5

Turkije

Er zijn vele redenen om naar Turkije af te reizen. Misschien omdat er familie en vrienden wonen of omdat je van de cultuur en de prachtige natuur wilt genieten. In principe is Turkije een veilig land, maar het is belangrijk om er rekening mee te houden dat er wel cultuurverschillen zijn. Zo reis je veilig en respecteer je de gewoontes van de plaatselijke bevolking.

Reizen naar Turkije

Turkije is een veelzijdig land. Zo is er natuurlijk het levendige Istanbul. Daarnaast kun je er zonnen aan de Middellandse Zee, skiën bij Antalya en is het bergachtige Cappadocië een prachtig natuurgebied. Wanneer de beste reisperiode is, is erg afhankelijk van waar je naartoe gaat. Het hoogseizoen voor zonvakanties is rond de maanden juni – september. In het zuidelijke deel van Turkije zijn de maanden mei en oktober ook nog zeer aangenaam. Houd er rekening mee dat centrale plaatsen ’s zomers erg warm zijn. Je kunt hier beter in het voor- of najaar naartoe reizen. Ook goed om te onthouden is dat veel gebieden in de winter niet ingesteld zijn op toeristen en voorzieningen kunnen dan ook gesloten zijn.

Praktische zaken en documenten

Wanneer je naar Turkije afreist zijn er een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten:

  • Je hebt altijd een paspoort of identiteitskaart nodig die nog minimaal 6 maanden geldig is.
  • Vanaf 2 maart 2020 hebben Nederlanders die voor toerisme naar Turkije gaan voor max. 90 dagen geen visum meer nodig.
  • De EHIC-zorgverzekeringspas is niet geldig, je moet in plaats daarvan bij je zorgverzekeraar een E111-formulier aanvragen
  • In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland.
  • Er wordt betaald met de Turkse lire (TRY), zoek voordat je vertrekt alvast de wisselkoers op zodat je niet afgezet kunt worden.
  • Neem je een huisdier mee? Deze moet dan een geldig Europees dierenpaspoort hebben.

Er gelden daarnaast een aantal douaneregels met betrekking tot de in- en uitvoer van goederen. Let op bij het invoeren van de volgende zaken:

  • Je mag 1 fles van 1 liter drank meenemen of 2 flessen van 750 ml
  • Het is toegestaan om 200 sigaretten, 20 sigaren en 5 cigarillo`s mee te nemen. Daarnaast is 200g tabak en 50 g snuiftabak toegestaan
  • Grote hoeveelheden buitenlands geld moet je aangeven

Gezondheidszorg in Turkije

De gezondheidszorg is in de grote ziekenhuizen van het land goed geregeld. De artsen hebben hier relatief vaak een opleiding gevolgd in het buitenland en spreken daardoor ook soms Engels. In Istanbul zijn er daarnaast enkele buitenlandse ziekenhuizen. Neem altijd contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekeraar wanneer je zorg nodig hebt. Deze heeft informatie over de beste zorginstellingen. Het kan voorkomen dat je zelf de rekening van het ziekenhuis moet voorschieten. Je kunt dit vervolgens terugvragen bij je zorg- of reisverzekering. Vraag wel altijd om een officiële rekening, deze heb je nodig voor de declaratie. Het is niet verplicht om voor vertrek inentingen te nemen. Wel wordt het aangeraden om een vaccinatie voor DTP-vaccinatie en hepatitis A te nemen.

Veiligheid

Er zijn een aantal veiligheidsrisico`s in Turkije waar je als toerist rekening mee moet houden. Sowieso is het verstandig om altijd alert te zijn, maar let vooral op:

  • Er komen hevige aardbevingen voor in Turkije, volg hiervoor het nieuws
  • Houd rekening met kleine criminaliteit in steden en toeristische gebieden. Er zijn zakkenrollers, er worden babbeltrucs toegepast en ook trucs met vastzittende pinpassen waar iemand je mee komt `helpen` zijn veelvoorkomend.
  • Wegen kunnen slecht onderhouden zijn en er zijn veel weggebruikers met gevaarlijk rijgedrag, let daarom zeer goed op in het verkeer
  • Er geldt een negatief reisadvies voor de gebieden rond de Turks-Syrische grens en de Turks-Iraakse grens. Daarnaast zijn er spanningen met de terroristische organisatie PKK en ISIS en dit zorgt voor een hogere terroristische dreiging voor Nederlandse toeristen

Kijk voor het actuele reisadvies voor Turkije op de website van de Rijksoverheid.

Reisverzekering

Het wordt aangeraden om een reisverzekering af te sluiten. Als Nederlander heb je via de basiszorgverzekering wel een dekking voor spoedeisende zorg in Turkije, maar alleen het Nederlandse tarief wordt gedekt. Ook zijn privéklinieken uitgesloten van vergoeding. Met het basispakket van de reisverzekering heb je een dekking voor:

Dit basispakket is bij alle reisverzekeraars uit te breiden met aanvullende mogelijkheden. Bekijk onze reisverzekeringen vergelijker en vind de meest passende en voordeligste reisverzekering.

Aanvullende dekkingen reisverzekering

In veel gevallen is alleen een basisreisverzekering niet voldoende om volledig verzekerd op reis te gaan. Je kunt voor je reis naar Turkije denken aan de volgende extra dekkingen:

  • Een actieve vakantieganger gaat wellicht wintersport, bergbeklimmen of duiken, dit zijn gevaarlijke sporten met een dure uitrusting en hiervoor is daarom een extra dekking noodzakelijk
  • Ga je met je eigen auto naar Turkije of een auto huren? Zorg dan voor een dekking voor pechhulp en vervangend vervoer
  • Met een annuleringsdekking krijg je (een deel van je) geld terug wanneer je vanwege onvoorziene zaken de reis moet annuleren of onderbreken
  • Wanneer je bijvoorbeeld in het chaotische Turkse verkeer in een ongeluk verzeild raakt, is een dekking voor ongevallen en rechtsbijstand zeer belangrijk

Dankzij de aanvullende dekkingen kun je de perfecte reisverzekering samenstellen afgestemd op jouw vakantiebestemming en –doel.

Tips

De gewoontes en ook de regels in Turkije kunnen afwijken van de Nederlandse. Nog een aantal tips om tijdens je reis rekening mee te houden:

  • Fooi is meestal inbegrepen in de rekening. Wel wordt het op prijs gesteld wanneer een rekening bij een restaurant of een taxichauffeur afgerond wordt
  • Zorg ervoor dat je luchtige en lange kleding hebt voor `s avonds, zo voorkom je muggenbeten
  • Het is verstandig om aan de kust waterschoenen te dragen en in de natuur helpen goede wandelschoenen tegen slangenbeten
  • Ga je een moskee bezoeken? Houd dan rekening met de kledingvoorschriften. Vrouwen dienen zowel qua haar en lichaam bedekt te zijn en ook mannen moeten een lange broek en shirt tot aan de elleboog dragen.