Lawines in het Alpengebied

Als echte wintersportliefhebber zal het je waarschijnlijk niet ontgaan zijn: er zijn dikke pakken sneeuw gevallen in de Alpen de afgelopen dagen. Wintersporters hebben in het Alpengebied een witte Kerst kunnen vieren. De sneeuw van hoge kwaliteit in combinatie met goede temperaturen maakte het zeer aangenaam voor skiërs. Echter zorgde de harde wind ervoor dat er een verhoogde kans op lawines was.

Verhoogd lawinegevaar in Oostenrijk

In de Oostenrijkse Alpen merkte sneeuwliefhebbers de afgelopen dagen ook dat er meer kans op lawines was. Rond de Kerstdagen gold er een lawinecijfer van 4 op een schaal van 5. Vooral in delen van Tirol en Vorarlberg was het extra gevaarlijk. De grote sneeuwval heeft gelukkig niet voor problemen met de wegen gezorgd maar het was wel extra uitkijken op de pistes.

In Obergurgl werd een Duitse skiër getroffen door het noodlot. Ze was met haar broer in de Oostenrijkse Alpen aan het skiën toen ze op 2.500 meter off-piste verder ging en door een lawine werd getroffen. Ze kwam bij het ongeluk om het leven.

Skiongelukken in de Franse Alpen

In de Franse Alpen had een 12 jarige jongen meer geluk. De groep waarin de jongen skiede ging even na het middaguur van de piste af om een stuk ongerepte sneeuw mee te pakken. Mogelijk heeft de groep zelf een lawine veroorzaakt die de jonge skiër bedolf onder een dik pak sneeuw. Wonderbaarlijk werd hij na 40 minuten onder de sneeuw gered door de hulpdiensten, die gebruik maakte van een speurhond om de jongen te vinden.

Voorkomen is beter dan genezen

De gebieden boven de 2.000 meter zijn het gevoeligst voor lawines. Blijf hier altijd op de piste, de sneeuw buiten de piste ziet er misschien aantrekkelijk uit maar het lawinegevaar off-piste is vele malen groter dan op de piste zelf. Een lawinerugzak of een apparaatje dat radiogolven uitzendt geven een vals gevoel van veiligheid.

Genees zo voordelig mogelijk met de juiste reisverzekering

Het basiszorgpakket dat iedere Nederlander verplicht afneemt vergoed spoedeisende medische kosten in het buitenland. De kosten worden vergeleken met de kosten in Nederland. Het verschil in zorgkosten wordt wel op de verzekerde verhaald. Dit kan zeker bij een gipsvlucht flink tegenvallen. Voor dit soort wintersport ongelukken is het verstandig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten.

In de Oostenrijkse Alpen rekent de politie vanaf dit jaar een commercieel tarief voor reddingsvluchten. Dit doen ze om te voorkomen dat ze als een taxidienst worden gebruikt. De kosten voor deze vluchten kunnen hoog oplopen, de Oostenrijkse politie rekent €53,- per minuut. Deze kosten worden niet gedekt door de basisverzekering.

Of off-piste skiën vergoed wordt verschilt per polis. Sommige verzekeringen vergoeden alleen off-piste als je begeleid wordt door een gecertificeerde ski docent. Maatschappijen die dit doen zijn bijvoorbeeld FBTO, ANWB, ZLM, Avéro en Centraal Beheer Achmea. Andere maatschappijen hebben specifieke regelgeving wat betreft off-piste skiën. Lees deze terug in de polis van jouw doorlopende reisverzekering.

Doorlopende reisverzekering voor wintersport afsluiten

Voorkom hoge rekeningen tijdens de wintersport door een goede doorlopende reisverzekering af te sluiten. Op deze pagina vergelijken wij onafhankelijk de top 5 doorlopende reisverzekeringen. Kies de verzekering die het beste bij jou past en sluit deze gelijk af om nare verrassingen te voorkomen.

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.