Azië
Meer dan de helft van de totale wereldbevolking woont op het continent Azië. Het strekt zich uit van Egypte tot Indonesië en beslaat zelfs een deel van Rusland. Het is dan ook moeilijk om Azië te duiden. Er zijn echter wel overeenkomsten tussen de gebieden. Op deze pagina vind je op basis daarvan handige tips voor reizigers naar dit gebied.
Landen en gebieden
Azië is het grootste continent ter wereld. Het bevindt zich ten oosten van Europa en Afrika en wordt omgeven door de Noordelijke IJszee, de Grote Oceaan en de Indische Oceaan. Er zijn tientallen verschillende landen en gebieden te onderscheiden in Azië. Een reis naar deze oorden opent een wereld van bijzondere landschappen, nieuwe culturen en heerlijke gerechten. Een aantal populaire reisbestemmingen binnen dit continent zijn: Egypte, Indonesië, India en Thailand.
Reisverzekering
Wanneer je richting Azië vertrekt is het belangrijk dat je een goede reisverzekering hebt. Deze reisverzekering moet op een aantal punten een ruime dekking hebben, zoals voor:
- Reddingsacties: backpacken door de jungle van Maleisië of bergbeklimmen in Thailand, Azië kent veel onbekende plekken en ruige natuur. Zorg ervoor dat je voor reddingsacties uit deze gebieden gedekt bent!
- Ongevallen: of je nu zelf met de auto rondreist of een van het openbaar vervoer daar gebruikmaakt, ongevallen komen veel voor en een ongevallendekking is dan ook sterk aan te raden.
- Medische kosten: een zorgverzekering dekt alleen spoedeisende hulp in nationale ziekenhuizen tot Nederlandse tarieven. Andere zorg, meerkosten en privéziekenhuizen moet je zelf betalen, tenzij je een reisverzekering hebt. Erg belangrijk dus!
- Repatriëring: een plotseling terugreis door ziekte of ander lichamelijk ongemak kan duur uitvallen. Een reisverzekering dekt je voor deze kosten.
- Gevaarlijke sporten: er zijn een aantal prachtige duikgebieden, bijvoorbeeld in Indonesië. Ongevallen tijdens het duiken zijn niet standaard gedekt, sluit dit dan voor vertrek als aanvullende optie aan!
- Annulering: je hebt een duur ticket gekocht en al wat hotels gereserveerd, maar ineens komt er iets belangrijks tussen, dan kan je met een annuleringsverzekering een deel van je reiskosten terugkrijgen.
Niet alle reisverzekeringen dekken automatisch landen buiten Europa. Let hier goed op bij het afsluiten van de verzekering. Op de pagina reisverzekeringen vergelijken vind je een overzicht van de beste reisverzekeringen.
Globetrotter reisverzekering
Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet voor een vakantie naar Azië vertrekt, maar een langere periode gaat rondreizen of vrijwilligerswerk gaat doen. Je kunt dan het beste kiezen voor een speciale globetrotter reisverzekering. Deze reisverzekering is speciaal afgestemd voor lange, verre reizen en heeft daardoor een zeer volledige dekking. Daarnaast ben je vaak tot 2 jaar aaneengesloten verzekerd, terwijl dit bij doorlopende reisverzekeringen vaak slechts 2 maanden is.
Vaccinaties
Een reis naar Azië gaat meestal gepaard met een aantal verplichte vaccinaties. Je kunt hier wellicht een vergoeding voor krijgen vanuit je aanvullende zorgverzekering. Welke vaccinaties specifiek voor jou verplicht zijn hangt af van je bestemming, maar over het algemeen zijn voor Azië de aanbevolen vaccinaties:
- Buiktyfus (bij een verblijf van +2 weken)
- DTP
- Hepatitis A
- Hepatitis B (bij een verblijf van +3 maanden)
- Rabies en TBC (alleen voor risicogroepen)
In Azië komt ook veel malaria voor, maar het is helaas niet mogelijk om je daar tegen in te enten. Je kunt je hiervoor beschermen via Malariapillen, beschermende kleding en insecten werende middelen.
Persoonlijke veiligheid
In veel gebieden in Azië is het gewoon veilig om rond te reizen. Het is wel belangrijk dat je voor je eigen veiligheid altijd wat voorzichtig bent en voorzorgsmaatregelen neemt.
