reserve kabels voor remmen en schakeling

2. Controleer je verzekering

Als je met een ander vervoersmiddel op vakantie gaat en je neemt je fiets mee, dan wordt je fiets als bagage gezien. Dit betekent dus dat, mocht er iets gebeuren met je fiets, deze onder de bagagedekking van je reisverzekering valt. Je fiets kan op vakantie gestolen, verloren raken of schade oplopen. Verzekeraars bieden binnen de reisverzekering een maximum vergoeding voor als er een van deze problemen zich voordoet. Aangezien je fiets nogal wat waard kan zijn (zeker een elektrische fiets) kan het erg verstandig zijn om bijvoorbeeld het maximum bedrag wat vergoed wordt te verhogen en daarvoor een iets hogere premie te betalen.

Sommige verzekeraars, waaronder Univé en Hema, bieden bij hun reisverzekering speciale voorwaarden voor als je met de fiets op vakantie gaat. Zo kunnen bijvoorbeeld de huur van een vervangende fiets en extra verblijfkosten wanneer de fiets moet worden gerepareerd worden vergoed. Ook kan, indien je niet meer met de fiets naar huis kan, de reis met het openbaar vervoer worden vergoed. Bij Hema en Univé wordt bij een doorlopende reisverzekering de fiets als vervoersmiddel gezien en ben je dus ook verzekerd voor pechhulp.

Vergelijk de verzekeringen en kijk of jouw verzekeraar speciale voorwaarden biedt voor je fietsvakantie.

3. Denk aan goede fietskleding

Gedurende je fietsvakantie ben je het grootste gedeelte in de buitenlucht. Ook ben je in feite veel van je tijd aan het sporten. Hierdoor zul je andere kleding moeten meenemen en aandoen dan je misschien gewend bent. Ook zul je rekening moeten houden met de zon of juist regen. Denk hierbij aan:

 • Lichte makkelijke schoenen
 • Lichte sport/fiets kleding
 • Een fijn fietsbroekje. Wanneer je een fijn fietsbroekje hebt voorkom je zadelpijn.
 • Een pet. Om goed beschermd te zijn tegen de zon is het zeker aan te raden om een pet of ander hoedje op te doen.
 • Zonnebril. Je ogen worden continu bloot gesteld aan de zon, een zonnebril is dan ook onmisbaar tijdens je fietsvakantie.
 • Winddicht jack
 • Regenpak

4. Denk aan benodigdheden voor onderweg

Om de bestemming goed te bereiken moet je onderweg natuurlijk wel de goede route fietsen. Vergeet dus vooral niet een goede uitgebreide kaart waar niet alleen autowegen op staan vermeld. Denk hierbij aan fietsreisgidsen, handige route boekjes of een ander handig navigatiesysteem.

Omdat je veel in beweging bent zul je ook goed moeten eten en drinken. Check of je genoeg te drinken bij je hebt en ook voldoende eten voor onderweg.Zorg ook dat je genoeg geld op zak hebt, je weet maar nooit hoeveel mogelijkheden er zijn om onderweg te pinnen of te betalen.

5. Ga je reisdocumenten na

Het is belangrijk om voordat je weg gaat, even goed te kijken of je al je reisdocumenten compleet hebt. Belangrijke documenten zijn natuurlijk je paspoort/identiteitsbewijs, je pinpas en creditcard. Daarnaast is het handig om bijvoorbeeld een notitieboekje mee te nemen waarin je alle benodigde adressen goed in opschrijft. Vergeet ook niet je reserveringspapieren van je verblijf of van andere dingen die je gereserveerd hebt.

6. Regel je verblijf

Het is altijd erg fijn om vooraf een verblijf te regelen. Denk goed na over je verblijf voordat je weggaat. Zorg ervoor dat het verblijf niet te ver weg is, zodat je het gewoon in het licht kunt bereiken in de tijd die je ervoor hebt. Met de fiets kun je eigen voor alle soorten verblijven kiezen. Denk er wel aan dat als je gaat kamperen dat je dan veel meer spullen moet meenemen.

7. Medicatie

Om je continu in beweging en in de buitenlucht bent is het verstandig om even te checken of je alle benodigde spullen hebt van de apotheek. Er kan onderweg namelijk van alles gebeuren waarvoor je spullen van de apotheek nodig hebt. Deze spullen zijn onmisbaar:

 • Zonnebrand
 • Anti-muggen spul en andere middelen tegen insecten.
 • Eventuele medicijnen
 • Set voor eerste hulp bij ongevallen
 • Waterdichte pleisters

Tijdens het fietsen kunnen er eventueel ongevallen plaats vinden, je kan ziek worden of last krijgen van andere kwaaltjes. Ga van te voren dus even na hoe je verzekerd bent mocht er iets vervelends gebeuren. Om er zeker van te zijn dat als er iets vervelends gebeurt, je goed kan worden geholpen, is een reisverzekering met aanvullende medische dekking zeker aan te raden.

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

 • Goedkoopste bovenaan
 • Vergelijken op inhoud en prijs
 • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.