Zakenreis
“Je hebt werkpaarden en je hebt luxe paarden”, wordt weleens gezegd. Maar sommigen onder ons hebben de luxe om af en toe voor zaken op reis te mogen gaan. Een zakenreis heeft natuurlijk zeer zeker iets interessants, maar het is uiteraard ook hard werken. Doordat er in een korte tijd vaak veel werk verzet moet worden, zijn zakenreizen vaak erg intensief, hectisch en vermoeiend. Een plezierreisje is het daarom zeker niet, maar tóch heb je een speciale reisverzekering nodig.
Hieronder bespreken we een aantal zaken die handig zijn in het samenstellen van jouw zakenreisverzekering. Zo kun je zorgeloos op reis en je focussen op effectief zaken doen!
Waarom een zakenreisverzekering?
Wie vaak op reis gaat doet er goed aan om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Kan je deze particuliere verzekering dan niet ook gewoon gebruiken voor een zakenreis? Nee, in de basisdekking van een kortlopende of doorlopende reisverzekering vind je geen passende dekking voor een zakelijke reis. Veel verzekeraars bieden daarom een zakenreisverzekering aan als extra optie bij een doorlopende reisverzekering. Dit is doorgaans een aanvullende module specifiek gericht op reizen met zakelijke doeleinden, zoals buitenlandse reizen voor bijvoorbeeld beurzen, het bezoeken van zakenrelaties of congressen.
Het voordeel van een reisverzekering met dekking voor zakenreizen is dat je ook gedurende werkzaamheden in het buitenland verzekerd bent. Wanneer je daar onverhoopt in een nare situatie komt te zitten is een reisverzekering dé back-up die je nodig hebt. Zo kun je altijd terugvallen op de Nederlandse Alarmcentrale en ondersteunt de reisverzekeraar jou ook op een financiële manier, bijvoorbeeld bij ziekte door het mogelijk te maken een vervanger (vervangend zaakwaarnemer) te sturen.
Wat is een zakenreisverzekering?
Als je voor werk op reis gaat dekt je doorlopende reisverzekering dit meestal niet. Het is dan verstandig om een reisverzekering met zakelijke dekking af te sluiten. Deze reisverzekering beschikt niet alleen over een dekking voor werkgerelateerde reizen, ook vrijwilligerswerk, stage en studiereizen kunnen onder de dekking vallen.
Wat voor zakenreisverzekeringen zijn er?
Er zijn drie verschillende soorten zakenreisverzekeringen te onderscheiden, de kortlopende, de doorlopende en de collectieve zakenreisverzekering. Er is niet één beste zakelijke reisverzekering soort voor iedereen, dit verschilt per situatie. In de volgende drie paragrafen lees de informatie die je nodig hebt om de beste zakenreisverzekering te kunnen afsluiten.
Kortlopende zakenreisverzekering
Voordat je een zakenreisverzekering gaat afsluiten is het belangrijk om na te denken waarom en wanneer je deze nodig hebt. Wil je Europese of Werelddekking? Ga je veel op zakenreis of is het een enkele keer? Als je zelden op reis gaat voor werk is het waarschijnlijk het goedkoopst om een kortlopende zakenreisverzekering af te sluiten.
De kortlopende reisverzekering sluit je eenmalig af als je verzekerd wil zijn tegen ongevallen, S.O.S. kosten, diefstal, medische kosten en verlies van bagage tijdens jouw zakenreis. Andere situaties die een particuliere kortlopende reisverzekering niet dekt wanneer je voor zaken naar het buitenland gaat zijn:
- Een reddingsactie, bijvoorbeeld wanneer je verdwaald in een natuurgebied.
- Als bagage kwijtraakt.
- Wanneer je de reis moet afbreken door ziekte van familieleden, reisgenoten of van jezelf.
- Opname in een buitenlands ziekenhuis.
- Een situatie waarin je juridische bijstand nodig hebt.
- Als stakingen de terugkeer naar huis onmogelijk maken.
Deze kosten worden vaak wel vergoed door een zakelijke reisverzekering. Verder staat bij de zakenreisverzekering het behalen van zakelijke afspraken vooraan. Zo kun je vaak eenvoudig een vergoeding voor vervangend vervoer krijgen wanneer dit nodig is.
