Werken
Verlaat jij binnenkort ons koude kikkerlandje om ergens in het buitenland te gaan werken? Te gek! Maar je hebt vast ook al gemerkt dat bij deze fantastische uitdaging ook heel veel praktische zaken komen kijken. Een belangrijk onderdeel is om ervoor te zorgen dat je goed verzekerd bent wanneer je het grote avontuur tegemoet gaat. Om een hoop rompslomp te voorkomen, is het aan te raden om alles te regelen voordat je vertrekt. Hierbij is het Hollandse gezegde ‘Een goede voorbereiding, is het halve werk’ niet te onderschatten belang!
Financiële zekerheid
Om te beginnen; waarom is een reisverzekering wanneer je in het buitenland gaat werken zo belangrijk? Je wilt er niet van uit gaan, maar ook tijdens je werkperiode in het buitenland kunnen vervelende situaties ontstaan. Denk hierbij aan verlies van goederen, diefstal of medische ongevallen. Erg vervelend, maar ook duur. De kosten om deze problemen op te lossen, liggen vaak erg hoog. Met een reguliere, doorlopende reisverzekering ben je in vele gevallen niet (voldoende) verzekerd. Omdat je ook in het buitenland werkt is het afsluiten van reisverzekering die toegespitst is op werkzaamheden buiten Nederland nodig.
Hulpverlening
Naast financiële veiligheid, biedt de reisverzekering extra hulp om problematische situaties soepel op te lossen. Voornamelijk in het buitenland is dit erg welkom, aangezien zaken daar veelal anders verlopen. Je kan te maken krijgen met een taalbarrière of andere vervelende onduidelijkheden. Bijvoorbeeld wanneer jouw identiteitsbewijs zoek of gestolen is, helpt de reisverzekering jou om een manier te vinden waarop je een nieuwe kan krijgen. Ook in het geval van verlies van jouw pinpas schiet de reisverzekering te hulp. Zo helpt de reisverzekeraar jou met het verkrijgen van gepast geld (bij bijv. een bank, wisselkantoor of ambassade) om de periode zonder pinpas te overbruggen.
Werken in het buitenland
Ga je op stage in het buitenland? Of verlaat je Nederland om ontwikkelings-/vrijwilligerswerk te doen? Ga je aan de slag als reisleider, au pair of ander vakantiewerk? Ben je van plan om tijdens jouw backpackreis ook wat bij te verdienen in verschillende baantjes? Heeft jouw werkgever jou gevraagd om tijdelijk in het buitenland te werken of ga je in dienst bij een buitenlandse werkgever? Hoe uiteenlopend ook, al deze situaties vallen allemaal onder ‘werken in het buitenland’! In al deze gevallen heb je dan ook aan een reguliere, doorlopende reisverzekering, niet genoeg.
Workation in het buitenland
Er bestaat een groep Nederlanders die wel in het buitenland werken, maar voor hun werk in Nederland blijven werken. Deze groep noemen we ook wel digital nomads. Zij hebben alleen een laptop en internetverbinding nodig om waar dan ook ter wereld te kunnen werken. Om deze groep van de juiste verzekering te voorzien, is de digital nomad reisverzekering in het leven geroepen. Zo ben je verzekerd van alles wat voor een workation van belang is.
Afsluiten van een reisverzekering
Welke verzekering past nu het beste bij jouw situatie? De speciale Globetrotter verzekering van Allianz kan uitkomst bieden. Deze reisverzekering is speciaal opgezet voor mensen zoals jij die (tijdelijk) in het buitenland gaan werken. Zo kun je de verzekering voor 1 tot 24 maanden afsluiten, waarbij je de mogelijkheid hebt om de duur te verkorten of te verlengen mocht dit nodig zijn.
Hiernaast kun je de verzekering helemaal naar jouw persoonlijke voorkeuren aanpassen. Naast de zogenoemde ‘SOS-dekking’ die jouw verzekerd voor ongevallen, medische kosten en Europa/Werelddekking, kun je kiezen uit aanvullende dekkingen die op jou van toepassing zijn. Denk hierbij aan zaken zoals; aansprakelijkheid, pechhulp, wintersport en andere bijzondere sporten, rechtshulp, aanvullende medische kosten, het verzekeren van jouw bagage.
Check voor de volledige informatie en het afsluiten van de Globetrotter reisverzekering onze pagina Globetrotter reisverzekering en bepaal welke dekking het beste bij jouw situatie past.
Geniet van jouw avontuur en zet een goed staaltje werk neer!
Verzekerd voor medische kosten
Wanneer je voor minder dan 1 jaar naar het buitenland vertrekt, is het in sommige gevallen mogelijk om jouw zorgverzekering in Nederland te houden. Dit verschilt per situatie, per land en aard van het vertrek, waardoor het belangrijk is om hier naar te informeren bij jouw zorgverzekeraar.
Verzekeren in het buitenland
Daarnaast kan ook zo zijn dat jouw buitenlandse werkgever wil dat je een zorgverzekering in het land waar je werkt afsluit. Informeer ook hier tijdig naar! Hoewel je in sommige gevallen (wanneer er nog geen zorg nodig is geweest) een zorgverzekering met terugwerkende kracht kunt afsluiten, wil je absoluut niet zonder komen te zitten.
Werken en extra risico
Wanneer je uitzonderlijk werk gaat verrichten waaraan een verhoogt risico is verbonden, dien je een extra premie te betalen over de Ongevallen, Medische kosten en Europa/Werelddekking. Om te bepalen in welk risico jouw werkzaamheden vallen, zijn er vier verschillende categorieën opgesteld:
1. Geen extra risico op ongevallen
In deze categorie vallen banen die als veilig worden bestempeld en waarbij het feit dat dit in het buitenland wordt gedaan geen factor is. In het geval van een ongeval wordt er vanuit gegaan dat dit ook in Nederland zou kunnen gebeuren. Voorbeelden van dit soort banen zijn het werken op kantoor, in de horeca (kok uitgezonderd), als muzikant, of als instructeur. In dit geval is een extra premie niet nodig.
2. Licht verhoogd risico op ongevallen
Hiervan is sprake wanneer je door het werken in het buitenland, iets meer risico loopt dan dat je dit in Nederland zou uitvoeren. Het gaat hier vaak om werk wat je met je handen doet. Het verrichten van werkzaamheden als arts, skileraar en duikinstructeur zijn voorbeelden van beroepen die in deze categorie vallen. In dit geval betaal je een extra toeslag van ongeveer 30% op de Ongevallen, Medische kosten en Europa/Werelddekking kosten.
3. Verhoogd risico op ongevallen
In dit geval wordt er naast met de handen en een verhoogd risico in het buitenland, ook nog eens met gevaarlijk materiaal gewerkt. Denk hierbij aan werkzaamheden die je verricht als loodgieter, kok, chauffeur of elektricien. In deze situaties betaal je een toeslag van ongeveer 70% extra.
4. Zwaar verhoogd risico op ongevallen
Het allerhoogste risico loop je wanneer je naast met je handen en gevaarlijk materiaal ook nog met risicovolle machines en op gevaarlijke locaties arbeid verricht. Je betaalt dan een toeslag van 100% over jouw premie. Banen zoals bruggenbouwer, sloper, hoogspanningswerkers en metaalbewerkers vallen binnen deze categorie.