Dagje weg in Nederland

Steeds meer Nederlandse huishoudens besluiten om vakanties (gedeeltelijk) in eigen land door te brengen. Wellicht wordt er besloten meer thuis te blijven en dagjes uit te gaan. Of bijvoorbeeld weekenden weg naar Nederlandse bestemmingen. In hoeverre is je reisverzekering dan nodig en geldig? En waar moet je bij het afsluiten van een reisverzekering voor een dagje of weekendje weg op letten?

Dagje weg in Nederland

Besluit je een dagje uit te gaan in Nederland, bijvoorbeeld een stad of museum bezoeken, een pretpark of een mooie fietstocht in een natuurgebied? In dat geval is je doorlopende reisverzekering doorgaans niet geldig. Je dient bij veel reisverzekeraars namelijk te kunnen laten zien dat je een overnachting hebt geboekt. Dit dien je aan te kunnen tonen, bijvoorbeeld door een boekingsbewijs te overleggen.

Om niet onverzekerd een dagje weg te gaan, is het een optie een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Op deze manier is bijvoorbeeld schade aan de waardevolle spullen die je bij je hebt, persoonlijke hulpverlening en ongevallen goed verzekerd. Indien je in Nederland blijft, ben je voor medische zorg via je zorgverzekering verzekerd.

Weekendje weg in Nederland

Bij een weekend weg in Nederland is de situatie anders. Indien je een doorlopende reisverzekering hebt, is deze gewoon geldig. Je kan bij een weekend weg immers de overnachting bij een hotel, appartement of camping aantonen. Misschien heb je geen doorlopende reisverzekering omdat je gedurende het jaar niet vaak op vakantie gaat? Ook dan biedt een kortlopende reisverzekering uitkomst. Bekijk ook goed, afhankelijk van de activiteiten die je tijdens je weekend weg gaat ondernemen, of je bepaalde aanvullende dekkingen wilt afsluiten.

Waarom een reisverzekering in Nederland?

Er zijn verschillende redenen om niet zonder passende reisverzekering een dagje of weekendje weg te gaan. Zo biedt een reisverzekering onder meer dekking voor:

  • Schade, diefstal of verlies van je bagage: denk hierbij aan je waardevolle spullen zoals je mobiele telefoon, kleding, sieraden maar bijvoorbeeld ook je fiets.
  • Schade aan je vakantieverblijf: indien je een huisje of stacaravan huurt, ben je via de reisverzekering verzekerd voor schade die je per ongeluk toebrengt aan de accommodatie. Ook als je sleutels kwijtraakt is dit vaak verzekerd.
  • Extra verblijfs- en vervoerskosten zijn meeverzekerd: indien tijdens een bezoek aan een andere stad je auto kapotgaat, moet je misschien als gevolg van de reparatie een dag langer blijven. Deze extra, onverwachte kosten worden vergoed.
  • Indien je ook een annuleringsverzekering afsluit, ben je afdoende verzekerd in het geval je een dagje uit of weekendje weg moet annuleren of vroegtijdig afbreken. Denk bijvoorbeeld aan ziekte, waaronder ook corona valt. Misschien word je zelf of een naaste vlak voor of tijdens de reis ziek waardoor je moet annuleren. In dat geval biedt een annuleringsverzekering uitkomst.

Een aantal handige dekkingen op een rij

Hoewel je in Nederland via je zorgverzekering goed gedekt bent voor de noodzakelijke medische kosten, maakt dit een reisverzekering niet overbodig. Er zijn een hoop andere dekkingen waar je, ook bij een dagje of weekendje weg in Nederland, van kan profiteren.

Bagagedekking

Neem je waardevolle bagage mee tijdens je dagje uit of weekendje weg? Deze bagage staat in Nederland aan precies dezelfde risico’s bloot als in het buitenland. Stel je voor: in het pretpark wordt je rugzak gestolen. In je tas zat je tablet, wat contant geld en een duur jack. In dit geval kan je een beroep doen op de bagagedekking van je reisverzekering. Niet alleen bij diefstal, ook in geval je bagage beschadigd raakt kan je een vergoeding krijgen. Stel je voor dat je camera tijdens een rondvaart in de grachten van Amsterdam uit je handen glipt…ook in dit geval biedt een reisverzekering uitkomst!

Schade aan je accommodatie

Ook als je in Nederland een weekendje weg gaat maak je gebruik van een accommodatie, zoals een hotelkamer of huurhuisje. Indien je per ongeluk iets stuk maakt of beschadigt in je huisje of hotelkamer krijg je dit via de reisverzekering vergoed. Waarom is deze dekking toch handig als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten? Op het moment dat je gehuurde spullen beschadigt, biedt je aansprakelijkheidsverzekering geen dekking.

Gevaarlijke sporten

Ga je een gevaarlijke sport beoefenen tijdens je dagje of weekendje weg? Een dagje kitesurfen of parachutespringen kan de nodige risico’s met zich meebrengen. De aanvullende dekking ‘gevaarlijke sporten’ bij je reisverzekering kan bij dergelijke plannen uitkomst bieden!

Reisverzekering afsluiten

Er zijn verschillende soorten reisverzekeringen. Hierboven gaven we meer informatie over de typen reisverzekeren en welke dekking bieden voor een dagje of een weekendje weg in Nederland. Op de pagina met reisverzekeringen lees je meer over de verschillende soorten reisverzekeringen.

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.