5

Ticket doorverkopen bij annulering?

Een vervelende situatie: je dient je reis te annuleren en blijft zitten met de vliegtickets die je hebt geboekt. Zonder annuleringsverzekering kan je direct zwaaien naar je geld. Ook met een annuleringsverzekering zit je niet altijd op het droge: het kan zijn dat je niet aan de voorwaarden voor vergoeding voldoet waardoor je alsnog zelf dient op te draaien voor de kosten van het onbenutte vliegticket of diep in de buidel moet tasten om de ticket op een andere naam te zetten. Verschillende organisaties zetten zich in om hier in de toekomst verandering in te brengen!

Pakketreizen versus losse vliegtickets

Onder welke omstandigheden kan een vliegticket eigenlijk worden doorverkocht of overgedragen aan iemand anders bij annulering? Op dit moment bestaat er een duidelijk onderscheid tussen pakketreizen en los geboekte vliegtickets. Op grond van Europese regelgeving kunnen vliegtickets, als onderdeel van een geboekte pakketreis waarbij vlucht en hotel zijn inbegrepen, probleemloos aan iemand anders worden overgedragen bij annulering. Bij losse vliegtickets gaat dit niet zo makkelijk (of helemaal niet) omdat er geen wettelijke verplichting voor vliegtuigmaatschappijen bestaat om hieraan mee te werken. In deze gevallen ben je dus je geld kwijt of wordt er een hoog bedrag voor de naamsverandering in rekening gebracht.

Annuleringsverzekering biedt niet altijd uitkomst

Als je op dit moment je losse vliegticket dient te annuleren, bijvoorbeeld door een sterfgeval van een dierbare of ziekte, ben je zonder annuleringsverzekering sowieso je geld kwijt. Ook met een annuleringsverzekering krijg je echter niet altijd je geld terug. Dat blijkt uit het volgende voorbeeld:

Stel je voor: uit angst voor het ZIKA-virus annuleert je zwangere vriendin de reis naar Brazilië. In de annuleringsvoorwaarden van de reisverzekeraar komt het ZIKA virus niet voor als geldige annuleringsreden. Je vriendin krijgt geen vergoeding voor de ticket. Nu losse tickets zijn geboekt, kunnen de tickets überhaupt niet (of wellicht alleen tegen forse extra betaling) overgedragen worden naar een bevriend stel of derden. De Consumentenbond pleit een einde te maken aan dit ‘dubbel’ verdienen van vliegtuigmaatschappijen: zowel aan de annulerende klant en vervolgens aan de nieuwe klant die het ticket overneemt.

Nieuwe wetgeving?

Op basis van gegevens van vliegtuigmaatschappijen blijkt dat bij elke vlucht zo’n 5- 25% van de vliegtuigpassagiers uiteindelijk niet op komt dagen. Vliegtuigmaatschappijen anticiperen op dit moment op deze ‘leegstand’ door meer stoelen te verkopen dan daadwerkelijk beschikbaar zijn. De Consumentenbond en TradeYourTrip pleiten voor een andere oplossing. Op dit moment bereiden deze organisaties een handtekeningenactie voor om, met 40.000 handtekeningen, het onderwerp op de agenda in de Tweede Kamer te krijgen.

Met het bespreekbaar maken van het onderwerp hopen deze organisaties uitzicht te krijgen op gelijkstelling tussen de regelgeving die nu geldt voor pakketreizen: in de hoop dat losse tickets ook probleemloos en niet tegen exorbitante bedragen kunnen worden doorverkocht in de toekomst.

Overigens is niet iedereen even positief over de mogelijkheid tot doorverkoop van losse tickets in de toekomst: Jaap de Wit, luchtvaarteconoom, waarschuwt voor een mogelijk flinke toename in annuleringen, extra administratielast voor vliegmaatschappijen en mogelijke woekerprijzen die tussenpersonen kunnen gaan hanteren bij de doorverkoop van de tickets.