Autovakantie

Jaarlijks gaan ruim 10 miljoen Nederlanders op zomervakantie. Hiervan gaan er zo’n 4 miljoen met de auto. Hoewel ook veel Nederlanders in eigen land blijven, zijn bestemmingen in het buitenland veruit het populairst. Frankrijk, Duitsland en Spanje blijven het favoriete vakantieland voor veel Nederlanders. Vakantie met eigen vervoer biedt voor velen de vrijheid die ze zoeken tijdens de vakantie. Wat zijn nu belangrijke aandachtspunten alvorens met een gerust hart met de auto op vakantie te gaan?

Met de auto op vakantie, pechhulp dekking.

Wanneer je in het buitenland pech met de auto krijgt kan dit naast vervelende situaties ook behoorlijke kosten met zich meebrengen. In het ergste geval moet de auto vanuit het buitenland terug naar Nederland gebracht worden. Reisverzekeraars bieden hiervoor een uitstekende dekking, namelijk de pechhulp of voertuighulp.

Repatriëring van het voertuig wordt dan vaak vergoed. Naast dat je geholpen wordt met problemen aan je eigen auto kan je in de tussentijd vaak vervangend vervoer huren op kosten van de verzekering. Voor het huren van vervangend vervoer in het buitenland is een creditcard noodzakelijk.

Checklist voor autovakantie

 • Geldig rijbewijs
 • Geldig paspoort
 • Groene kaart (ga na of je verzekering geldig is in het vakantie land)
 • Kentekenbewijs
 • Creditcard (voor de borg van het huren van vervangend vervoer en eventuele tolwegen)
 • Gevarendriehoek
 • Krik
 • Alcoholtesters (In Frankrijk is het verplicht 2 stuks in de auto te hebben)
 • Reflecterende veiligheidshesjes
 • Verbanddoos
 • Reservelampen
 • Reservesleutel
 • Startkabels
 • Gereedschapskistje
 • Kleine brandblusser
 • Zaklamp

Check de staat van je auto

Zijn alle vloeistoffen juist bijgevuld? En hebben de autobanden de juiste bandenspanning? Controleer ook je remmen en verlichting alvorens je de lange reis gaat maken.

Check en plan je reis

Om ongelukken te voorkomen is het raadzaam de reis vooraf goed te plannen: het invoeren van de bestemming op de navigatie of een bijrijder die aan de hand van een kaart goed de weg weet te wijzen is onmisbaar om je aandacht niet teveel van het verkeer af te leiden. Uiteraard is het met betrekking van de veiligheid ook belangrijk goed uitgerust de weg op te gaan!

Dubbele dekking

Het is raadzaam om na te gaan of je verzekeringen geen dubbele dekking hebben. Misschien heb je al een losse pechhulpverzekering afgesloten? Dan kan een dekking vanuit de reisverzekering overbodig zijn. Het kan echter ook voorkomen dat de voorwaarden verschillen en een reisverzekering de aanvullende dekking biedt die je wegenwachtservice niet biedt. Bijvoorbeeld wanneer er maar één bestuurder is voor het voertuig en deze tijdens de vakantie ziek wordt. Lees dus altijd goed de polisvoorwaarden van de verzekering door en voorkom dat je voor verrassingen komt te staan.

Diefstal uit de auto

Houd er rekening mee dat spullen die onbeheerd in de auto achtergelaten worden vaak niet verzekerd zijn tegen diefstal. Laat dure spullen, zoals smartphone en laptop, daarom niet onbeheerd achter in de auto. Wanneer je toch bagage achterlaat in de auto, zorg dan dat deze uit het zicht ligt.

Populaire bestemming: Frankrijk

Hieronder lees je belangrijke aandachtspunten die specifiek voor je reizen naar Frankrijk gelden.

Alcoholtesters verplicht sinds 2012

Automobilisten zijn in Frankrijk sinds mei 2020 niet meer wettelijk verplicht 2 alcoholtesters in de auto te hebben. Een verbanddoos en brandblusser zijn eveneens niet verplicht.

TomTom in Frankrijk

Sinds het begin van 2012 is het in Frankrijk verboden waarschuwingen te ontvangen over flitsers. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een service als de TomTom flitsers, kan je hiervoor een bekeuring van €1500,- krijgen. Sinds kort biedt TomTom de service gevarenzone. Deze service is kosteloos te downloaden en is goedkeurd door de Franse overheid.

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.