5

Doorlopende reisverzekering

Een doorlopende reisverzekering is ideaal voor iedereen die met enige regelmaat op reis gaat. Denk bijvoorbeeld aan een stedentrip, wintersportvakantie, weekend weg in Nederland of een paar weken zomervakantie. Een doorlopende reisverzekering sluit je eenmalig af en is geldig voor een heel jaar, waardoor je niet voor elke reis aan een reisverzekering hoeft te denken. Bovendien is een doorlopende reisverzekering bij meerdere keren reizen per jaar al snel voordeliger dan een kortlopende reisverzekering.


Wat is een doorlopende reisverzekering?

Een doorlopende reisverzekering biedt dekking tegen verschillende vormen van schade tijdens je reis. Dat betekent dat je het hele jaar door automatisch verzekerd bent voor alle reizen die je maakt (ook in Nederland). Let echter op de maximale reisduur per reis, met name bij lange reizen of reizen voor werk of stage. De maximale reisduur kan worden uitgebreid of er kan gekozen worden voor een lang-op-reis verzekering. De dekking van een doorlopende reisverzekering gaat in op het moment dat je reis start en eindigt op het moment dat je weer thuis bent gekomen.

Waarom een doorlopende reisverzekering?

Een doorlopende reisverzekering is, in tegenstelling tot de zorgverzekering, niet verplicht. De gevolgen van schade tijdens je reis kunnen echter behoorlijk (financieel) ingrijpend zijn. Denk aan verlies of diefstal van je bagage, ziekte, ongevallen, buitengewone kosten of noodzakelijke medische zorg. Met een taalbarrière kan je in het buitenland bovendien met de handen in het haar zitten om de juiste hulp in te schakelen. Doorlopende reisverzekeraars bieden 24/7 hulp via de alarmcentrale om je bij problemen tijdens je reis in je eigen taal bij te staan.

Is een doorlopende reisverzekering verplicht?

Een reisverzekering is niet verplicht. Wel is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten wanneer je naar het buitenland gaat. Een ongeluk zit in een klein hoekje en daarnaast kan je, hoe goed je ook oplet in het buitenland, nooit uitsluiten dat je ziek wordt, bij een ongeval betrokken raakt of er iets met je bagage gebeurt. Tot slot realiseren veel mensen zich niet dat zodra je de grens overgaat, al is het maar voor een weekendje België, een reisverzekering al nuttig kan zijn. Door voor de doorlopende variant te kiezen hoef je niet meer na te denken als je de grens overgaat en ben je altijd verzekerd.

Goedkoopste reisverzekering: kortlopend of doorlopend?

Op welk moment kan je beter een doorlopende reisverzekering afsluiten in plaats van een kortlopende reisverzekering? Het omslagpunt ligt ongeveer tussen de 3 tot 4 weken vakantie per jaar. Dat betekent dat je bij gemiddeld 21 reisdagen of meer voordeliger uit bent met een doorlopende reisverzekering (bij een gezinspolis ligt dit aantal op 16 dagen). Ga je minder op vakantie? Dan ben je doorgaans goedkoper uit met een kortlopende reisverzekering. De kortlopende reisverzekering sluit je eenmalig af voor een specifieke reis en reisduur. Na deze reis, indien je bijvoorbeeld onverwacht een weekend weg gaat of een stedentrip gaat maken, dien je opnieuw een kortlopende reisverzekering af te sluiten. In het geval je een doorlopende reisverzekering hebt, loopt de dekking het hele jaar door voor een onbeperkt aantal reizen.

Welke kort- of doorlopende reisverzekering past bij mij?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van je reisfrequentie, reisbestemmingen, het soort reizen dat je maakt en welke activiteiten je gaat ondernemen tijdens je reis. Bepaal voor jezelf welke basisdekking en aanvullende dekkingen je nodig hebt en vergelijken verschillende reisverzekeringen om de meest passende te vinden.

Dekking doorlopende reisverzekering

Bij de dekking van een doorlopende reisverzekering kan onderscheid worden gemaakt tussen de basisdekking en optionele aanvullende dekkingen. Let op: de basisdekking verschilt per reisverzekeraar. Over het algemeen tref je in de basisdekking de volgende zaken aan:

  • Onvoorziene en buitengewone kosten
  • Persoonlijke hulpverlening 24/7 via de alarmcentrale
  • Telecommunicatiekosten
  • Bagage (tot een bepaald maximumbedrag)
  • Schade aan je vakantieverblijf (aansprakelijkheid)
  • Calamiteiten (natuurramp of terroristische aanslag)

Daarnaast, afhankelijk van de reisverzekeraar, kan je verschillende aanvullende dekkingen afsluiten om de basisdekking uit te breiden. Het gaat om:

  • Medische zorg (het verschil in tarief voor de behandeling tussen Nederland en het land waar je spoedeisende medische zorg ontvangt)
  • Extra bagagedekking
  • Ongevallendekking
  • Werelddekking (indien je buiten Europa reist)
  • Aanvullende maximale reisduur
  • Wintersportdekking
  • Dekking gevaarlijke sporten
  • Voertuig-pechhulp en vervangend vervoer
  • Reisrechtsbijstand
  • Aanvullende vergoeding geld
  • Zakenreizen
  • Een (doorlopende) annuleringsverzekering

Meer uitgebreide informatie over alle dekkingen vind je op onze pagina aanvullend verzekeren'.

