5

Afrika

Op het continent Afrika vind je maar liefst 54 staten die onafhankelijk verklaard zijn. Er zijn daarnaast ook nog een aantal gebieden die nog geen afhankelijkheid bereikt hebben. Er zijn in Afrika dus vele culturen, landschappen en bezienswaardigheden te ontdekken. Vanwege de grote verschillen met Nederland is het verstandig om je goed voor te bereiden op een reis naar Afrika. Je vindt hier een groot aantal tips om je hierbij te helpen.

Landen en gebieden

Ondanks de grote cultuur- en klimaatverschillen, ligt Afrika echt vlak onder Europa. Het noordoosten van Afrika grenst aan Azië en verder wordt het continent omgeven door Oceanen. Het grootste gedeelte van Afrika wordt als derde wereld gezien. Wanneer je naar het continent reist, dan zal je waarschijnlijk dus veel armoede tegenkomen. Populaire reisbestemming in Afrika zijn onder andere: Tanzania, Zuid-Afrika, Marokko, Tunesië en Botswana.

Reisverzekering Afrika

Een passende reisverzekering is zeer belangrijk tijdens een reis naar Afrika. Er zijn een aantal situaties waarin je terecht kunt komen en waar een reisverzekering hulp bij kan bieden. Denk hierbij aan:

  • Medische hulp: voor privéklinieken, spoedeisende hulp buiten het Nederlandse tarief en overige medische hulp ben je niet verzekerd via de zorgverzekering. Een medische buitenlanddekking is dus erg belangrijk.
  • Gevaarlijke sporten: Afrika is een walhalla voor de adrenalinezoeker. Kitesurfen aan de kust of klimmen in de bergen, alles kan. Ga veilig op reis en verzeker je voor deze bijzondere sporten!
  • Gezondheidszorg: een zorgverzekering dekt alleen spoedeisende hulp in nationale ziekenhuizen tot Nederlandse tarieven. Andere zorg, meerkosten en privéziekenhuizen moet je zelf betalen, tenzij je een reisverzekering met medische kosten dekking hebt. Erg belangrijk dus!
  • Repatriëring en ongevallen: in de onbekende steden en ruige natuur van Afrika kunnen er ongelukken gebeuren. Een reisverzekering dekt de kosten van plotseling terug naar huis reizen en repatriëring.
  • Annuleringsverzekering: Is de reis naar Afrika een hap uit je spaargeld? Dan is een verzekering die annuleringen vergoedt een must-have.
  • Reddingoperaties: Mocht er iets gebeuren waardoor er een reddingsoperatie georganiseerd moet worden (je verdwaalt of krijg een ongeluk op een berg), dan levert dit hoge kosten op. De reisverzekering biedt hier een vergoeding voor.

Kies een reisverzekering die voor al deze zaken een hoge dekking biedt, zodat je met een gerust hart op reis kunt en onderweg alle bijzondere activiteiten kunt ondernemen! Bekijk de reisverzekering vergelijker voor een lijst van de beste en voordeligste reisverzekeringen.

Globetrotter reisverzekering

Wanneer je naar Afrika reist om bijvoorbeeld een paar maanden vrijwilligerswerk te doen, dan moet je hier je rekening mee houden tijdens het regelen van je reisverzekering. Een langere reis kan namelijk van invloed zijn op de geldigheid van je zorgverzekering. Daarnaast dekken de meeste reisverzekering reizen langer dan 2 maanden überhaupt niet. Voor dit soort lange reizen is er een speciale reisverzekering, de globetrotter reisverzekering. Je sluit dan een zeer volledig pakket af dat alle maanden van je reis dekt. Een ideale oplossing voor de avonturier.

Vaccinaties

Afrika is een groot continent en het kan per land verschillen welke vaccinaties er aangeraden worden. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Enkel wanneer je net vanuit een land met gele koorts komt, dan is de gele koortsvaccinatie verplicht. Verder wordt aangeraden:

  • Vaccinatie voor DTP
  • Vaccinatie voor hepatitis A
  • Vaccinatie voor hepatitis B (bij minimaal verblijf van drie maanden)
  • Vaccinatie voor TBC en rabiës (risicogroepen of bij een lang verblijf)

Vaccinaties worden niet vergoed door de reisverzekering, maar wel door sommige aanvullende zorgverzekeringen. Houd er rekening mee dat malaria ook een veelvoorkomende dreiging is in Afrika. Je kunt je hier niet voor inenten, maar je kunt wel enkele voorzorgsmaatregelen nemen. Denk hierbij aan: DEET (insectenwerend middel) en klamboes.

