Fietsen

22,7 miljoen fietsen. Volgens de laatste metingen* rijden er zoveel stalen rossen rond in Nederland. Geen wonder dat veel Hollanders geen afscheid kunnen nemen van hun trouwe tweewieler als ze op vakantie gaan. Daarom wordt de fietsvakantie ook steeds populairder. Dat dit geen normaal fietstochtje is, bewijzen de grote voorbereidingen die je moet nemen voordat je op pad gaat wel. De juiste uitrusting, het beste fietsmateriaal, goede kleding én een passende verzekering. Want net zoals wanneer je met de camper, caravan of auto op vakantie gaat, is het raadzaam om ook een aanvullende fietsverzekering af te sluiten voor jouw rijwiel.

Wat is belangrijk en waar moet je op letten als je naast je korte of doorlopende reisverzekering een aparte fietsvakantie afsluit?

Fiets mee als bagage

Om te beginnen zijn er twee opties. Zo kan het zijn dat je op vakantie gaat met bijvoorbeeld de auto of camper en de fiets meeneemt. In dit geval wordt de fiets gezien als jouw bagage. Wanneer er iets met de fiets gebeurt, valt deze onder de bagagedekking van de basisverzekering. Dit betekent dat in het geval van diefstal, schade of vermissing de waarde van jouw fiets vergoed wordt. De maximale vergoeding in euro’s is vaak in de polisvoorwaarden te vinden. Wanneer dit naar jouw idee te laag is omdat jouw fiets meer waard is, kun je bij sommige verzekeraars de hoogte van de polis verhogen en je laten verzekeren voor een hoger bedrag.

Op vakantie op de fiets

De tweede optie is dat je enkel met de fiets de wereld in gaat: een echte fietsvakantie dus. In dit geval dien je naast een basisreisverzekering, een aparte fietsverzekering af te sluiten om ook jouw fiets te verzekeren tegen schade, diefstal en/of vermissing.

Schade

Stel: je bent net lekker onderweg, totdat je een flinke klapband krijgt die je zelf niet kan plakken. Dan is een bezoek aan de fietsenmaker noodzakelijk. Soms kan het zo zijn dat deze pas de volgende dag de tijd heeft en jij noodgedwongen een nacht op de plek van bestemming moet blijven. Wanneer je een aparte fietsverzekering hebt afgesloten, worden de kosten van de extra overnachting en de reparatie vaak (gedeeltelijk) vergoed. Wanneer de schade niet meer te repareren is, zorgt de fietsverzekering voor een vervangend exemplaar.

Daarnaast ben je als fietser redelijk kwetsbaar in het verkeer. Zeker wanneer je rondrijdt in het buitenland waar automobilisten niet altijd raad weten met fietsers op de weg. Hierdoor ligt een ongeluk soms in een klein hoekje en kan je schade krijgen aan je fiets of de rest van de uitrusting. Met een fietsverzekering kun je je extra verzekeren voor dit soort schade. Echter ligt dit wel vaak aan de verzekeringen zelf. Zo zijn er verzekeraars die de ongevallenverzekering niet standaard meenemen in de fietsverzekering, maar dien je deze in een aanvullende (fiets)verzekering mee te nemen.

Wanneer je ergens noodgedwongen moet overnachten omdat de fiets niet klaar is voor vertrek, kun je rekenen op een compensatie. Medische gevolgen van de aanrijding worden gedekt door de basisreisverzekering.

Vermissing en/of diefstal

Ook op vakantie liggen er helaas kapers op de loer en komt fietsdiefstal voor. Wanneer je hier het slachtoffer van wordt, kun je rekenen op hulp van de verzekeraar. Zo wordt de waarde van jouw fiets vergoed, maar helpt de Alarmcentrale je ook met het vinden van een vervangende fiets zodat je jouw fietsvakantie gewoon kunt voortzetten. Let wel dat je altijd aangifte doet in het land waar jouw fiets is gestolen. Dit heb je later nodig als bewijs bij de verzekeraar.

Mountainbiken, ATB en wielrennen

Wanneer je met een mountainbike, ATB of wielrenfiets op pad gaat, kun je bij sommige verzekeraars zelfs een specialistische fietsverzekering af sluiten. De kosten van reparatie of vervanging liggen bij deze fietsen vaak hoger, dus is het verstandig om daar de beste verzekering aan te hangen.

Daarnaast zien sommige verzekeraars mountainbiken en wielrennen als extreme sporten. In dit geval is het raadzaam om je reisverzekering aan te vullen met de module gevaarlijke sporten.

Waar moet je op letten wanneer je een fietsverzekering afsluit?

  • Bekijk waar de verzekering geldig is. Sommige verzekeraars verzekeren de fiets alleen in bepaalde gebieden.
  • Daarnaast kunnen sommige verzekeraars ervoor kiezen om fietsen die tweedehands zijn, niet te verzekeren. Informeer hier dus ook naar, wanneer jouw fiets niet uit de eerste hand komt.
  • Wanneer je een fiets gehuurd hebt, gelden andere regels. Laat je hierover informeren door de desbetreffende verhuurder, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Fietsverzekering afsluiten?

Bij Allianz kun je terecht voor zeer specialistische fietsverzekeringen die je gemakkelijk kunt combineren met je kortlopende of doorlopende reisverzekering. Univé is een fijne fietsverzekering om af te sluiten voor elke fietsvakantie, hoe ver weg je ook gaat. Heb je een (elektrische) fietsverzekering en wil je weten of deze voldoende dekking biedt? Check dan je polisvoorwaarden.

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.