Kamperen

Ga jij met je tent op vakantie en neem je ontzettend veel spullen mee? Kijk je uit naar jouw onbezorgde vakantie op de camping? Als je lekker zonder zorgen in je campingstoel wilt zitten is het zeker belangrijk om voor je reis nog even na te gaan of je alle spullen wel hebt en hoe je verzekerd bent mocht er nou iets vervelends gebeuren. Ga deze checklist na om goed voorbereid en verzekerd op reis te gaan.

1. Controleer je verzekering

Omdat je ontzettend veel kampeerspullen meeneemt en alle spullen in totaal natuurlijk vrij kostbaar kunnen zijn, is het goed om even na te gaan hoe je verzekerd bent mocht er iets gebeuren met je spullen. Bij het kiezen van de reisverzekering is het verstandig om naar de duur van de vakantie te kijken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een doorlopende of een kortlopende reisverzekering.

Bagage

Bij een reisverzekering is alle bagage die je meeneemt vrijwel altijd verzekerd. Zo hoort een tent ook bij de bagage en is de tent dus ook verzekerd. Als je een reisverzekering hebt zijn dus de kampeerspullen verzekerd tegen schade. Per verzekeraar verschilt de hoogte van het bedrag dat vergoed wordt indien er schade is opgelopen. Hier is een overzicht van de hoogte van de bedragen (per persoon) die vergoed zullen worden.

Verzekeraar Type verzekering Bedrag
FBTO Doorlopende reisverzekering €2500
OHRA Doorlopende reisverzekering €5000
Univé Doorlopende reisverzekering €3500
Aegon Doorlopende reisverzekering €2500
Diefstal

Een tent kan je natuurlijk lastig op slot doen. Je gaat er niet vanuit dat er op jouw gemoedelijke camping gestolen wordt maar je weet het nooit. Tegen diefstal ben je eigenlijk alleen verzekerd als je iets kan afsluiten. Omdat een tent dus niet op slot kan ben je vrijwel nooit verzekerd wanneer er iets uit je tent wordt gestolen. Echter ben je wel vaak verzekerd als je zelf in de tent ligt te slapen en er sprake is van diefstal. Zo ben je bijvoorbeeld bij OHRA verzekerd tot €500 wanneer dit gebeurt. Het is belangrijk om alle kostbare spullen, uit het zicht, in de auto te leggen. Wanneer je dit doet, zijn de spullen dus afgesloten, opgeborgen en verzekerd mocht er iets gebeuren.

2. Check de tentspullen

Als je gaat kamperen met een tent neem je in feite je eigen ‘huisje’ mee. Wanneer je met je tent op vakantie gaat heb je dan ook een aantal spullen nodig om het huis op te bouwen.

Ten eerste is de tent zelf zeker niet onbelangrijk. Het is aan te raden om bijvoorbeeld vooraf even de tent thuis op te zetten en te checken of alle spullen compleet zijn. Wat je zeker nodig hebt is:

 • De tent zelf
 • Haringen (met hamer om ze goed te plaatsen)
 • Tentstokken
 • Scheerlijnen
 • Tenttapijt
 • Tafel met stoeltjes

Sommige tenten zijn van de onderkant dicht maar sommige tenten zijn van de onderkant ook open. Indien jouw tent van de onderkant open is, is een (plastic) grondzeil geen overbodige luxe. Juist wanneer het regent! Om natuurlijk het huis compleet te maken: vergeet vooral niet luchtbedden/matjes, slaapzakken en kussens. De scheerlijnen kunnen dienen als waslijn, maar een eigen waslijn met wasknijpers is wel erg fijn.

