Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Reisverzekering informatie

 • Pagina’s

 • Reisverzekering:

  Vergelijken
  print

  Doorlopende reisverzekering

  Een doorlopende reisverzekering is ideaal voor iedereen die met enige regelmaat op reis gaat. Denk bijvoorbeeld aan een stedentrip, wintersportvakantie, weekend weg in Nederland of een paar weken zomervakantie. Een doorlopende reisverzekering sluit je eenmalig af en is geldig voor een heel jaar, waardoor je niet voor elke reis aan een reisverzekering hoeft te denken. Bovendien is een doorlopende reisverzekering bij meerdere keren reizen per jaar al snel voordeliger dan een kortlopende reisverzekering.

  Op deze pagina vind je uitgebreide informatie en antwoorden op vragen over de doorlopende reisverzekering.

  Wat is een doorlopende reisverzekering?

  Een doorlopende reisverzekering biedt dekking tegen verschillende vormen van schade tijdens je reis. Dat betekent dat je het hele jaar door automatisch verzekerd bent voor alle reizen die je maakt (ook in Nederland). Let echter op de maximale reisduur per reis, met name bij lange reizen of reizen voor werk of stage. De maximale reisduur kan worden uitgebreid of er kan gekozen worden voor een lang-op-reis verzekering. De dekking van een doorlopende reisverzekering gaat in op het moment dat je reis start en eindigt op het moment dat je weer thuis bent gekomen.

  Waarom een doorlopende reisverzekering?

  Een doorlopende reisverzekering is, in tegenstelling tot de zorgverzekering, niet verplicht. De gevolgen van schade tijdens je reis kunnen echter behoorlijk (financieel) ingrijpend zijn. Denk aan verlies of diefstal van je bagage, ziekte, ongevallen, buitengewone kosten of noodzakelijke medische zorg. Met een taalbarrière kan je in het buitenland bovendien met de handen in het haar zitten om de juiste hulp in te schakelen. Doorlopende reisverzekeraars bieden 24/7 hulp via de alarmcentrale om je bij problemen tijdens je reis in je eigen taal bij te staan.

  Wanneer is een doorlopende reisverzekering goedkoper?

  Op welk moment kan je beter een doorlopende reisverzekering afsluiten in plaats van een kortlopende reisverzekering? Het omslagpunt ligt ongeveer tussen de 3 tot 4 weken vakantie per jaar. Dat betekent dat je bij gemiddeld 21 reisdagen of meer voordeliger uit bent met een doorlopende reisverzekering. Ga je minder op vakantie? Dan ben je doorgaans goedkoper uit met een kortlopende reisverzekering.

  De kortlopende reisverzekering sluit je eenmalig af voor een specifieke reis en reisduur. Na deze reis, indien je bijvoorbeeld onverwacht een weekend weg gaat of een stedentrip gaat maken, dien je opnieuw een kortlopende reisverzekering af te sluiten. In het geval je een doorlopende reisverzekering hebt, loopt de dekking het hele jaar door voor een onbeperkt aantal reizen.

  Wat vergoed een doorlopende reisverzekering?

  Bij de dekking van een doorlopende reisverzekering kan onderscheid worden gemaakt tussen de basisdekking en optionele aanvullende dekkingen. Let op: de basisdekking verschilt per reisverzekeraar. Over het algemeen tref je in de basisdekking de volgende zaken aan:

  • Onvoorziene en buitengewone kosten
  • Persoonlijke hulpverlening 24/7 via de alarmcentrale
  • Telecommunicatiekosten
  • Bagage (tot een bepaald maximumbedrag)
  • Schade aan je vakantieverblijf (aansprakelijkheid)
  • Calamiteiten (natuurramp of terroristische aanslag)

  Daarnaast, afhankelijk van de reisverzekeraar, kan je verschillende aanvullende dekkingen afsluiten om de basisdekking uit te breiden. Het gaat om:

  • Aanvullende medische zorg (het verschil in tarief voor de behandeling tussen Nederland en het land waar je spoedeisende medische zorg ontvangt)
  • Aanvullende bagagedekking
  • Aanvullende ongevallendekking
  • Aanvullend werelddekking (indien je buiten Europa reist)
  • Aanvullende maximale reisduur
  • Aanvullende wintersportdekking
  • Aanvullende dekking gevaarlijke sporten
  • Aanvullende voertuig-pechhulp en vervangend vervoer
  • Aanvullende reisrechtsbijstand
  • Aanvullende vergoeding geld
  • Aanvullende dekking zakenreizen
  • Een (doorlopende) annuleringsverzekering

  Meer uitgebreide informatie over alle dekkingen vind je op onze pagina aanvullend verzekeren‘.

  Wie zijn er verzekerd op de polis van mijn doorlopende reisverzekering?

  Je kan individueel een doorlopende reisverzekering afsluiten, met meerdere mensen op de polis of direct voor een gezinspolis kiezen. Een gezamenlijke polis met je partner is doorgaans voordeliger, bovendien zijn kinderen tot de leeftijd van 5 jaar vaak kosteloos meeverzekerd. Kinderen tot 18 jaar kunnen meeverzekerd worden. In de polisvoorwaarden vind je of de dekking alleen van toepassing is als jullie gezamenlijk reizen. Indien een kind zonder ouders gaat reizen, kan het namelijk zo zijn dat de reisverzekering geen dekking biedt.