- Let in toeristische en drukke gebieden goed op zakkenrollers;
- Draag geen grote hoeveelheden cash en juwelen bij je;
- Vermijd spelletjes op straat en vreemden die je om hulp vragen met telefoneren in het Engels of dergelijke oplichtingszaken;
- Neem alleen geld op bij gerenommeerde banken en wisselkantoren en let op of er niemand meekijkt.
Controleer voor vertrek tot welke bedrag jouw reisverzekering verlies en diefstal van eigendommen dekt. Reisverzekeringen kunnen sterk verschillen in de hoogte van de dekking die ze bieden. Geld en cheques zijn bijna nooit standaard meeverzekerd op de reisverzekering.
Backpacken en avontuur
Het ontdekken van Azië gaat vaak gepaard met avonturen buiten de gebaande paden. Er zijn bijvoorbeeld prachtige wandeltochten door de natuur te maken en ook eilandhoppen is een goede optie. Tijdens deze avontuurlijke activiteiten is er altijd kans op een ongeval of ziekte. Een reisverzekering biedt een dekking voor de hoge kosten van reddingsoperaties in moeilijk begaanbare gebieden. Wanneer je een trektocht gaat maken is het verstandig om altijd iemand te laten weten waar je wanneer bent. Mocht je verdwalen of ziek worden, dan kan er eerder en gerichter hulp ingeschakeld worden.
Reisadvies
Controleer voor vertrek altijd even het officiële reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken online. Er zijn een aantal omstandigheden waar je tijdens je reis ook op moet letten via regionale en landelijke media, zoals:
- Er zijn gebieden die in het regenseizoen (oktober-februari) zodanig overstroomt raken dat er tijdelijke isolatie en reizen er moeilijk is;
- In het droogteseizoen (mei-oktober) komen er in Maleisië, Indonesië, Singapore, Filipijnen en Brunei veel bosbanden voor;
- In bepaalde gebieden, zoals de Indische Archipel, vinden aard- en zeebevingen plaats.
Medicijnen en EHBO
Een slimme reiziger is op alles voorbereid. Het is dan ook verstandig om je voor te bereiden op kleine ongemakken en eerste hulp bij ongelukken. Zorg dat je de volgende zaken (in kleine hoeveelheden, vanwege veiligheidseisen op bv. vliegvelden) in je reizigersapotheek hebt zitten:
- Pleisters;
- Pijnstillers;
- Diarreeremmers & ORS;
- Ontsmettingsmiddel;
- DEET;
- Zonnebrandcrème.
Gebruik je speciale medicijnen? Neem zeker je doktersrecept mee! Sommige Nederlandse medicijnen kunnen in Azië aangezien worden voor drugs. Wanneer je toch een arts moet bezoeken, dan is het goed om te weten dat spoedeisende behandelingen door de zorgverzekering vergoed worden. Kosten van duurdere privéklinieken en behandelingen duurder dan in Nederland moet je ook bij spoed echter zelf betalen.
De reis plannen
Azië wordt steeds beter bereikbaar. Vanuit Nederland en ook Duitsland zijn er veel directe vluchten naar bijvoorbeeld Bangkok en Hongkong. Voor een aantal landen in Azië moet je voor vertrek een visum regelen, namelijk:
- China;
- Myanmar;
- India;
- Vietnam.
Zorg er daarnaast altijd voor dat je paspoort nog minstens 6 maanden na het reizen geldig is.
Overige tips
- Schakel je bankpas in voor gebruik buiten Europa. Veel banken hebben dit tegenwoordig i.v.m. fraude uitgeschakeld;
- Wil je gaan raften, bergbeklimmen, bungeejumpen, wildwatervaren of een andere extreme sport gaab beoefenen? Sluit een extra dekking voor gevaarlijke sporten af bij je reisverzekering;
- Vermijd contact met wilde dieren, zoals apen en vleermuizen, om niet besmet te raken met rabiës. Ook dode dieren en honden en katten kunnen beter vermeden worden;
- Reizigersdiarree komt in Azië erg veel voor. Let daarom op je hygiëne, wat je eet en zorg dat wanneer je hebt je niet uitgedroogd raakt.