5

Spanje

Spanje is een prachtig land. Er heerst een heerlijk klimaat, de natuur varieert er van goudgele stranden tot grootse bergketens, er is veel historie en cultuur en je kunt er heerlijk eten. Het is daarom niet gek dat veel Nederlanders graag een bezoekje brengen aan het land. Heb jij plannen om op vakantie naar Spanje te gaan? Met onderstaande reistips en informatie over de juiste reisverzekering ga je goed voorbereid van huis.

Reizen naar Spanje

Er is een grote diversiteit in Spanje. In het noorden van het land is de natuur prachtig, er is veel groen en zijn imposante bergen. Het weer is hier iets wisselvalliger, met meer koude dagen en regen. Voor een zonvakantie moet je naar de beroemde Costa del Sol aan de zuidkust en in het binnenland kun je in de winter geweldig skiën. Veel Nederlanders reizen daarnaast af naar Spanje voor een citytrip. In Barcelona kun je Gaudi`s meesterwerken bewonderen, Madrid is een mooie metropool en in het karakteristieke Sevilla proef je nog de oude Arabische sferen. Spanje heeft voor iedereen iets te bieden! Om optimaal van je vakantie te genieten is het wel belangrijk dat je op reis gaat met een goede reisverzekering die je dekt voor onverwachte zaken, zoals ziekte, autopech en criminaliteit.

Praktische zaken en documenten

Spanje behoort tot de Europese Unie en je kunt dus heel eenvoudig met zowel een geldig paspoort als een identiteitsbewijs naar het land op vakantie. Ook kun je er gewoon met de euro betalen. Het is wel verstandig om een aantal extra documenten mee te nemen:

Je kunt natuurlijk ook de documenten inscannen en deze ergens op het internet bewaren, zodat je er in het buitenland ook altijd bij kunt. Voor het opnemen van geld bij Spaanse pinautomaten worden geen extra kosten in rekening gebracht, neem dus niet te veel cash mee om diefstal te voorkomen.

Gezondheidszorg in Spanje

Een vakantie in Spanje is voor velen een moment van pure ontspanning. Het kan echter gebeuren dat je onverwachts ziek wordt of een ongeluk krijgt. In Spanje is de gezondheidszorg in de meeste grote plaatsen goed op orde, al zijn er nog wel verschillen met Nederland. Zo zijn de zorginstellingen vaak minder goed georganiseerd, wat lijdt tot lange wachttijden. Daarnaast zijn er nog steeds veel artsen die geen of slecht Engels spreken. Het is daarom aan te raden om iemand mee te nemen die kan helpen met vertalen.

Alle Spanjaarden zijn verzekerd via het ziekenfonds en kunnen terecht bij huisartsen en ziekenhuizen van de staat. De rijkere Spanjaarden hebben daarnaast een particuliere zorgverzekering, waarmee ze privéklinieken kunnen bezoeken. In deze privéklinieken is de zorg vaak beter en zijn de wachttijden een stuk korter. Deze klinieken hebben echter een winstoogmerk, waardoor ze soms meer zorg verlenen dan daadwerkelijk nodig is. De kosten voor een behandeling in een staatsziekenhuis liggen op Nederlands niveau, maar in een privékliniek kunnen ze hoger uitvallen. Let goed op wanneer je naar een ziekenhuis vervoerd wordt, soms worden toeristen expres naar privéklinieken gebracht. Met een reisverzekering ben je echter ook voor deze kosten gedekt.

Reisverzekering

Als Nederlander op vakantie in Spanje ben je via het basispakket van de zorgverzekering verzekerd voor spoedeisende medische hulp in een Spaans staatsziekenhuis tegen het Nederlandse tarief. Voor een vergoeding boven dit tarief of hulp in een privékliniek moet je een reisverzekering met dekking voor medische kosten afsluiten. Het basispakket van een reisverzekering dekt daarnaast nog een aantal belangrijke zaken:

 • Vergoedingen voor schade aan accommodatie
 • Diefstal of verlies van spullen en reisbagage
 • Hulp door een alarmcentrale

Daarnaast kun je dit naar wens uitbreiden met handige aanvullende dekkingen, zoals pechhulp en annulering. Let op: doorgaans zijn medische kosten ook een aanvullende dekking.

Aanvullende dekkingen reisverzekering

Spanje heeft als land veel te bieden. Je kunt er naartoe voor een actieve vakantie in de bergen, een citytrip of een zonvakantie aan de Costa del Sol. Wat voor reis jij gaat maken is van invloed op de reisverzekering die voor jou het beste is. Houd rekening met de volgende zaken:

 • De actieve vakantieganger die bijvoorbeeld gaat sportklimmen in de Spaanse Pyreneeën moet denken aan een dekking voor gevaarlijke sporten en voor schade aan dure uitrusting.
 • Een citytripper moet rekening houden met de vele zakkenrollers in de Spaanse steden en daarom zijn bagage goed verzekeren en ook een medische dekking hebben.
 • Wanneer je een auto gaat huren om bijvoorbeeld door het Spaanse binnenland te rijden, dan is een dekking voor pechhulp en vervangend vervoer belangrijk.
 • Tijdens een vakantie aan de prachtige stranden van Spanje is een dekking voor gezondheidszorg en verlies van bagage belangrijk. Een ongeval of zonnesteek komt op de stranden vaak voor.

Kies een reisverzekering die een uitgebreide dekking biedt voor de zaken die jij vooral nodig hebt.

Tips

Een reisje naar Spanje is natuurlijk vooral heel erg leuk! Met deze laatste tips kom jij niet voor verrassingen te staan en kun je optimaal van de Spaanse cultuur genieten:

 • Spanje is een eetcultuur. Er zijn echter ook andere eettijden. Zo begint het avondeten vaak pas na 21:00 en wordt er `s middags uitgebreid geluncht.
 • De Spaanse zon is een stuk feller dan dat Nederlanders gewend zijn. Het wordt daarom sterk aangeraden om je overdag goed in te smeren met zonnebrandcrème.
 • Er zijn steeds meer Spanjaarden die een woordje Engels praten, maar het is nog steeds geen gewoonte. Neem daarom een Spaans woordenboekje mee of download een applicatie voor vertalingen op je telefoon.
 • Ben je altijd de weg kwijt? Download dan de applicatie Navfree op je smartphone. Je kunt dan thuis of wanneer je Wi-Fi hebt de hele kaart van Spanje op je telefoon downloaden, zodat je deze offline kunt gebruiken.
 • Er wordt nog steeds siësta gehouden in Spanje, je kunt tussen 14:00 en 17:00 daarom voor dichte deuren staan bij onder andere winkels en bezienswaardigheden.
 • Zijn er veel bosbranden in het gebied waar jij in Spanje op vakantie gaat of bent? Je kunt dan via het Calamiteitenfonds (en niet via je reisverzekering) een financiële tegemoetkoming voor wijzigingen aan je reis krijgen.