Vragen over de reisverzekering na terrorisme(dreiging)

Op 13 november 2015 werd de wereld opgeschrikt door een reeks aanslagen die op diverse plaatsen in de stad Parijs werden gepleegd. Als gevolg van deze vreselijke gebeurtenissen zijn in totaal zijn 130 mensen omgekomen. Dat deze gebeurtenissen ons niet in de koude kleren gaan zitten, hebben de Nederlandse reisverzekeraars ook gemerkt. Ook de recente gebeurtenissen in Egypte, waar na vertrek van luchthaven Sharm el-Sheikh in een Russisch vliegtuig naar alle waarschijnlijkheid een bom tot ontploffing is gebracht en de situatie in Brussel, waar op dit moment het hoogste dreigingsniveau van terreur van kracht blijft, hebben ons zichtbaar aangedaan.

Niet alleen verzekeraars, maar ook reisbureaus en –organisaties worden overstroomd met vragen. De verontruste klanten willen weten of het nog veilig is om te reizen en of de geboekte reis geannuleerd kan worden gezien het risico van terroristische dreiging. In dit nieuwsartikel staan deze vragen en situaties centraal.

Negatief reisadvies?

Geldt er een negatief reisadvies voor mijn reisbestemming? Om hier achter te komen kan je kijken op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier staat voor elk land/gebied beschreven in hoeverre het verstandig is naar dit land af te reizen in verband met terreurdreiging. Bekijk de actuele reisadviezen.

Annulering

Door alle recente gebeurtenissen kan het zijn dat je wil afzien van de geplande reis, of ter plekke de reis wilt annuleren. Is dit zomaar mogelijk? Of je de reis kan annuleren, is afhankelijk van de dekking van je annuleringsverzekering. Deze verzekering kan je in aanvulling op je reisverzekering (soms als module) afsluiten. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen een kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering en een allrisk annuleringsverzekering.

Alleen bij de allrisk annuleringsverzekering is het mogelijk om op grond van een zelf aantoonbare belangrijke reden je reis annuleren. Bij de kortlopende en doorlopende annuleringsverzekering kan je alleen aanspraak maken op een vergoeding van de annuleringskosten als er sprake is van omstandigheden genoemd in de polisvoorwaarden. Staat de dreiging van terrorisme niet in deze lijst met omstandigheden omschreven? Dan krijg je geen vergoeding voor de vervroegde annulering van je reis.

Ik ben al op reis en wil direct mijn reis afbreken als gevolg van de aanslagen

Ook als je al op reis bent geldt: staat de omstandigheid waardoor je een reis wilt afbreken in de lijst met omstandigheden in de polisvoorwaarden van je annuleringsverzekering? Indien het afbreken van je reis als gevolg van terroristische aanslagen niet staat omschreven, dan biedt je annuleringsverzekering geen dekking.

Heb je een allrisk annuleringsverzekering? Dan krijg je, afhankelijk van de verzekeringsvoorwaarden, een vergoeding voor de niet benutte reisdagen. Er kan een maximum aan deze vergoeding worden gesteld: bijvoorbeeld 75% van de niet benutte reisdagen. In veel gevallen komen bovendien extra reiskosten om terug naar huis te keren, niet voor vergoeding in aanmerking. Let bij het afsluiten van een annuleringsverzekering dus goed op de dekkingsvoorwaarden!

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

  • Goedkoopste bovenaan
  • Vergelijken op inhoud en prijs
  • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.