Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Reisverzekering informatie

 • Pagina’s

 • Reisverzekering:

  Vergelijken
  print

  Bagage

  We kunnen tegenwoordig niet meer zonder luxe apparatuur zoals smartphone, laptop en tablet. We nemen onze apparaten overal mee naartoe, ook op vakantie. Je wilt natuurlijk wel mooie foto’s schieten, bereikbaar zijn en wellicht wat werk afmaken tijdens je vakantie. Maar wat als er iets gebeurt met je spullen? Wat wordt er gedekt binnen een basisreisverzekering en waarvoor kan je beter een aanvullende reisverzekering of een kostbaarhedenverzekering afsluiten?

  We krijgen hier regelmatig vragen over. Daarom hebben we onderstaand artikel geschreven waarbij we de verschillende soorten verzekeringsmogelijkheden op een rijtje zetten.

  Bagage in basisdekking reisverzekering

  Met de standaard reisverzekering ben je niet altijd verzekerd voor diefstal of beschadiging van dure spullen in je bagage. De dekking is namelijk in veel gevallen beperkt tot een bepaald bedrag. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de productsoort. Zo wordt foto- en computerapparatuur gemiddeld vaak tot € 1.500 verzekerd, telefoons tot € 300 en brillen tot € 350. Vaak geldt er ook een maximum van ongeveer € 2.500 voor de gehele reisbagage. Het is ook mogelijk dat je bagage helemaal niet wordt gedekt binnen het basispakket van een reisverzekering. Kijk dit eerst goed na in de polisvoorwaarden.

  Aanvullende bagagedekking binnen reisverzekering

  Binnen een reisverzekering (kortlopend of doorlopend) is het in veel gevallen wel mogelijk om een aantal aanvullende verzekeringen af te sluiten. Een van de aanvullende dekkingen is bagage.

  Mocht je erg dure spullen bij je hebben zoals een laptop of tablet (of dure spullen van Apple zoals een Macbook, iPad of iPhone), dan is deze verzekering geen overbodige luxe. Je krijgt dan een hogere vergoeding wanneer deze dure spullen worden gestolen, beschadigd zijn of zoek raken. In je bagage kunnen je laptop, mobieltje of tablet zitten. Deze worden dan ook meeverzekerd mits ze zich in deze betreffende bagage bevinden.

  Tip! heb je een erg dure mobiele telefoon? Verzeker deze dan niet binnen de reisverzekering, maar bij je provider. Je krijgt dan de totaalwaarde uitgekeerd bij verlies of diefstal van je mobiele telefoon. Binnen de reisverzekering krijg je meestal slechts een deel.

  Kostbaarhedenverzekering

  Neem je bijzondere bagage mee, zoals een muziekinstrument, speciale filmapparatuur of dure sieraden, dan kan het verstandig zijn om een kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Deze verzekering kun je afsluiten los van een aanvullende reisverzekering (bagage).

  Met een kostbaarhedenverzekering zijn de volgende zaken gedekt:

  • Kunstvoorwerpen en antiek
  • Muziekinstrumenten
  • Sieraden
  • Film- en fotoapparatuur
  • Verzamelingen zoals een postzegel- of muntverzameling

  Je ontvangt een vergoeding vanuit deze verzekering wanneer een van bovenstaande spullen (of iets wat in dit rijtje thuishoort) beschadigd raakt, gestolen wordt of vermist raakt. Dit moet wel door een oorzaak komen van buitenaf.

  Let op! Bij veel verzekeraars geldt een standaard werelddekking bij de kostbaarhedenverzekering. Meestal vallen kunstvoorwerpen en antiek buiten de werelddekking.

  Waardebepaling bagage

  Wanneer je bagage declareert bij de verzekeraar bepaalt deze eerst de waarde van het product. In de regels rondom deze waardebepaling verschillen verzekeraars sterk. De meeste verzekeraars keren voor een product van minder dan een jaar de nieuwwaarde uit. In de jaren daarna zijn er veel verschillen te zien, soms wordt er een percentage van de nieuwwaarde uitgekeerd en soms blijven verzekeraars de nieuwwaarde vergoeden. Vergelijk deze voorwaarden daarom goed wanneer je een reis- of kostbaarhedenverzekering kiest! Veel verzekeraars vragen voor de waardebepaling een aankoopbon.

  Wat moet je doen als kostbare spullen zijn gestolen, verloren of beschadigd?

  Wanneer je mobieltje, laptop, tablet of je camera is gestolen of zoek is geraakt in het buitenland moet je dit altijd melden bij de verzekeraar (van je reis- of kostbaarhedenverzekering).

  Bij diefstal kun je dit ook melden bij de lokale politie. Soms wordt dit zelfs verplicht gesteld door de verzekeraar voordat ze tot het uitkeren van een vergoeding overgaan.

  Tip! Blokkeer bij diefstal of het zoek raken van je mobiele telefoon je simkaart. Doe dit zo snel mogelijk zodat criminelen niet op jouw kosten gaan bellen.