Stage en studie

Voor veel studenten is een stage of studie in het buitenland een mijlpaal in hun leven. Met de nieuwe ervaringen verbreden studenten hun horizon en vergroten zij hun kansen op de arbeidsmarkt. Het organiseren van de studie of stage neemt echter een hoop tijd in beslag, met name het vinden van een studie of stageplek. Daarnaast zijn er nog genoeg andere zaken die geregeld moeten worden. De verzekering in het buitenland is er één van. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over reisverzekering en zorgverzekering in het buitenland.

Reisverzekeringen voor studenten in het buitenland

Studenten denken doorgaans dat ze met een standaard reisverzekering voldoende gedekt zijn voor een studie of stage in het buitenland. Dit is echter niet altijd het geval. Reguliere doorlopende reisverzekeringen bieden vaak geen dekking wanneer het een studie, stage en eventueel werk in het buitenland betreft. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk een aanvullende dekking af te sluiten op de doorlopende reisverzekering, dit geldt echter niet voor alle verzekeraars. Daarnaast kan het voorkomen dat de duur van een studie of stage in het buitenland de maximale verblijfsduur van de reisverzekering overschrijdt. In veel gevallen is het aan te raden een speciale reisverzekering voor langere duur af te sluiten die gericht is op backpacken, studie, stage en eventueel werken in het buitenland.

Werken naast een studie of stage in het buitenland

De reguliere doorlopende reisverzekeringen bieden vaak geen dekking wanneer er werkzaamheden verricht worden in het buitenland. Dit geldt vaak ook voor vrijwilligerswerk en stages. Hiervoor zijn speciale reisverzekeringen ontwikkeld. Deze zijn onderaan deze pagina beschreven. Let op! Ga je naast een studie ook werken in het buitenland? Dan vervalt mogelijk jouw Nederlandse zorgverzekering.

Zorgverzekering in Nederland aanhouden?

De meeste studenten gaan voor een half jaar of jaar naar het buitenland. Zolang er in het buitenland niet gewerkt wordt ben je verplicht de basisverzekering in Nederland aan te houden. Wanneer je naast je studie economisch actief wordt vervalt het recht op de basisverzekering. Een stage wordt mogelijk ook als werk beschouwd wanneer er een vergoeding betaald wordt die hoger is dan alleen een onkostenvergoeding. In dit geval zijn de wetten en regels van het verblijfsland van toepassing. Dit houdt in dat wanneer er geen verplichte voorzieningen zijn, jij zelf de ziektekostenverzekering moet verzorgen. De zorgverzekering vervalt direct wanneer je in een verdragsland of een één-dag land gaat werken of een betaalde stage loopt. Ga je werken in een ander land dan hierboven vernoemd dan blijf je verzekerd tot de eerste drie maanden. Na drie maanden vervalt de verzekering met terugwerkende kracht vanaf de eerste werkdag. info_outlineTip! Ook in het buitenland behoudt een student het recht om aanspraak te maken op zorgtoeslag.

Uitschrijven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA)?

Wanneer je langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat, dan dien je je officieel uit te schrijven bij de gemeente. Door je uit te schrijven bij de gemeente vervalt echter nog niet automatisch je zorgplicht, hier gelden andere regels voor.

Studie en of stage reisverzekering

Reisverzekering afsluiten exclusief voor een studie of stage? Ga naar Allianz Global Assistance. Deze reisverzekering is speciaal gericht op het verzekeren van hoge medische kosten in landen als Amerika, Canada en Australië. De reisverzekering is eenvoudig af te sluiten in 4 stappen. Betaling kan alleen gedaan worden vanaf een creditcard. Je bent van plan voor langere reis naar het buitenland te gaan, bijvoorbeeld voor een stage- of afstudeerplek. Dan is het, naast je gevulde backpack, ook erg belangrijk om niet te vergeten een goede studie en stage reisverzekering af te sluiten. Omdat een reguliere verzekering meestal niet genoeg is biedt Allianz Global Assistance een verzekering die past bij jouw reisplan. Wat bijvoorbeeld inbegrepen zit bij deze verzekering zijn medische kosten, spoedeisende tandheelkunde en overkomst van familie in het geval van een ongeval of ziekte.

Welke reisverzekeringen dekken een studie of stage in het buitenland?

