Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Reisverzekering informatie

 • Pagina’s

 • Reisverzekering:

  Vergelijken
  print

  Stage en studie

  Voor veel studenten is een stage of studie in het buitenland een mijlpaal in hun leven. Met de nieuwe ervaringen verbreden studenten hun horizon en vergroten zij hun kansen op de arbeidsmarkt. Het organiseren van de studie of stage neemt echter een hoop tijd in beslag, met name het vinden van een studie of stageplek. Daarnaast zijn er nog genoeg andere zaken die geregeld moeten worden. De verzekering in het buitenland is er één van. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over reisverzekering en zorgverzekering in het buitenland.

  Reisverzekeringen voor studenten in het buitenland

  Studenten denken doorgaans dat ze met een standaard reisverzekering voldoende gedekt zijn voor een studie of stage in het buitenland. Dit is echter niet altijd het geval. Reguliere doorlopende reisverzekeringen bieden vaak geen dekking wanneer het een studie, stage en eventueel werk in het buitenland betreft. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk een aanvullende dekking af te sluiten op de doorlopende reisverzekering, dit geldt echter niet voor alle verzekeraars. Daarnaast kan het voorkomen dat de duur van een studie of stage in het buitenland de maximale verblijfsduur van de reisverzekering overschrijdt. In veel gevallen is het aan te raden een speciale reisverzekering voor langere duur af te sluiten die gericht is op backpacken, studie, stage en eventueel werken in het buitenland.

  Werken naast een studie of stage in het buitenland

  De reguliere doorlopende reisverzekeringen bieden vaak geen dekking wanneer er werkzaamheden verricht worden in het buitenland. Dit geldt vaak ook voor vrijwilligerswerk en stages. Hiervoor zijn speciale reisverzekeringen ontwikkeld. Deze zijn onderaan deze pagina beschreven.

  Let op! Ga je naast een studie ook werken in het buitenland? Dan vervalt mogelijk jouw Nederlandse zorgverzekering.

  Zorgverzekering in Nederland aanhouden?

  De meeste studenten gaan voor een half jaar of jaar naar het buitenland. Zolang er in het buitenland niet gewerkt wordt ben je verplicht de basisverzekering in Nederland aan te houden. Wanneer je naast je studie economisch actief wordt vervalt het recht op de basisverzekering. Een stage wordt mogelijk ook als werk beschouwd wanneer er een vergoeding betaald wordt die hoger is dan alleen een onkostenvergoeding. In dit geval zijn de wetten en regels van het verblijfsland van toepassing. Dit houdt in dat wanneer er geen verplichte voorzieningen zijn, jij zelf de ziektekostenverzekering moet verzorgen.

  De zorgverzekering vervalt direct wanneer je in een verdragsland of een één-dag land gaat werken of een betaalde stage loopt.
  Ga je werken in een ander land dan hierboven vernoemd dan blijf je verzekerd tot de eerste drie maanden. Na drie maanden vervalt de verzekering met terugwerkende kracht vanaf de eerste werkdag.

  info_outlineTip! Ook in het buitenland behoudt een student het recht om aanspraak te maken op zorgtoeslag.

  Uitschrijven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA)?

  Wanneer je langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat, dan dien je je officieel uit te schrijven bij de gemeente. Door je uit te schrijven bij de gemeente vervalt echter nog niet automatisch je zorgplicht, hier gelden andere regels voor.

  Welke reisverzekeringen dekken een studie of stage in het buitenland?

  De meeste reguliere doorlopende reisverzekeringen zijn niet aanvullend te verzekeren voor een studie of stage in het buitenland. In veel gevallen is het raadzaam een speciale reisverzekering af te sluiten. Een Globetrotter reisverzekering biedt dekking voor langere periodes van verblijf en eventueel werken in het buitenland. Wil je echter een specifieke reisverzekering voor het verzekeren van stages, studie in buitenland, vrijwilligerswerk in buitenland, en andere georganiseerde buitenlandse uitwisselingen, dan is het raadzaam hier een speciale studie/stage reisverzekering voor af te sluiten.

  Studie en of stage reisverzekering

  Reisverzekering afsluiten exclusief voor een studie of stage? Ga naar Allianz Global Assistance.

  Deze reisverzekering is speciaal gericht op het verzekeren van hoge medische kosten in landen als Amerika, Canada en Australië. De reisverzekering is eenvoudig af te sluiten in 4 stappen. Betaling kan alleen gedaan worden vanaf een creditcard.