5

Andorra

Andorra ligt tussen Spanje en Frankrijk, te midden van de Pyreneeën. Het land is slechts 468 vierkante meter groot en behoort niet tot de Europese Unie, maar tot de Catalaanse landen. De officiële taal is Catalaans en er wordt betaald in euro’s. De staat is de hoogste van Europa en heeft een bergachtig landschap met een prachtige natuur, gekenmerkt door valleien, hoge rotswanden veel bergen. Dit maakt Andorra geschikt voor wintersport, maar ook zonder sneeuw biedt het indrukwekkende landschap veel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling met de familie, een sportieve hike, mountainbiken of bergbeklimmen. Echter brengen deze sporten veel extra risico met zich mee. Niemand wil denken aan een ongeluk in de bergen of een val van een klif, maar zonder voorbereiding op deze situaties kan het zijn dat je nog verder van huis raakt. In dit artikel informeren we je daarom over het land Andorra, de praktische zaken en de aan te bevelen verzekeringen.

Reizen naar Andorra

Met de auto kun je eenvoudig via België en Frankrijk naar Andorra reizen. Houd er rekening mee dat deze reis zonder stops zo’n 14 uur duurt en je verschillende tolwegen tegen zult komen. Neem voor informatie over verzekeringen, tips en meer eens een kijkje op onze pagina voor autovakanties.

Ook per vliegtuig is het mogelijk om naar Andorra te reizen. Andorra heeft geen eigen luchthaven, maar het is wel mogelijk om op het dichtstbijzijnde vliegveld in Toulouse of de vliegvelden van Girona of Barcelona te vliegen. Vanaf hier kun je verder met een huurauto, taxi of bus en zal de rit zo’n 3 uur duren. Kies je voor de bus? Check dan van tevoren even of een van de vertrektijden aansluiten op je aankomsttijd. De bussen rijden namelijk maar een aantal keer per dag en in Andorra rijden geen treinen.

Praktische zaken en documenten

Om naar Andorra te kunnen reizen, dien je in het bezit te zijn van een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort. Omdat het land niet tot de Schengenzone voor vrij reizen behoort, worden er bij de grenzen controles gehouden. Naast een geldig identiteitsbewijs, is het aan te raden de volgende documenten mee te nemen:

 • Een kopie van je identiteitsbewijs;
 • Een kopie van je reisverzekeringspolis;
 • Je bankpas en/of creditcard en een kopie hiervan.

Gezondheidszorg

In Andorra is de gezondheidszorg van goede kwaliteit. Het land is in 2017 zelfs nog uitgeroepen tot het land met de beste gezondheidszorg ter wereld. Houd er echter rekening mee dat de Europese zorgkaart (EHIC) niet geldig is in dit land en het kan zijn dat eventueel gemaakte medische kosten vaak zelf voorgeschoten moeten worden.

Reisverzekering

Op vakantie hopen we natuurlijk dat alles goed loopt en er geen nare dingen gebeuren. Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, is het fijn om een reisverzekering te hebben. Omdat het land slechts twee ziekenhuizen telt, is de kans groot dat je na een ongeval in een privékliniek terecht komt. Hier liggen de kosten een stuk hoger dan je basiszorgverzekering dekt. Zorg er daarom altijd voor dat je een goede reisverzekering af hebt gesloten voordat je naar Andorra reist. Over het algemeen dekt je reisverzekering de volgende zaken:

 • Bij een acuut probleem vergoeding van buitengewone kosten;
 • Diefstal of verlies van je bagage;
 • 24/7-hulp van een alarmcentrale;
 • Schade aan de accommodatie.

Wij hebben de reisverzekeringen vergelijker voor je opgesteld om je te helpen bij het maken van een goede keuze!

Aanvullende dekkingen

Wanneer je naar Andorra op vakantie gaat, kan het handig zijn je reisverzekering aan te vullen met aanvullende dekkingen. Onderstaande aanvullende dekkingen kunnen goed van pas komen:

 • Aanvullende dekking gevaarlijke sporten: tijdens het raften, hiken of een andere risicovolle sport, kan het zijn dat er ongelukken gebeuren. Zorg bij je avontuurlijke vakantie daarom altijd voor een goede dekking;
 • Pechhulpdekking: wanneer je met de auto naar Andorra reist, kan het handig zijn een aanvullende voertuighulp af te sluiten om je reis snel weer voorspoedig te kunnen vervolgen;
 • Aanvullende wintersportdekking: ga je voor wintersport naar Andorra? Zorg dan dat je een aanvullende wintersportdekking hebt afgesloten zodat je na een ongeval niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan.

Tips

 • Het typische gerecht van Andorra is ‘Trinxat’. Een maaltijd die bestaat uit aardappelen, spek en kool en zeker het proberen waard!;
 • Voor Romaanse kunst bezoek je de valleien van het land met bijna vijftig kerkjes en indrukwekkende middeleeuwse bruggen;
 • Andorra is een belastingvrij land, waardoor je er voordeliger kunt winkelen dan in Nederland;
 • Het kraanwater in Andorra is drinkbaar, maar bevat veel chloor waardoor het maag- of darmproblemen kan opleveren. Het is aan te raden om voor de zekerheid flessen water te kopen.