5

Negatief reisadvies

Helaas zijn er nog steeds veel landen op de wereld waar onrust heerst of gezondheidsrisico’s zijn en soms geldt er voor een gebied dan ook een negatief reisadvies. Wanneer je zo`n land gaat bezoeken, dan kan dit gevolgen hebben voor je reisverzekering. Een reisverzekeraar gaat in de dekking namelijk enkel uit van vakanties onder normale omstandigheden. In dit artikel lees je meer over de geldigheid van je reisverzekering in conflict- en rampgebieden.

Een negatief reisadvies

Voor informatie over de veiligheidssituatie in bijna alle landen ter wereld en reisadviezen kun je terecht bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze gegevens worden samengesteld aan de hand van ambassades in de betreffende landen. Wanneer een land niet langer veilig is, dan wordt er een negatief reisadvies afgegeven. Specifieke redenen om tot een negatief reisadvies te besluiten kunnen zijn:

  • Gewelddadige conflicten en veel criminaliteit;
  • Spanningen van politieke aard;
  • Natuurgeweld;
  • Rellen en demonstraties.

Het reisadvies dat afgegeven wordt door het ministerie is echter geen juridisch bindend advies. Reisverzekeraars en reisorganisaties hebben de mogelijkheid om zelf te beslissen of ze het advies opvolgen. Daarnaast ligt een groot deel van de verantwoordelijkheid bij de reiziger zelf.

Classificatie negatief reisadvies

Er wordt door het ministerie een onderscheid gemaakt in de gradatie van de onveiligheid in een land of gebied. Deze worden onderverdeeld via de volgende kleurcodes:

  • Groen: er gelden geen veiligheidsrisico’s voor het gebied;
  • Geel: er zijn enkele veiligheidsrisico’s waar je als toerist op moet letten, wees daarom alert;
  • Oranje: de veiligheidsrisico’s zijn hoog en reizen naar dit gebied wordt wanneer niet noodzakelijk ook afgeraden;
  • Rood: het reizen naar dit gebied is levensgevaarlijk en wordt sterk afgeraden.

Binnen een land kan een bepaald gebied bijvoorbeeld code rood krijgen, terwijl een ander gebied slechts beperkt onveilig is en weer een ander gebied compleet veilig is. Specifieke en uitgebreide informatie over de veiligheidssituatie in een land wordt gegeven op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dekking van je reisverzekering

Wanneer je er bewust voor kiest om naar een land of gebied met een negatief reisadvies af te reizen, dan legt de reisverzekeraar de verantwoordelijkheid voor jouw veiligheid ook bij jou. Dit is vastgelegd via het Verbond van Verzekeraars. Met betrekking tot de dekking van de reisverzekering in deze gebieden geldt daarom het volgende:

  • Schade die ontstaan is door de onveilige situatie wordt niet vergoed. Onkosten zoals het vroegtijdig beëindigen van de reis en repatriëring zijn dus niet gedekt;
  • Normale reisschade, zoals verloren bagage of een gebroken arm, wordt wel vergoed (Wat er precies vergoed wordt is afhankelijk van de reisverzekering die jij hebt afgesloten).

Een negatief reisadvies kan slechts van toepassing zijn op een bepaald gebied in een land. Wanneer dit het geval is, dan gelden voor de reizen naar alle andere gebieden in dat land gewoon de standaard polisvoorwaarden van je reisverzekering, mits die gebieden volledig veilig zijn (code groen).

Molest wordt nooit verzekerd

In de reisverzekeringspolis wordt schade ontstaan in conflictgebieden vermeld als ‘molest’. Reisverzekeraars onderscheiden meestal de verschillende conflictsituaties:

  • Burgeroorlogen;
  • Gewapende conflicten tussen staten of partijen en ingrijpen van de VN Vredesmacht;
  • Terroristische handelingen;
  • Oproer en ander binnenlands of plaatselijk georganiseerde opstand.

Schade ontstaan als gevolg van molest wordt in principe nooit gedekt door de reisverzekering. Hierbij is het dus eigenlijk helemaal niet van belang of er een negatief reisadvies is afgegeven.

Dekking van je annuleringsverzekering

Een (dreigende) conflictsituatie of natuurramp is voor veel mensen een reden om de reis niet door te zetten. Een negatief reisadvies heeft echter geen juridische grondslag en het is aan jezelf om te bepalen of je wel of niet gaat. Wanneer je besluit om niet te gaan, dan beschouwen reisverzekeraars waarbij je een annuleringsverzekering hebt afgesloten dit niet als een geldige reden om tot de uitkering van een vergoeding over te gaan. Iedere reden voor een negatief reisadvies is echter uniek en verzekeraars of touroperators willen je in een enkele situatie nog wel eens tegemoet komen. Ook kunnen reisorganisaties zelf bepalen om de vakantie om te boeken. Neem daarom altijd contact op om te informeren naar bijvoorbeeld de mogelijkheden voor het omboeken van de reis.

Het Calamiteitenfonds

Een groot aantal Nederlandse reisorganisaties is aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Je moet voor deze dekking wel tijdens de boeking van je reis aangegeven hebben dat je (tegen een meerprijs) gebruik wilt maken van dit fonds. Deze stichting biedt de volgende opties:

  • Wanneer de calamiteit uitbreekt tijdens je reis, dan wordt de prijs voor het wijzigen van je reis betaald en krijg je een vergoeding voor het aantal dagen dat je vakantie verkort is;
  • De stichting kan een dekkingsbeperking instellen voor gebieden waar onrust dreigt. Je kunt dan vanaf 30 dagen voor vertrek je reis gratis annuleren. Vertrek je toch? Je bent dan niet gedekt.

Neem wanneer je de veiligheid in een gebied niet vertrouwt altijd zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Deze zal je helpen met het omboeken van de reis en verdere informatie geven. Houd er wel rekening mee dat je de onkosten zonder het Calamiteitenfonds niet vergoed krijgt.

Wet op de Reisovereenkomst

Wanneer je reisverzekeraar vanuit de annuleringsvoorwaarden geen vergoeding biedt en je ook niet in aanmerking komt voor het Calamiteitenfonds, dan is een laatste mogelijkheid om een beroep te doen op de Wet op de Reisovereenkomst. Deze wet noemt dat een reiziger recht heeft op een (gedeeltelijke) teruggave van de reissom wanneer de reis door omstandigheden waar de reiziger niets aan kan doen geannuleerd wordt. Het is mogelijk om via deze wet in beroep te gaan, de rechter zal dan bepalen of de omstandigheid gerechtvaardigd is. Dit vereist echter vaak veel tijd, geld en een zeer gemotiveerd juridisch beroep.

Negatief reisadvies en corona

Het coronavirus of de COVID-19 pandemie zorgt voor veel vragen over reisbeperkingen in verband met negatieve reisadviezen. Hoe dit precies allemaal zit vind je op onze pagina coronavirus en dekking van de reisverzekering.