De meeste reguliere doorlopende reisverzekeringen zijn niet aanvullend te verzekeren voor een studie of stage in het buitenland. In veel gevallen is het raadzaam een speciale reisverzekering af te sluiten. Een Globetrotter reisverzekering biedt dekking voor langere periodes van verblijf en eventueel werken in het buitenland. Wil je echter een specifieke reisverzekering voor het verzekeren van stages, studie in buitenland, vrijwilligerswerk in buitenland, en andere georganiseerde buitenlandse uitwisselingen, dan is het raadzaam hier een speciale studie/stage reisverzekering voor af te sluiten.

Reisverzekering met medische dekking

Het is handig maar ook belangrijk om goed na te kijken wat de dekking is van je Nederlandse zorgverzekering als deze doorloopt. Het is ook slim om je zorg los bij te verzekeren in de vorm van een medische verzekering. Doe je dit niet dan kan het zo zijn (als je een Nederlandse verzekering hebt) dat je het verschil van de te verzekeren gebeurtenis moet gaan betalen. Dit kan zo zijn omdat de te verzekeren gebeurtenis wordt uitbetaald aan de hand van de Nederlandse wetgeving. Wanneer een behandeling in het buitenland duurder is dan het gangbare tarief in Nederland moet je het verschil zelf bijbetalen. Met name in Amerika kan een behandeling vele duizenden euro’s duurder zijn. Allianz Global Assistance is een complete verzekering die uit gaat van de wetgeving van het land waar je bent. Dit betekent dus dat het volledige bedrag wordt vergoed. In de dekking tref je onder meer de volgende zaken aan:

  • Ziekenhuisopname en doktersbezoek
  • Medicijnen
  • Voorgeschreven behandeling door fysiotherapeut
  • Spoedeisende tandheelkundige kosten
  • Vergoeding reisbagage
  • Ambulancevervoer, medisch transport en repatriëring
  • Noodzakelijke retourvlucht
  • Urgente reiskosten bij ongeval/overlijden naaste familie
  • Kosten van overeenkomst familielid om verzekerde bij te staan
  • Bij overlijden of (blijvende) invaliditeit

Aansprakelijkheidsverzekering

Het is meestal niet zo dat het verplicht is dat een buitenlandse werkgever zich verzekert voor een werknemer of stagiaire. Dat betekent in geval van een klein ongelukje (het per ongeluk kapot maken van een apparaat) dat deze niet worden vergoed en je dus zelf kosten maakt. Daarom kan een aansprakelijkheidsverzekering een goede uitkomst bieden. In Australië bijvoorbeeld vereist de visumwetgeving dat je minimaal aan aansprakelijkheidsdekking van 1.500.000,- Australische dollars hebt. Daar voldoet Allianz Global Assistance aan. Je kan onderstaande verzekeringen afsluiten:

Aansprakelijkheid

€ 1.500.000,- voor personen als wel voor zaakschade.

Bagage

Zowel diefstal als schade aan bagage en inboedel tijdens de reis. Keuze uit Budget, Comfort of Premium.

Veelgestelde vragen over een studie en stage reisverzekering

Blijft mijn Nederlandse zorgverzekering geldig tijdens mijn buitenlandse stage?

Mocht je een stagevergoeding ontvangen tijdens je stage dan is je Nederlandse verzekering niet geldig. Mocht je geen loon ontvangen of een kleine vergoeding én je bent jonger dan 30 jaar dan blijft je Nederlandse zorgverzekering wel geldig. Het is wel echt aan te raden om goed te controleren bij je zorgverzekeraar wat alle voorwaarde zijn en wat er precies gedekt wordt. Het is namelijk niet altijd nodig om ook een aanvullende medische verzekering af te sluiten.

Kan ik ook werken naast mijn stage in het buitenland?

Wanneer je 3 maanden of langer betaald wordt voor je werkzaamheden in het buitenland (dus bij een buitenlandse werkgever) dan vervalt de Nederlandse verzekeringsplicht. Dus mocht je loon ontvangen bij het bedrijf in het buitenland dan heb je dus geen recht op een Nederlandse verzekering. In dat geval moet je wel een aanvullende medische verzekering afsluiten.

Hoe kan ik aantonen dat ik goed verzekerd ga stage lopen?

Belangrijk is een bewijs van je verzekering voor het buitenlandse bedrijf waar je gaat werken of stage gaat lopen. Dus zorg ervoor dat je voor aankomst in het betreffende land een geldige en dekkende verzekering hebt en ook de polis doorgegeven hebt aan het bedrijf. Met de verzekering van Allianz Global Assistance ben je gegarandeerd goed verzekerd en kan je met een gerust hart en zonder enige zorgen beginnen aan je avontuur (stage of werk) in het buitenland.

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.