Persoonlijke veiligheid

Afrika is niet de meest veilige reisbestemming, er zijn gebieden waar veel criminaliteit en seksueel geweld voorkomt. Zorg er dan ook voor dat je ten alle tijde alert bent en rekening houdt met de mogelijkheid van een overval of beroving. Volg de volgende tips op:

  • Controleer vooraf goed of het hotel goed aangeschreven staat en in een veilige buurt staat
  • Laat juwelen en andere dure accessoires thuis
  • Draag geen camera`s, telefoons en veel cash bij je in het zicht
  • Reis alleen per auto op grote doorgaande wegen en stop niet op onverlaten plekken
  • Heb je meer te besteden? Maak binnenlandse reizen dan per vliegtuig

Doordat de kans op diefstal van je spullen in Afrika relatief hoog is, is het belangrijk dat je een reisverzekering met een hoge dekking voor gestolen spullen hebt. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over de mogelijke onkosten en dat kan je eigen veiligheid vergroten.

Reisadvies

Afrika is nog altijd geen stabiel continent. In bepaalde gebieden kunnen er door corruptie en politieke onrust nog steeds burgeroorlogen woeden. Het is belangrijk om hierover informatie in te winnen voordat je vertrekt. Je kunt op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken informatie vinden over een eventueel negatief reisadvies naar een gebied. Het is ook handig om je online in te schrijven bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit kost slechts een paar minuten, maar dan is de ambassade in geval van nood bekend met jouw verblijf in Afrika.

Backpacken en avontuur

Er zijn relatief weinig mensen die ervoor kiezen om te backpacken in Afrika. Veel vaker zijn bijvoorbeeld Zuid-Amerika en India de backpackbestemming. Dit is niet geheel ten onrechte, want rondreizen in Afrika kan gevaarlijk zijn. Ga er daarom alleen backpacken wanneer je weet wat je doet en zorg dat je goed verzekerd bent via een reisverzekering. Houd ook altijd iemand op de hoogte van je reisplannen en waar jij je bevindt.

De echte avonturier wil misschien nog wat extra spanning in de vorm van het ondernemen van gevaarlijke sporten. De Zuid-Afrikaanse kust staat bekend om haar kitesurfers en ook bergwandelaars kunnen hun hart ophalen in Afrika. Denk er goed aan dat dit niet altijd standaard verzekerd wordt door reisverzekeraars. Een extra dekking hiervoor afsluiten wordt sterk aanbevolen.

De reis plannen

Het is belangrijk dat je voor vertrek de juiste reisdocumenten regelt. Voor de meeste Afrikaanse landen heb je een visum nodig die je online kunt aanvragen. Een uitzondering is Zuid-Afrika, als Nederlander kun je daar 90 dagen verblijven zonder visum. Je paspoort moet daarnaast na het reizen nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Het is mogelijk om direct vanaf Amsterdam naar verschillende steden in Afrika te vliegen, zoals Kaapstad en Johannesburg. Om geld te besparen kun je ook via bijvoorbeeld Londen of Duitsland vliegen. Vluchten met tussenstops zijn vaak goedkoper. Wat uiteindelijk de voordeligste optie is, is erg afhankelijk van jouw exacte bestemming.

Overige tips

  • Huur alleen een auto als deze er goed onderhouden en betrouwbaar uitziet. Wanneer je met pech langs de weg komt te staan is de kans op een beroving groter.
  • Voor alle vragen rondom veiligheid, visum en andere zaken kun je terecht bij de Ambassade van de Republiek Zuid-Afrika in Den Haag.
  • Nederlandse bankrekeningen zijn vaak geblokkeerd voor betalingen buiten Europa, je moet dit handmatig voor vertrek aanzetten via online bankieren of de klantenservice.