Annuleringsverzekering

Kan je reis onverhoopt niet doorgaan of moet je deze vroegtijdig afbreken door een onvoorziene gebeurtenis, bijvoorbeeld ziekte, ontslag of een sterfgeval?In dat geval heb je al kosten gemaakt voor je reis. Met een annuleringsverzekering kan je deze kosten gelukkig (deels) vergoed krijgen.

Annuleringsverzekeringen vergelijken

Vergelijk de beste en goedkoopste annuleringsverzekeringen.

Reisverzekering Top 3

Direct de goedkoopste annuleringsverzekeringen

Zonder lastige vragen en super snel geregeld

Waarom een annuleringsverzekering?

Je sluit een annuleringsverzekering af om te voorkomen dat je het geld voor een geboekte reis kwijt bent als door onvoorziene omstandigheden deze reis niet kan doorgaan. Ook ben je verzekerd voor de kosten van reisdagen die je misloopt omdat je later moet vertrekken of eerder naar huis moet gaan.

Zoals met elke verzekering, word je met een annuleringsverzekering tegen een bepaald risico verzekerd. Je kunt de annuleringsverzekering dan ook alleen tegelijk met het boeken van de reis afsluiten of uiterlijk een week later.

Vergelijk annuleringsverzekeringen

Ga goed voorbereid op vakantie

Welke annuleringsverzekering past bij mij?

Heb ik een annuleringsverzekering nodig?

Of je voor een annuleringsverzekering kiest, is een persoonlijke afweging.

Er kunnen omstandigheden zijn waardoor de kans dat je moet annuleren groter is dan normaal en je er dus in ieder geval verstandig aan doet om een annuleringsverzekering af te sluiten. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Als een familielid ziek is en er een kans is dat hij of zij komt te overlijden.
 • Of je bent zwanger, wat het risico op complicaties met zich meebrengt en dus op het moeten annuleren van een reis.
 • Als je op zoek bent naar een nieuwe woning, kan een annuleringsverzekering ook verstandig zijn.

Wie zijn er verzekerd op de polis?

Je kan individueel een doorlopende reisverzekering afsluiten, met meerdere mensen op de polis of direct voor een gezinspolis kiezen.

Een gezamenlijke polis met je partner is doorgaans voordeliger, bovendien zijn kinderen tot de leeftijd van 5 jaar vaak kosteloos meeverzekerd. Kinderen tot 18 jaar kunnen meeverzekerd worden. In de polisvoorwaarden vind je of de dekking alleen van toepassing is als jullie gezamenlijk reizen.

Indien een kind zonder ouders gaat reizen, kan het namelijk zo zijn dat de reisverzekering geen dekking biedt. Op deze pagina vind je meer informatie over reizen met het gezin

Dekking annuleringsverzekering

Basisdekking vs aanvullende dekking

De dekking van een annuleringsverzekering kan verschillen per reisverzekeraar. In de polisvoorwaarden staan precies beschreven onder welke omstandigheden en in welke situaties je annuleringsverzekering de kosten vergoedt. Onder de standaarddekking vallen doorgaans de volgende redenen van annulering:

 • Ernstige ziekte, letsel door een ongeval of overlijden van de verzekerde zelf of een familielid uit de eerste of tweede graad
 • Onvrijwillige werkloosheid van de verzekerde
 • Aanbod van een nieuwe baan na werkloosheid
 • Schade aan, diefstal of verlies van het voertuig waarmee je zou gaan reizen (in de laatste 30 dagen voor vertrek)
 • Zwangerschapscomplicaties
 • Schade aan je woning of bedrijf
 • Je relatie wordt officieel verbroken (bijvoorbeeld echtscheiding of ontbinden geregistreerd partnerschap)
 • Verlies of diefstal van vereiste reisdocumenten. Ook het niet verkrijgen van een noodzakelijk visum buiten je schuld om is een geldige reden voor annulering
 • Onverwachte oplevering van je koopwoning of onverwacht aanbod van een huurwoning
 • Opname in het ziekenhuis tijdens je reis
 • Vertraging van het OV waardoor je te laat op de reisbestemming arriveert (indien de vertraging 8 uur of langer duurt)
 • Je kan een onvoorziene medische operatie ondergaan

Uitsluitingen dekking annuleringsverzekering

Niet iedere annuleringsreden komt voor vergoeding in aanmerking. Bij veel annuleringsverzekeringen zijn de volgende situaties standaard uitgesloten van dekking:
 • De reisorganisatie is failliet: voor vergoeding van de gemaakte kosten van een pakketreis kan je terecht bij de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). Heb je een vliegticket geboekt met je creditcard? En is de vliegmaatschappij failliet gegaan? In dit geval kan je mogelijk terecht bij je creditcardmaatschappij.
 • Voorziene annuleringsredenen: bijvoorbeeld een ontslag dat eraan zat te komen of een dierbare die na een lang ziektebed, dus niet-plotseling, overlijdt.
 • Ruzie met je reispartner
 • Dreiging van terreur op je reisbestemming. Ook calamiteiten als (politieke) onlusten of natuurrampen zijn geen geldige redenen tot annulering. In deze gevallen kan je soms een beroep doen op het Calamiteitenfonds.