Aan- en uitzetten aanvullende dekkingen

Bij verschillende reisverzekeraars kan je gedurende het jaar aanvullende dekkingen ‘aan’ en ‘uit’ zetten. Dit is met name handig op het moment dat je specifiek op een bepaald moment op wintersport gaat of op zakenreis. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het uitbreiden naar werelddekking of het uitbreiden van de maximale reisduur.

Wie zijn er verzekerd op de polis?

Je kan individueel een doorlopende reisverzekering afsluiten, met meerdere mensen op de polis of direct voor een gezinspolis kiezen. Een gezamenlijke polis met je partner is doorgaans voordeliger, bovendien zijn kinderen tot de leeftijd van 5 jaar vaak kosteloos meeverzekerd. Kinderen tot 18 jaar kunnen meeverzekerd worden. In de polisvoorwaarden vind je of de dekking alleen van toepassing is als jullie gezamenlijk reizen. Indien een kind zonder ouders gaat reizen, kan het namelijk zo zijn dat de reisverzekering geen dekking biedt. Op deze pagina vind je meer informatie over reizen met het gezin

Dekkingsgebied reisverzekering

Standaard biedt je doorlopende reisverzekering dekking binnen Europa. Indien je buiten Europa reist, dien je aanvullende werelddekking af te sluiten. Welke landen onder de Europa dekking vallen verschilt per reisverzekeraar. Over het algemeen vallen de volgende landen onder de standaard Europa-dekking:

  • Alle Europese landen
  • Niet-Europese landen: Algerije, Canarische eilanden, Turkije, IJsland, Monaco, Madeira, Egypte, Libanon, Israël, Marokko, Tunesië, Syrië, de Azoren, Libië en Rusland (gedeelte aan de westzijde van de Oeral).

Is mijn reisverzekering geldig voor een vakantie in Nederland

Je doorlopende reisverzekering is ook geldig voor vakanties of weekendjes weg binnen Nederland. Bij veel reisverzekeraars is het wel nodig een boekingsbevestiging te overleggen waaruit blijkt dat je minimaal 1 overnachting hebt geboekt. Een dag-uitje naar een attractiepark, musea of een dierentuin valt normaliter niet onder de dekking. Voor een festival dat meerdere dagen duurt gelden dus andere regels. Meer informatie over vakantie in Nederland of bezoek de pagina reisverzekering voor een festival.

Wanneer keert een reisverzekeraar uit?

Veel mensen willen weten wanneer ze aanspraak kunnen maken op hun verzekering. Zoals al eerder aangegeven dekken veel reisverzekeringen gestolen of beschadigde bagage. Hierbij wisselt het of je de dagwaarde vergoed krijgt of de aanschaf- of nieuwwaarde. In de meeste gevallen krijg je het oorspronkelijke aankoopbedrag terug als het product minder dan een jaar oud is. Is het product ouder? Dan geldt er meestal een afschrijvingspercentage en krijg je dus minder vergoed door je verzekeringsmaatschappij. Hierbij spelen de conditie en de leeftijd van het product een rol. Vind je het belangrijk dat je spullen goed verzekerd zijn wanneer je op reis gaat, dan is het dus goed om erop te letten hoeveel en wat je vergoed krijgt voordat je de verzekering afsluit. Bewaar van belangrijke en dure zaken die je meeneemt op vakantie ook altijd de bon, want je verzekeraar kan hiernaar vragen. Naast een vergoeding voor materiële zaken kan een reisverzekering ook nuttig zijn wanneer je in het buitenland ziek wordt. In veel landen zijn er privéklinieken, de behandeling wordt hier in veel gevallen niet door je Nederlandse zorgverzekering vergoed. In dit geval kan je reisverzekering zeer goed van pas komen, aangezien de kosten hiervan flink op kunnen lopen. Mocht je onverhoopt opgenomen moeten worden in een privékliniek dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekeraar, zodat je zeker weet dat de kosten hiervan vergoed worden.

Geldigheid reisverzekering en maximale reisduur

Een doorlopende reisverzekering sluit je voor een jaar (365 dagen) af. De verzekering biedt dekking op het moment dat je gedurende dat jaar op reis bent, echter krijg je wel te maken met een maximale reisduur. Dat betekent dat je niet aaneengesloten voor lange tijd op reis kan. De maximale reisduur verschilt sterk per reisverzekeraar, gemiddeld ligt de maximale reisduur tussen de 30 en 365 dagen. Een doorlopende reisverzekering is geldig voor reizen die je zelf hebt georganiseerd, bijvoorbeeld je backpackreis. Tevens is een doorlopende reisverzekering doorgaans geldig voor pakketreizen of samengestelde reizen. Indien je lang op reis gaat, kan je eventueel de maximale reisduur uitbreiden of een globetrotter verzekering overwegen. Lees meer over het verschil tussen een globetrotter reisverzekering en een doorlopende reisverzekering.

