Noord Amerika

Noord-Amerika is het op twee na grootste continent van de wereld en er wonen ruim 530 miljoen mensen. Met 25 afhankelijke staten en 14 afhankelijke gebieden heeft Noord-Amerika veel meer te bieden dan je misschien zou denken. Van Barbados tot Nicaragua, er valt zoveel te ontdekken! Heb je plannen om naar Noord-Amerika af te reizen? Op deze pagina vind je handige reistips om je verblijf op dit continent onvergetelijk te maken.

Landen en gebieden

Het continent Noord-Amerika bevindt zich volledig op het noordelijk halfrond en deels binnen het westelijk halfrond. Het wordt omgeven door verschillende zeeën en oceanen, namelijk de Noordelijke IJszee, de Caraïbische Zee, de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan. Populaire bestemmingen binnen dit continent zijn de Verenigde Staten, Mexico, Canada en Curaçao. Ook de Nederlandse bijzondere gemeenten waaronder Bonaire liggen in Noord-Amerika.

Reisverzekering

Voor je reis naar Noord-Amerika heb je een reisverzekering met werelddekking nodig. Controleer dit voor vertrek, want er zijn er ook vele reisverzekeringen die alleen Europa als dekkingsgebied hebben. Via onze reisverzekeringen vergelijker vind je een overzicht van goede reisverzekeringen met volledige dekkingen. Zorg ervoor dat in ieder geval de volgende zaken gedekt zijn door je verzekering:

 • Medische kosten buitenland: zorg is in bijvoorbeeld de Verenigde Staten heel duur en in armere landen zijn duurdere privéziekenhuizen sterk aan te raden.
 • Reddingsoperaties: een wandeltocht door de bossen van Honduras of skiën in Canada… een reddingsoperatie in een moeilijk bereikbaar gebied is erg prijzig.
 • Diefstal van bagage: in arme landen en in toeristische gebieden zijn vele zakkenrollers en vingervlugge dieven actief die eenvoudig hun slag slaan.
 • Ongevallendekking: het verkeer kan nogal verschillen van Nederlandse wegen en een ongelukje is zo gebeurd.
 • Annuleringsverzekering: Is de reis naar Amerkika een hap uit je spaargeld? Dan is een verzekering die annuleringen vergoedt een must-have.
 • Repatriëring: mocht er iets gebeuren in het buitenland of je wordt ernstig ziek, dan wordt het onverwachts terugreizen naar je thuisland vergoedt door de reisverzekering.

Je kunt dit basispakket van de reisverzekering altijd aanvullen met aanvullende dekking die bepaalde activiteiten tijdens je reis dekken, afhankelijk van je reisdoel. Zo zijn er aanvullende dekkingen voor:

Avontuurlijke vakantie

Uitgestrekte bossen, wilde rivieren en meren, ravijnen… De avontuurlijke vakantieganger kan in Noord-Amerika zijn hart ophalen. Je bent als avonturier echter wel gevoelig voor ongevallen. Zorg er daarom voor dat je goed verzekerd bent voor de risico`s die je tijdens je reis tegenkomt. Denk hierbij aan een dekking voor medische hulp, maar ook aan reddingsoperaties.

De meeste reisverzekeraars bieden standaard geen vergoeding voor schade ontstaan door gevaarlijke sporten. Controleer jouw polis daarom goed. Informeer ook bij de organisatie waar je ter plaatse een sport boekt hoe de verzekering geregeld is.

Financiën

In een aantal landen in Noord-Amerika kun je betalen met de dollar. Houd er wel rekening mee dat bijvoorbeeld de Canadese dollar weer anders is dan de Amerikaanse dollar. Andere landen, zoals Panama en Guatemala, hebben weer helemaal hun eigen munteenheid. Het is handig om voor vertrek de koersen op te zoeken, zodat je bij aankomst weet hoeveel je geld waard is en je niet afgezet wordt door criminelen. Een aantal andere handige betalingstips:

 • Let bij het opnemen van geld op of er niet iemand met je meekijkt.
 • Neem niet te veel geld in een keer op, je verhoogt dan je risico om overvallen te worden.
 • Zorg er al voor vertrek voor dat je Nederlandse bankpas geactiveerd is voor wereldwijd gebruik! Veel banken kiezen er tegenwoordig voor om vanwege fraude alleen gebruik binnen Europa standaard toe te staan.

Let op: contant geld en ook cheques vallen meestal niet onder de standaard reisverzekering. Wanneer je van plan bent om veel geld mee te dragen, dan kun je dit het beste extra meeverzekeren.

Vaccinaties

Noord-Amerika is een groot continent met zeer van elkaar verschillende landen. Er is daarom geen eenduidig vaccinatieadvies te geven voor deze regio. Informeer voor vertrek of er op de plek waar jij naar toe gaat gevaren zijn voor infectieziekten. Voor vaccinaties gelden op dit continent de volgende voorwaarden:

 • Over het algemeen geldt dat er voor de noordelijke landen zoals de Verenigde Staten en Canada geen vaccinaties verplicht zijn (er is slechts een beperkt risico op rabiës).
 • Voor zuidelijke landen zoals Mexico, Panama en Costa Rica wordt wanneer je op doorreis bent soms een inenting voor gele koorts verplicht gesteld.
 • Voor de zuidelijke landen worden een DTP-vaccinatie en hepatitis A aangeraden. Bij een verblijf van een aantal maanden kun je het beste ook voor hepatitis B, rabiës en buiktyfus ingeënt worden.

Een eventuele vergoeding voor vaccinaties wordt geregeld via de aanvullende zorgverzekering en meestal niet via de reisverzekering.

Reisapotheek

Zorg ervoor dat je tijdens je reis over een goede reisapotheek beschikt zodat je bij kleine verwondingen en pijntjes zelfvoorzienend bent. Denk hierbij aan standaard hulpmiddelen, zodat pleisters, brandwondencrème, ontsmettingsmiddel en aspirines of paracetamol. Een item dat zeker niet mag ontbreken is diarreeremmer. Vooral in de zuidelijkere landen van Noord-Amerika is reizigersdiarree een veelvoorkomende klacht. Nog twee essentiële tips:

 • Houd er tijdens het reizen rekening mee dat niet alle spullen uit je EHBO-kit vanwege veiligheidseisen mee mogen in de handbagage!
 • Neem wanneer je medicijnen gebruikt het doktersrecept mee, in Amerika kan een simpel medicijn anders gezien worden als drugs.

Mocht er iets gebeuren en je moet met spoed een arts bezoeken, dan wordt dit vergoed door je Nederlandse zorgverzekering. Deze dekt echter alleen spoedeisende zaken tegen het Nederlandse tarief. Alle andere zaken en kosten boven dit tarief worden enkel vergoed vanuit de reisverzekering.

Overige tips

Tot slot vindt je hier wat handig advies voor wanneer je op pad bent:

 • Ga voorzichtig om met (wilde) dieren, zoals apen en honden, om besmetting met rabiës of hondsdolheid te voorkomen.
 • Wanneer je tijd in de bossen doorbrengt ligt de ziekte van Lyme op de loer. Bescherm daarom je armen en benen met kleding en controleer je lichaam goed op teken.
 • In bepaalde gebieden in Noord-Amerika leven malariamuggen. Deze muggen steken vooral wanner het donker is. Draag dus `s avonds lange kleding en gebruik insecten werende middelen.

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

 • Goedkoopste bovenaan
 • Vergelijken op inhoud en prijs
 • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.