5

Een vakantie annuleren vanwege een stukgelopen relatie: kan dit?

Veel mensen boeken hun vakantie geruime tijd van tevoren. Er kunnen zich in de tussentijd dan ook vele zaken voordoen waardoor de vakantie niet door kan gaan. Voor onverwachte gebeurtenissen waardoor je niet op reis kunt gaan ben je verzekerd met een annuleringsverzekering. Maar is ook annulering vanwege een verbroken relatie gedekt op deze polis?

Annuleren met een geldige reden

Om via je annuleringsverzekering voor een vergoeding voor annulering van een vakantie in aanmerking te komen, is het de regel dat de reden voor annulering `geldig` moet zijn. Verzekeraars hebben allerlei regels vastgelegd waarin ze aangeven wat voor hun precies geldige redenen zijn. Dit kun je terugvinden in de polisvoorwaarden. Met betrekking tot annulering door stukgelopen relaties geldt het volgende: alleen relaties die officieel als ontbonden zijn vastgelegd zijn een geldige reden.

Een officieel ontbonden relatie

Een reisverzekeraar weet niets over jouw relatie en kan daarom zonder officiële papieren ook niet beoordelen of jouw relatie echt serieus was. Alleen de volgende twee gebeurtenissen worden daarom als geldige reden voor annulering gezien:

1. Je ligt in scheiding. Aan deze scheiding moet al officieel gestart zijn en de procedure moet na het boeken van de reis gestart zijn
2. Je hebt een notarieel vastgelegd samenlevingscontract en laat deze officieel ontbinden. Ook dit mag pas na het boeken van de reis in gang zijn gezet

Zonder huwelijkspapieren of samenlevingscontract kom je dus niet in aanmerking, ook niet wanneer jullie al (op een andere manier) aantoonbaar samenwoonden.

Vliegticket annuleren

Heb je geen annuleringsverzekering? Bij veel vliegtuigmaatschappijen is het mogelijk om bij aankoop voor een extra bedrag annulering op je ticket af te sluiten. Met deze flexibele tickets kun je vaak na het boeken nog een andere vluchtdatum of bestemming kiezen of restitutie aanvragen.

Kom je ook via deze weg niet voor annulering in aanmerking? Dat betekent niet direct dat je vliegticket verloren is. Bij sommige vliegtuigmaatschappijen is het mogelijk om tegen betaling voor vertrek de naamsgegevens op een ticket aan te passen. Je kunt dan tegen een kleine meerprijs dus iemand anders dan je ex-partner meenemen op reis. Niet alle vliegtuigmaatschappijen bieden dit echter aan, sommigen beschouwen een vliegticket als een persoonsgebonden document die niet door te geven is aan iemand anders.

Zelfs wanneer het ticket niet om te boeken is hoeft dit niet altijd het einde te betekenen van de reis… Je kunt ook doen wat de 27-jarige Jordan Axani onlangs deed. Hij plaatste na zijn verbroken relatie online een oproep dat hij op zoek was naar vrouwen met dezelfde naam en nationaliteit als zijn ex-vriendin. Die konden gezellig met hem mee op reis op het overgebleven ticket!

Samen op droomreis

Wat is er nou mooier dan om jouw droomreis te maken met je partner? Uit een onderzoek dat Nationale Nederlanden deze week publiceerde bleek dat maar liefst 75 procent van de samenwonende stellen het allerliefste samen die ultieme reis maakt. Er bleek echter ook dat 40 procent geen idee heeft wat hun reisverzekering precies dekt. Over- en onderverzekering ligt daarom op de loer voor deze koppels.

Meer informatie vind je op de pagina Annuleringsverzekering

Reisverzekeringen vergelijken