Meer uitgebreide informatie over alle dekkingen vind je op onze pagina aanvullend verzekeren.

Annuleren van tickets voor je reis

Voor het wijzigen of annuleren van vliegtickets en treinreizen kunnen andere regels gelden dan bij pakketreizen.

Het wijzigen of annuleren van een vliegticket

Voor de annulering van een vliegticket ben je afhankelijk van de voorwaarden van de maatschappij waar je het ticket gekocht hebt. Deze zogeheten tariefvoorwaarden beschrijven de kosten en mogelijkheden van wijziging van het ticket. Wanneer je het ticket moet wijzigen of annuleren door omstandigheden, kan het zijn dat je annuleringsverzekering dit vergoedt.

Vliegticket annuleren

Het wijzigen of annuleren van een treinreis

Ook bij een treinticket ben je voor het wijzigen of annuleren van je treinreis afhankelijk van de ovorwaarden van de spoorwegmaatschappij waar je het ticket hebt gekocht. Net als bij een vliegticket beschrijven de tariefvoorwaarden van de spoorwegmaatschappij de mogelijkheden van wijziging en de kosten hiervan.

Annuleren van een treinreis


Annuleringsverzekering FAQ

Annulering bij dreiging terrorisme of aanslag

In hoeverre kan je via je annuleringsverzekering op basis van een hoge terroristische dreiging of aanslag van je geplande reis afzien of deze voortijdig afbreken? Deze vraag is actueel en het antwoord is afhankelijk van het type reisverzekering dat je hebt afgesloten. Wij onderscheiden de kortlopende, doorlopende of allrisk annuleringsverzekering. Lees meer over terrorisme en aanslagen en de annuleringsverzekering.

Restitutie luchtvaartbelasting, ook zonder annuleringsverzekering

Ook wanneer je niet verzekerd bent kan je toch een deel van het geld terugkrijgen wanneer je een vlucht annuleert. Luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht de luchtvaartbelasting terug te geven wanneer hier om gevraagd wordt. Het is zelfs mogelijk de luchtvaartbelasting voor alle geannuleerde vluchten terug te krijgen, dus ook voor tussenstops en retourvluchten.

Het terugvragen van de belasting moet gebeuren bij de instantie waar het ticket geboekt is. Dit kan de reisagent, boekingswebsite of luchtvaartmaatschappij zelf zijn. Een e-mail of brief voorzien van het verzoek tot teruggave en alle boekingsgegevens moet voldoende zijn. Helaas worden er vaak hoge administratiekosten gerekend, waardoor een deel van het bedrag verloren gaat.

Wanneer de luchtvaartmaatschappij mijn ticket annuleert of bij vertraging

Wanneer de luchtvaartmaatschappij het ticket annuleert heb je twee keuzes, je krijgt je geld terug of je krijgt een ander ticket. Bij een vervangend ticket moet de vluchtmaatschappij verzorging aanbieden. Je kan dan rekenen op eten en drinken, de noodzakelijke communicatiekosten en eventueel een hotelovernachting, inclusief vervoer van en naar het hotel.

In sommige gevallen van annulering kan je ook een financiële vergoeding krijgen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de afstand die gevlogen moet worden en de duur van de vertraging. Hieronder vind je de richtlijnen voor compensatie in het geval van annulering en vertraging:

 • Wat betreft vluchten tot en met 1500 km en een vertraging van meer dan 2 uur kan je rekenen op een vergoeding van € 250,-;
 • Voor vluchten van 1500 tot 3500 km en een vertraging van meer dan 3 uur kan je rekenen op een vergoeding van € 400,-;
 • Voor vluchten van meer dan 3500 km met een vertraging van vier uur kan je rekenen op een vergoeding van € 600,-.

Wanneer de vlucht door overmacht wordt geannuleerd, hoeft de luchtvaartmaatschappij geen vergoedingen uit te keren. Voorbeelden van overmacht waardoor annulering kan plaatsvinden zijn; een orkaan, dichte mist of hevige sneeuwval.

LET OP! Bovenstaande regelgeving is van toepassing op vliegmaatschappijen die gevestigd zijn in de EU en vluchten vanaf een EU luchthaven.

Bron: Bovenstaande passagiersrechten zijn geformuleerd in de Europese Vordering 261/2004 door Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Kan ik mijn vakantie annuleren bij zwangerschap?

Wanneer je na het boeken van je reis zwanger blijkt te zijn, kan dit een reden zijn om je vakantie te annuleren. Afhankelijk van de voorwaarden van annuleringsverzekering kan dit wel of niet onder de dekking vallen. Op de pagina reisverzekering voor zwangerschap vind je meer informatie over dit onderwerp.

Annuleringsverzekering afsluiten

Ga goed voorbereid op reis met de juiste annuleringsverzekering

Gebruik de uitgebreide reisverzekering vergelijker om de beste en goedkoopste reisverzekering voor jou te kiezen.

Annuleringsverzekeringen vergelijken