3. Denk aan benodigdheden voor bij de tent

Op de camping wil je waarschijnlijk ook al je huishoudelijke bezigheden kunnen uitvoeren. Belangrijke dingen om niet te vergeten zijn dan ook:

 • Kookstel met gasfles. Zorg hierbij dat de gasfles goed is aangesloten op het kookstelletje. Je kunt de gasfles vaak laten bijvullen op de camping.
 • Keukengerei. Belangrijke dingen zijn: borden, bestek, bekers en een snijplank. Back to basics, dus ook geen afwasmachine: een teiltje, afwasborstel, afwasmiddel en een vaatdoek zijn dus ook zeker niet onbelangrijk.
 • Koelbox. Op de camping heb je geen koelkast, een koelbox is een goede oplossing om toch je eten en drinken vers te houden. Vergeet niet de adapter zodat je wel stroom hebt voor je koelbox.
 • Elektronica. Een standplaats zonder stroom is tegenwoordig bijna ondenkbaar. Zorg dus dat je dit boekt. Vergeet niet je verlengsnoer én stekkerdoos mee te nemen zodat je genoeg stroom hebt voor al je opladers en dergelijke. Tot slot is een zaklamp of grote lamp op de camping ook onmisbaar.

4. Check je spullen voor op de camping

Op de camping leef je in feite in de buitenwereld. Hierdoor zal je niet dezelfde spullen en kleding nodig hebben als thuis. Zo kunnen bijvoorbeeld waterschoenen en wandelschoenen erg goed van pas komen. Ga na of je genoeg kleding hebt en alle benodigdheden voor je persoonlijke verzorging. Verder is het leuk om wat spullen mee te nemen ter vermaak op de camping, zoals bordspellen en badmintonrackets.

5. Check of je gezond op reis kan

Op de camping heb je niet alle luxe als in je eigen huis in Nederland. Hierdoor kan het soms lastig zijn als je bijvoorbeeld ziek wordt of last hebt van een ander kwaaltje. Zo heb je bijvoorbeeld verschillende artikelen nodig van de apotheek die je niet moet vergeten. Een verbanddoos kan altijd wel van pas komen, dus neem deze vooral mee.

Omdat je dus op de camping, in een geheel nieuwe omgeving, ziek kan worden is het belangrijk om te kijken of je goed verzekerd bent mocht er iets gebeuren. Als je op plaats van bestemming naar de spoedeisende hulp krijg je vaak niet het gehele bedrag vergoed. Dit komt omdat je met je zorgverzekering verzekerd bent tegen Nederlands tarief. Als zorg in het buitenland duurder is, dan moet je dit verschil zelf betalen als je geen reisverzekering hebt. Om zeker te zijn dat je niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan is een aanvullende medische dekking erg fijn.

Kijk hier voor meer informatie over de aanvullende dekking medische kosten en wat daar de voordelen van zijn.

6. Denk aan spullen voor de kinderen

Om de kinderen leuk vermaak te bieden op de camping zijn er een aantal spullen waar je aan moet denken.

 • Tafeltennis batjes en pingpong ballen. Kinderen spelen veel met andere kinderen op de camping. Zo kunnen ze elkaar ontmoeten bij de tafeltennistafels.
 • Badmintonrackets
 • Luchtbed/zwembandjes
 • (Bord)spellen

7. Controleer benodigdheden voor onderweg

Voordat je met je volgepakte auto wegrijdt, is het raadzaam om even na te lopen of alle benodigdheden van de auto er zijn. Onderweg kan er van alles gebeuren. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je ergens met je volgeladen auto strandt en niet verder kunt. Het is aan te raden om na te gaan of je dan verzekerd bent voor bijvoorbeeld pechhulp. Om te checken of je alles hebt geregeld voor je reis met de auto, kijk dan op onze pagina checklist autovakantie.

8. Ga je reisdocumenten na

Voor je kampeervakantie moet je een aantal documenten meenemen. Documenten die je niet moet vergeten zijn:

 • Autopapieren
 • Identiteitsbewijzen
 • Reserveringsbewijzen
 • Routebeschrijving en kaart (mocht je geen navigatie hebben, of problemen met de navigatie is dit wel handig)
 • Pinpas, creditcard en genoeg contant geld. Om zeker ervan te zijn om overal te kunnen betalen is het handig om deze alle drie mee te nemen.

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.