Gipsvluchten in Oostenrijk zijn verleden tijd

In de jaren ’80 is de Oostenrijkse vluchtmaatschappij Tyrol Air Ambulance begonnen met de gipsvluchten om gestrande reizigers weer naar eigen thuishaven te vervoeren. Een vervelend ongeluk tijdens wintersport kan, zonder reisverzekering met wintersportdekking, behoorlijk ingrijpende financiële gevolgen hebben. Indien je tijdens je wintersportvakantie de pech hebt een lelijke val te maken, biedt de wintersportverzekering namelijk dekking voor het noodzakelijke transport via een gipsvlucht naar huis. Dat wordt repatriëring genoemd.

De gipsvlucht gaat nu dus verdwijnen. Waarop ben je als passagier in het gips nu op aangewezen? Je kan immers zelf niet meer achter het stuur kruipen met je been in het gips.

Passagiers in het gips op de gewone lijnvlucht

In Oostenrijk bracht de vluchtmaatschappij Tyrol Air Ambulance jaarlijks gemiddeld zo’n 50 wintersporters via een gipsvlucht terug naar huis. De alarmcentrales van reisverzekeraars moeten nu andere maatregelen treffen om passagiers in het gips weer thuis te krijgen. Hoe is dat alternatief vervoer nu geregeld?

Diverse reisverzekeraars hebben zich beziggehouden met de inkoop van stoelen op gewone lijnvluchten. Om het mogelijk te maken dat je alsnog mee kan op de gewone vlucht is het nodig minstens twee stoelen te boeken. Op deze wijze kan je gestrekt vervoerd worden. Het is hierbij altijd van groot belang dat je alles in overleg doet met de alarmcentrale. De alarmcentrale van de reisverzekering kan immers alleen toezeggingen doen wat betreft de vergoeding van je alternatieve terugreis. En hoe zit het als je er zo slecht aan toe bent dat je zelfs niet mee kan op een gewone lijnvlucht?

De luchtambulance bestaat nog steeds

Op het moment dat je, in verband met je gezondheidstoestand, niet op een gewone lijnvlucht mee kan vliegen bestaat er nog steeds een luchtambulance. Op deze vlucht kunnen echter maximaal 1 tot 2 personen mee. Het gaat hier om patiënten die intensieve zorg behoeven van professionals. Een dergelijke gipsvlucht kost letterlijk duizenden euro’s.

Afhankelijk van je gezondheidstoestand en botbreuken kan gelukkig in een groot deel van de gevallen in lokale ziekenhuizen de medisch noodzakelijke behandeling plaatsvinden. In zo’n geval kan je terug worden vervoerd per taxi of ambulance.

Reisverzekering met wintersportdekking

Hoe het ook went of keert, repatriëring kan ontzettend hoog oplopen qua kosten. Vergewis je er dan ook zorgvuldig van of je bovenop je reisverzekering extra wintersportdekking hebt afgesloten. De wintersportdekking biedt dekking voor de hierboven genoemde vormen van repatriëring, zodat je naast de fysieke gevolgen van een ongeval ook nog de financiële gevolgen dient te dragen.

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

  • Goedkoopste bovenaan
  • Vergelijken op inhoud en prijs
  • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.