Een voordeel van verschillende kortlopende zakenreisverzekeringen afsluiten voor verschillende zakenreizen is dat je de verzekering op de reis zelf kunt afstellen. Dit is uiteraard arbeidsintensiever maar het zorgt er wel voor dat je nooit teveel betaalt. Bekijk wel altijd goed de voorwaarden die door de verzekeringsmaatschappij bepaald worden.
Doorlopende zakenreisverzekering
Als je vaker per jaar op zakenreis gaat en geen zin hebt om iedere keer een aparte verzekering af te sluiten kun je ervoor kiezen om een doorlopende zakenreisverzekering af te sluiten. Bij sommige aanbieders is een zakenreisverzekering een aanvullende module van de particuliere doorlopende zakenreisverzekering. Als dit voor jou het geval is, is het afsluiten van een zakelijke reisverzekering een kwestie van een extra vakje aanvinken in de module van jouw doorlopende reisverzekering. Als dit niet het geval is en je wel een doorlopende zakenreisverzekering wil afsluiten kun je ervoor kiezen om deze los af te sluiten.
Verder heb je bij veel doorlopende zakenreisverzekeringen de optie om ook een collega mee te verzekeren. Ook kun je ervoor kiezen om familie ook mee te verzekeren. Op deze manier combineer je een zakelijke reisverzekering met particulier gebruik. Check wanneer je collega’s vaak op zakenreis gaan of je werkgever niet een collectieve zakenreisverzekering heeft afgesloten. Zo voorkom je dubbele kosten.
Collectieve zakenreisverzekering
De laatste variant is een goede keus wanneer een groep van twee of meerdere collega’s regelmatig op zakenreis naar het buitenland gaan. Vaak wordt de collectieve zakenreisverzekering door de werkgever afgesloten. Organisaties hebben dan ook zorgplicht voor werknemers die internationale zakenreizen maken. De risico’s moeten zo veel mogelijk ingeperkt worden. Een zakenreisverzekering helpt hier uitstekend bij.
De collectieve zakenreisverzekering is bijna altijd een doorlopende zakenreisverzekering. In een klap zijn hiermee alle collega’s van de onderneming verzekerd, ook degene die in het buitenland wonen en werken. De belangrijkste variabele is het aantal reisdagen die verzekerd worden. Vaak is dit aantal tussentijds aan te passen. Daarnaast kun je kiezen tussen Europa of werelddekking.
In welke situaties ben ik verzekerd voor mijn zakenreis?
Er zijn verschillende vervelende situaties denkbaar waarin je reisverzekering met zakenreis dekking uitkomst biedt. Hieronder volgen een aantal voorbeelden.
Bagage raakt zoek
Heb jij weer: wanneer jij aankomt op het vliegveld van Dubai, blijkt jouw koffer richting New York gevlogen te zijn. Wat nu? Meestal kun je niet de gehele trip jouw reis outfit aanhouden. Ook zat jouw meest loyale reisgenoot, de laptop, in de koffer. Nu ben je nog verder van kantoor. Wanneer je over een reisverzekering beschikt, kun je gelukkig rekenen op hulp vanuit de Nederlands Alarmcentrale in zo’n situatie. Ten eerste bieden zij een vergoeding zodat je vervangende kleding, een tandenborstel en schone sokken kunt scoren, maar helpen ze ook in de zoektocht naar een alternatief voor jouw ontbrekende laptop. Ten tweede kunnen ze wanneer de luchtvaartmaatschappij (nog meer) steken laat vallen, daar helpen waar dat nodig is om jouw bagage weer terug te krijgen.
Bagage raakt beschadigd
Op vliegvelden, stations of drukke business-streets wemelt het vaak van de mensen en heeft iedereen ongelofelijke haast. Dan kan het weleens voorkomen dat iemand keihard tegen jou en jouw laptoptas aanloopt. De laptop kan door de knal onbedoeld beschadigd raken. Wanneer je aan kunt tonen dat je er alles aan hebt gedaan om de laptop te beschermen, kun je in de meeste gevallen een vergoeding van jouw reisverzekering verwachten. Wanneer je aan kunt tonen dat je de schade aan jouw materiaal niet kon voorkomen, heb je recht op een vergoeding van de waarde ervan of kun je de aanschaf van een nieuw item (gedeeltelijk) declareren.
Verlies en diefstal van bagage
Door al het heen-en-weer gevlieg van vergadering, naar meeting, naar afspraak, kan het voorkomen dat je belangrijke spullen zoals jouw portemonnee, reisdocumenten of elektronica onverhoopt kwijtraakt. Vooral het verlies van een reisdocument kan moeilijkheden opleveren voor de terugreis. Gelukkig helpt de Alarmcentrale in Nederland jou in dit soort geval om contacten te leggen met de lokale overheden en/of ambassade om dit allemaal goed af te handelen.