Wat kost een doorlopende reisverzekering?

Doorlopende reisverzekeringen kan je al afsluiten voor enkele euro’s per maand. Hoe hoog de premie precies uitvalt, is afhankelijk van het aantal verzekerden op de polis, welke (aanvullende) dekkingen je kiest en of je buiten Europa gaat reizen. Vergelijk hier direct verschillende doorlopende reisverzekeringen

Doorlopende reis- en annuleringsverzekering

In aanvulling op een doorlopende reisverzekering kan je een (doorlopende) annuleringsverzekering afsluiten. Deze verzekering is in het leven geroepen voor het geval je onverhoopt je reis moet afbreken. Zo krijg je een vergoeding voor alle annuleringkosten van je vakantie, zoals je vliegticket, reeds geboekte uitjes of al gemaakte hotelkosten. De annuleringsverzekering sluit je doorgaans tegelijk af met je doorlopende reisverzekering (of maximaal een week erna) en is ook geldig indien je tijdens je reis de vakantie moet afbreken. Lees hier meer informatie over de doorlopende annuleringsverzekering.

Doorlopende reisverzekering afsluiten

Een doorlopende reisverzekering kan je bij wijze van spreken nog enkele minuten voor vertrek naar je vakantiebestemming regelen. Dit geldt overigens niet voor de hierboven genoemde annuleringsverzekering, tenzij je al eerder een doorlopende annuleringsverzekering hebt afgesloten. Je hebt doorgaans nog een week (7 dagen) na het boeken van je reis om een annuleringsverzekering af te sluiten.

Hoelang van te voren moet ik mijn reisverzekering afsluiten?

Veel mensen denken pas vlak voordat ze op reis gaan aan een reisverzekering. Dit is niet zo erg, want bij de meeste verzekeraars kan je tot vijf minuten voor vertrek nog een reisverzekering afsluiten. Met een annuleringsverzekering is dit anders, dit kan vrijwel nooit meer last minute. Ben je al aangekomen op je reisbestemming, dan is het in de meeste gevallen niet mogelijk om nog een reisverzekering af te sluiten. Allianz wil nog wel eens een uitzondering maken, dus je kan er een telefoontje aan wagen om te kijken of je toch nog een verzekering kan regelen. Wanneer je een doorlopende reisverzekering hebt, hoef je je natuurlijk nooit meer druk te maken voor je op vakantie gaat of je wel verzekerd bent en dat is wel zo fijn.

Opzeggen doorlopende reisverzekering

Reisverzekeraars sluiten een contract voor één jaar. De doorlopende reisverzekering kan je na het contractjaar dagelijks opzeggen. Bij bepaalde verzekeraars geldt echter een maand opzegtermijn. Het opzeggen kan eenvoudig online, via de telefoon, mail of schriftelijk. Lees hier meer informatie over het opzeggen van je doorlopende reisverzekering.

Veelgestelde vragen over de doorlopende reisverzekering

Is een doorlopende reisverzekering nodig?

Een doorlopende reisverzekering is niet verplicht, maar wanneer je onvoorziene kosten door bijvoorbeeld een ongeval of diefstal gedekt wil hebben, is een reisverzekering noodzakelijk. Wanneer je regelmatig op vakantie gaat of weekendjes weg, is een doorlopende reisverzekering voordeliger, dan wanneer je elke keer een kortlopende reisverzekering afsluit.

Heeft een doorlopende reisverzekering een eigen risico?

Dit verschilt per verzekeraar, maar de meeste doorlopende reisverzekeringen hebben een eigen risico. Dit betekent dat je bijvoorbeeld bij schade aan je bagage een klein deel van de schade zelf moet betalen. Wanneer je dit niet wilt, kun je dit vaak eenvoudig afkopen door meer premie te betalen. Vraag bij je reisverzekeraar naar de mogelijkheden.

Hoe kan ik doorlopende reisverzekeringen het beste vergelijken?

Wanneer je doorlopende reisverzekeringen goed wilt vergelijken, dien je niet alleen naar de premie te kijken, maar ook naar de dekking en of er eenmalige afsluitkosten zijn. Op onze vergelijkpagina hebben we alle facetten overzichtelijk naast elkaar gezet, zodat je eenvoudig kunt vergelijken.

Wat kost een doorlopende reisverzekering?

Een doorlopende reisverzekering heb je al vanaf slechts een paar euro per maand. Kies je alleen voor bagagedekking en hulp bij calamiteiten, dan kun je met een basis reisverzekering uit de voeten. Wil je een uitgebreidere dekking, dan neemt de premie van je verzekering toe.

Welke doorlopende reisverzekering is het beste?

Welke verzekering het beste is, hangt af van je persoonlijke situatie en wensen. De beste doorlopende reisverzekering sluit hier namelijk naadloos op aan. Op onze vergelijkpagina hebben we alle opties en dekkingen overzichtelijk naast elkaar gezet, zodat je eenvoudig kunt vergelijken en kunt zien wat de beste reisverzekering is voor jouw situatie.