  Op deze pagina vind je meer informatie over reizen met het gezin

  Geldigheid doorlopende reisverzekering en maximale reisduur

  Een doorlopende reisverzekering sluit je voor een jaar (365 dagen) af. De verzekering biedt dekking op het moment dat je gedurende dat jaar op reis bent, echter krijg je wel te maken met een maximale reisduur. Dat betekent dat je niet aaneengesloten voor lange duur op reis kan. De maximale reisduur verschilt sterk per reisverzekeraar, gemiddeld ligt de maximale reisduur tussen de 30 en 365 dagen.

  Indien je lang op reis gaat, kan je eventueel de maximale reisduur uitbreiden of een globetrotter verzekering overwegen.

  Dekkingsgebied doorlopende reisverzekering

  Standaard biedt je doorlopende reisverzekering dekking binnen Europa. Indien je buiten Europa reist, dien je aanvullende werelddekking af te sluiten. Welke landen onder de Europa dekking vallen verschilt per reisverzekeraar. Over het algemeen vallen de volgende landen onder de standaard Europa-dekking:

  • Alle Europese landen
  • Niet-Europese landen: Algerije, Canarische eilanden, Turkije, IJsland, Monaco, Madeira, Egypte, Libanon, Israël, Marokko, Tunesië, Syrië, de Azoren, Libië en Rusland (gedeelte aan de westzijde van de Oeral).

  Doorlopende reisverzekering vakantie in Nederland

  Je doorlopende reisverzekering is ook geldig voor vakanties of weekendjes weg binnen Nederland. Bij veel reisverzekeraars is het wel nodig een boekingsbevestiging te overleggen waaruit blijkt dat je minimaal 1 overnachting hebt geboekt. Een dag-uitje naar een attractiepark, musea of een dierentuin valt normaliter niet onder de dekking.

  Meer informatie over vakantie in Nederland.

  Voor welk type reizen is mijn doorlopende reisverzekering geldig?

  Een doorlopende reisverzekering is geldig voor reizen die je zelf hebt georganiseerd, bijvoorbeeld je backpackreis. Tevens is een doorlopende reisverzekering doorgaans geldig voor pakketreizen of samengestelde reizen.

  Wat kost een doorlopende reisverzekering?

  Doorlopende reisverzekeringen kan je al afsluiten voor enkele euro’s per maand. Hoe hoog de premie precies uitvalt, is afhankelijk van het aantal verzekerden op de polis, welke (aanvullende) dekkingen je kiest en of je buiten Europa gaat reizen.

  Vergelijk hier direct verschillende doorlopende reisverzekeringen

  Welke doorlopende reisverzekering past bij mij?

  Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van je reisfrequentie, reisbestemmingen, het soort reizen dat je maakt en welke activiteiten je gaat ondernemen tijdens je reis. Bepaal voor jezelf welke basisdekking en aanvullende dekkingen je nodig hebt en vergelijken verschillende reisverzekeringen om de meest passende te vinden.

  Aan- en uitzetten aanvullende dekkingen

  Bij verschillende reisverzekeraars kan je gedurende het jaar aanvullende dekkingen ‘aan’ en ‘uit’ zetten. Dit is met name handig op het moment dat je specifiek op een bepaald moment op wintersport gaat of op zakenreis. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het uitbreiden naar werelddekking of het uitbreiden van de maximale reisduur.

  Doorlopende reisverzekering en annuleringsverzekering

  In aanvulling op een doorlopende reisverzekering kan je een (doorlopende) annuleringsverzekering afsluiten. Deze verzekering is in het leven geroepen voor het geval je onverhoopt je reis moet afbreken. Zo krijg je een vergoeding voor alle annuleringkosten van je vakantie, zoals je vliegticket, reeds geboekte uitjes of al gemaakte hotelkosten. De annuleringsverzekering sluit je doorgaans tegelijk af met je doorlopende reisverzekering (of maximaal een week erna) en is ook geldig indien je tijdens je reis de vakantie moet afbreken.

  Lees hier meer informatie over de doorlopende annuleringsverzekering.

  Afsluiten doorlopende reisverzekering

  Een doorlopende reisverzekering kan je bij wijze van spreken nog enkele minuten voor vertrek naar je vakantiebestemming regelen. Dit geldt overigens niet voor de hierboven genoemde annuleringsverzekering, tenzij je al eerder een doorlopende annuleringsverzekering hebt afgesloten.

  Opzeggen doorlopende reisverzekering

  Reisverzekeraars sluiten een contract voor één jaar. De doorlopende reisverzekering kan je na het contractjaar dagelijks opzeggen. Bij bepaalde verzekeraars geldt echter een maand opzegtermijn. Het opzeggen kan eenvoudig online, via de telefoon, mail of schriftelijk.

  Lees hier meer informatie over het opzeggen van je doorlopende reisverzekering.