In welke segmenten van het bedrijfsleven jij je ook beweegt, je kunt altijd te maken krijgen met diefstal. Naast dat het natuurlijk heel erg vervelend is, kost het vervangen van de gestolen goederen, tijd en geld. Dan is het fijn als de reisverzekering enige hulp kan bieden. Ten eerste in het regelen van nieuwe of vervangende goederen, documenten etc. En ten tweede dekt de reisverzekering in de meeste gevallen de kosten ervan. Wat hierbij echter van noodzaak is, is dat je altijd aangifte doet van de diefstal. Alleen dan kom je in aanmerking voor de dekking van deze kosten.
Medische kosten
Heb jij weer: het voedsel tijdens dat verplichte zakendiner met de partners uit het buitenland blijkt bedorven waardoor jij met een heftige voedselvergiftiging komt te zitten. Je moet naar het ziekenhuis, waar je een vervelende behandeling moet ondergaan. Daarna geven de artsen jou een flinke voorraad pillen mee. De infectie is op zich natuurlijk al vervelend genoeg, maar achteraf krijg je ook nog eens de kosten ervan op jouw bordje. Jouw zorgverzekeraar zou doorgaans enkel hetzelfde bedrag aan euro’s vergoeden dat de behandeling ook in Nederland zou hebben gekost. Echter liggen de kosten van medische zorg ik het buitenland vaak hoger, waardoor je nog met een dikke rekening komt te zitten. Wanneer je over een reisverzekering met aanvullende dekking medische kosten beschikt, zullen deze overige kosten in de meeste gevallen, vergoed worden.
Natuurlijk is dit principe ook toepasbaar voor andere vormen van medische zorg zoals botbreuken, kneuzingen of andere nare verwondingen of infecties.
Huur van vervoersmiddelen
Wanneer je tijdens jouw zakenreis een huurauto of ander vervoermiddel leent, dien je te checken of jouw zakenreisverzekeraar schade aan dit soort voertuigen dekt. Ga nooit zonder verzekering rondrijden! Verhuurbedrijven in het buitenland kunnen soms overdreven hoge kosten rekenen voor schade aan hun vervoersmiddelen. Wees dit voor en check bij jouw reisverzekeraar in hoeverre jij hiervoor verzekerd bent.
Onverwacht afbreken van de zakenreis
Natuurlijk zijn er zaken die nog belangrijker zijn dan werk. Zo kan het zijn dat je door een vervelende situatie, zoals een ziekte- of sterfgeval, jouw zakenreis eerder moet afbreken. Omdat je dan al genoeg aan jouw hoofd hebt, helpt de reisverzekeraar graag om jou zoveel mogelijk te ontlasten. Zo regelen ze de terugreis en worden de kosten ervan doorgaans gedekt. Op deze manier hoef je je om deze praktische zaken geen zorgen te maken.
Zakenreisverzekering afsluiten
Maar, is het verstandig om een kortlopende of een doorlopende zakelijke reisverzekering af te sluiten? En wat is goedkoper, collectief of individueel? Bedenk voor jezelf goed hoe veel je het aankomende jaar op zakenreis zult gaan en bekijk en vergelijk altijd goed de voorwaarden van verschillende aanbieders van zakelijke reisverzekeringen voordat je deze afsluit. Let bij het afsluiten op de volgende zaken.
Europa- of werelddekking
Er zit verschil in Europa en Werelddekking. Logischerwijs kies je voor degene die van toepassing op jouw bestemming is.
Kortlopende of doorlopende reisverzekering?
Wanneer je voor je baan wat vaker in het buitenland moet zijn, is het handiger om een doorlopende zakenreisverzekering af te sluiten. Dit zorgt ten eerste voor minder geregel, maar is in de meeste gevallen ook veel voordeliger. Het meest relaxte aan een doorlopende reisverzekering is dat je er niet meer naar om hoeft te kijken en je volledig op je werk kunt storten.
Reisverzekeraars met zakenreisdekking vergelijken
Bekijk en vergelijk verschillende reisverzekeraars via onze handige vergelijker en kies de reisverzekering met dekking voor zakenreizen die het beste aansluit op jouw situatie.