Bagage kwijt

Je moet er niet aan denken: na een lange vliegreis strek je de benen en wandel je, al helemaal in de vakantiesfeer, het vliegtuig uit richting de bagagehal. De koffers beginnen langzaam op de band te verschijnen, maar na een tijd geduldig afwachten beginnen de eerste alarmbelletjes te rinkelen. Na even te checken of je bij de juiste bagageband staat weet je het nu vrijwel zeker: je koffer zit er niet bij. Probeer niet direct in de stress te schieten, de kans is erg groot dat je koffer vrij snel weer bij je terecht komt.

Hoe groot is de kans dat mijn koffer wordt terug gevonden?

Dagelijks staan er, net als jij, heel veel geschrokken en teleurgestelde mensen op vliegvelden tevergeefs te wachten op hun bagage. Er raken zo’n 90.000 koffers kwijt per dag, 30 van deze koffers verdwijnen voorgoed van de radar. De kans dat dit gebeurt is dus niet zo groot. Het is zelfs zo dat 85% van de koffers die kwijt zijn geraakt binnen 48 uur alweer terug worden gevonden. Op het moment dat je koffer weer is terug gevonden, wordt deze over het algemeen gratis naar je vakantiebestemming gebracht. Tot die tijd sta je alleen wel met lege handen op het vliegveld.

Wat kan je doen op het moment dat je koffer er niet bij zit?

Zoek een servicebalie op, dat kan de ‘missing luggage’ balie zijn die op elk vliegveld zit of de balie van de vliegtuigmaatschappij waarmee je hebt gevlogen. Je kan hier de vermiste bagage melden, je dient vervolgens een PIR (Property Irregularty Report)-formulier in te vullen. Op dit formulier moet je een inschatting maken van de waarde van jouw spullen. Vraag om een kopietje en zorg dat je het incheckbewijs van je bagage op je vliegticket goed bewaart. De luchtvaartmaatschappij gaat nu zo snel mogelijk op zoek naar je bagage.

Met een beetje geluk krijg je meteen een kleine vergoeding om wat basisvoorzieningen aan te kunnen schaffen: eten, drinken, de nodige kleding en toiletartikelen. In de meeste gevallen kan je de kosten echter pas nadien bij de vliegmaatschappij declareren.

Wat als mijn koffer na 48 uur nog niet terecht is?

Is je koffer langer dan 48 uur en na 3 weken nog spoorloos? Dan dien je een Bagage Inventory List (BIL) in te vullen. Dit formulier moet binnen 21 dagen na aankomst op je bestemming zijn ingediend bij de vliegmaatschappij. De vliegmaatschappij is op dat moment ook schadeplichtig: op basis van internationale wetgeving kan je aanspraak maken op een bedrag van ongeveer max. €1.400,-, ongeacht de werkelijke waarde van de bagage die je bij je had. Dat lost je problemen op korte termijn alsnog niet op. Wat kan je nu doen? Check eerst even of je een reisverzekering hebt afgesloten.

Ik heb een reisverzekering

Heb je een reisverzekering afgesloten voordat je op reis ging? Heel verstandig! Raakt je bagage kwijt of beschadigd, of loopt het een flinke vertraging op? In dat geval kan je mogelijk via de bagagedekking van je reisverzekering een vergoeding krijgen. Lees dit na in de polisvoorwaarden van je reisverzekering.

Ik heb geen reisverzekering

Heb je geen reisverzekering afgesloten voordat je op reis ging? Je kan dan direct de vliegmaatschappij waarmee je hebt gevlogen aansprakelijk stellen, mits je de vliegtickets ‘los’ hebt geboekt. In het geval je een zogenaamde pakketreis hebt geboekt, is ook de reisorganisator medeaansprakelijk. De reisleider dient je bovendien hulp en steun te bieden bij de zoektocht naar je bagage. Is je reis met een creditcard betaald? Dan bestaat de mogelijkheid dat aan je creditcard ook een reisverzekering is gekoppeld die een vergoeding biedt voor vertragingsschade of verloren bagage.

Tot slot: tips om je koffer minder snel kwijt te raken/diefstal te voorkomen

  • Zorg ervoor dat je koffer weer terug naar jou toe kan worden getraceerd: een naamkaartje en eventueel een papiertje met je adresgegevens in je koffer;
  • Neem een koffer mee met een opvallende kleur, bind een opvallend lint aan je koffer of plak de koffer vol met originele reisstickers;
  • Haal oude labels of check-in stickers van je koffer;
  • Heb je niet zoveel nodig? Neem dan als het uit kan alleen handbagage mee. Houd de bagage lekker dicht bij je en bespaar op een dure incheck koffer!
  • Hang een slotje op je koffer: dit verkleint de kans dat er iets uit je koffer wordt gestolen. Is er toch iets gestolen uit je koffer? Of is je bagage beschadigd? Meld dit direct bij aankomst bij de bagage-servicebalie. Ben je dit vergeten? Dan kan je dit over het algemeen nog binnen 7 dagen schriftelijk melden bij je luchtvaartmaatschappij.

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.