Oostenrijk
De sprookjesachtige stad Wenen, het prachtige Alpenlandschap en de lange historie aan componisten zijn maar een paar elementen die de rijke cultuur en pracht van Oostenrijk verwoorden. Ondanks dat Oostenrijk qua land vrij veel op Nederland lijkt, zijn er een aantal punten waar je als vakantieganger goed rekening mee moet houden. Je leest hier onder andere meer over het zorgstelsel, het wegennet en de dekkingen van de reisverzekering.
Reizen naar Oostenrijk
Oostenrijk behoort tot de kleinste landen van Europa, maar het heeft als vakantieland veel te bieden. Vooral de Oostenrijkse Alpen trekken veel toeristen, in de zomer om heerlijk te wandelen en in de winter om te skiën. Vanuit Nederland is het land goed bereikbaar, je kunt reizen per:
- Auto: de vele (snel)wegen in Oostenrijk zijn goed onderhouden
- Sneltrein: reis met ICE via NS hispeed, met een InterRail pas, autotrein of boek een speciale wintersporttrein
- Vliegtuig: er zijn 6 vliegvelden, namelijk Wenen, Salzburg, Innsbruck, Klagenfurt, Graz en Linz
Tips voor een autovakantie Wanneer je met de auto naar Oostenrijk reist, zijn er een aantal dingen waar jij als automobilist rekening mee moet houden:
- Oostenrijk kent een groot aantal tolwegen
- Je bent verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbanddoos bij je te hebben
- Op veel snelwegen is een vignet op je voorruit verplicht (tot maximaal 2 per auto). Je kunt een tijdelijk vignet kopen om deze boete te voorkomen. Let op: dit geldt voor alle voertuigen minder dan 3500 kilo. Je koopt deze bij de ANWB, tankstations rondom de Oostenrijkse grens of Oostenrijkse grensovergangen
- Is je auto zwaarder dan 3500 kilo? Je moet dan een GO-box kopen (dit kan bij een tankstation) die automatisch jouw tol berekent
- Euro 95 benzine wordt Super/Bleifrei genoemd en Superplus 98 is Super Plus, beide zijn loodvrij. E10 benzine is nog niet beschikbaar. Tip: download de IVDM brandstofwijzer iPhone app
In de wintermaanden gelden er vanwege sneeuw en gladheid nog een aantal andere regels met betrekking tot veiligheid. In de periode van 1 november t/m 15 april ben je als automobilist verplicht om bij winterse neerslag met winterbanden te rijden. Bij veel sneeuw en ijs zijn ook sneeuwkettingen toegestaan. Rijd je zonder winterbanden? Je kunt dan bij een ongeval volledig aansprakelijk worden gesteld.
Praktische zaken en documenten
Oostenrijk kent veel overeenkomsten met Nederland en beide landen vallen onder de Europese unie. Je hoeft dus niet veel te regelen qua officiële documenten. Een aantal zaken om even aan te denken zijn:
- Alle familieleden moeten in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs, dus ook kinderen zijn verplicht een eigen document te hebben
- Huisdieren die je meeneemt naar Oostenrijk moeten een Europees dierenpaspoort hebben
- Neem altijd je verzekeringspolissen en Europese zorgpas (EHIC) mee
- Zorg ervoor dat je ergens een digitale kopie van je paspoort, creditcard en bankpas + noodnummers hebt opgeslagen
Gezondheidszorg in Oostenrijk
Wanneer je tijdens je vakantie medische hulp nodig hebt hoef je niet te vrezen, de Oostenrijkse gezondheidszorg staat bekend als zeer goed en professioneel. Een nadeel is echter dat de zorg duurder dan kan zijn dan het Nederlandse tarief en je basiszorgverzekering niet alle kosten dekt. Een goede reisverzekering met aanvullende medische kosten wordt daarom aangeraden. Een aantal andere tips met betrekking tot medische zorg in Oostenrijk:
- Het is niet nodig om je in te enten voor een vakantie naar Oostenrijk. Wanneer jij je langer dan een maand in de natuur bevindt wordt een vaccinatie voor teken encefalitis aangeraden, deze infectie komt namelijk veel voor in Oostenrijk
- Voor het meenemen van geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen heb je een Schengenverklaring nodig. Neem voor alle andere geneesmiddelen ook je apothekersvoorschrift of medisch paspoort mee
- Neem in het geval dat je zorg nodig hebt altijd contact op met de alarmcentrale van je zorg- en/of reisverzekeraar
- Het noodnummer is ook in Oostenrijk 112
Natuurlijk gebeuren er tijdens wintersportvakanties veel ongelukken. Je reisverzekeraar kan je helpen met het regelen van een gipsvlucht of ligtaxi terug naar Nederland.
Reisverzekering
Het wordt sterk aangeraden om een goede reisverzekering af te sluiten voor vakanties naar Oostenrijk. Via onze reisverzekeringen vergelijker vind je een helder overzicht van reisverzekeringen. Je bent dan verzekerd voor:
- Schade of verlies van bagage: vooral wanneer je dure wintersportspullen meeneemt kan dit hoog oplopen;
- Schade aan je accommodatie;
- Medische hulp buiten het Nederlandse tarief: Oostenrijkse ziekenhuizen kunnen duurder zijn dan Nederlandse zorgverleners;
- Hulp van een 24/7 alarmcentrale.
Dit standaard pakket van de reisverzekering is naar wens uit te breiden met aanvullende dekkingen, let goed op dat je alle belangrijke zaken verzekert.
Aanvullende dekkingen reisverzekering
De kans is groot dat je Oostenrijk bezoekt tijdens de wintermaanden. Een wintersportdekking bij je reisverzekering die je dekt voor ongevallen en schade is dan onmisbaar. Auto-ongelukken komen hele jaar door vaak voor, vooral vanwege het bergachtige karakter van het land. Sluit daarom bij een autovakantie ook een dekking voor pechhulp af.
Let op: bij sommige reisverzekeraars is medische hulp in het buitenland een aanvullende module.
Tips
- Heb je dringend hulp nodig? Zoek dan contact met de Nederlandse ambassade in Wenen: +43 1 589 39 – 0 (kantooruren) en +43 664 203 82 59 (buiten kantooruren)
- Er zijn geen speciale stekkers nodig voor elektrische apparaten
- De openingstijden van winkels en restaurants zijn vergelijkbaar met Nederland
- Houd je wel van een feestje? Het Oostenrijkse bierfeest Wiener Wiesn (eind september/begin oktober in Wenen) is dan een aanrader!