Wintersportverzekering

“De ski’s zijn weer van zolder gehaald, de snowboard is gewaxed en de wintersportoutfit is zorgvuldig samengesteld. De reis is geboekt, de skipas is aangeschaft en de sneeuwhoogten worden wekelijks gecheckt. Kortom, jij bent al helemaal klaar om de pistes van Frankrijk, Oostenrijk, Winterberg en andere idyllische skioorden ‘onveilig’ te maken. Maar, heb je wel aan de veiligheid van jezelf én van je wintersportuitrusting gedacht? Hoewel je het liefste niet aan nare incidenten zoals ongelukken, schade of diefstal wilt denken, is het noodzakelijk om voor je vertrek hier voorbereid op te zijn. Dit kan in de vorm van een passende reisverzekering. Wees goed voorbereid, wanneer je van de pistes glijdt!

Waarom een reisverzekering?

Sommigen hebben er nu eenmaal meer gevoel voor dan anderen: wintersport. Of je nu gaat skiën, snowboarden, rodelen of sleeën, je bent de gehele dag intensief aan het sporten. Hierdoor liggen sportblessures altijd op de loer. Of je nu beginner of ver gevorderd bent, vergeet niet dat het lot niet altijd in jouw handen ligt. Doordat pistes massaal worden bestegen door grote groepen wintersporters, zit een ongeluk vaak in een klein hoekje. Hier zit je vanzelfsprekend niet op te wachten, maar de bijkomende financiële gevolgen kunnen soms nog een grotere domper op jouw vakantietragiek vormen.

Daarnaast kun je net als tijdens andere vakanties te maken krijgen met andere onverwachte gebeurtenissen tijdens jouw verblijf, bijvoorbeeld schade, diefstal of het onverwacht overlijden van familie of vrienden. Om de kosten van medische hulp, schade, diefstal, annuleringen en andere onverwachte incidenten binnen de perken te houden, is het afsluiten van een goede reisverzekering van groot belang.

De module wintersportdekking

Vele verzekeraars bieden een extra module ‘wintersportdekking’ aan. Dit houdt in dat specifieke zaken die enkel tijdens ‘gevaarlijke sporten’ zoals wintersport de kop opsteken, worden gedekt. Zonder deze extra wintersportdekking, heb je geen recht op vergoedingen. Let wel, er zitten per verzekeraar veel verschillen tussen wat de wintersportdekking precies vergoedt.

Zo beperken sommige verzekeraars zich enkel tot activiteiten op de piste. Terwijl anderen ook ongevallen dekken die bijvoorbeeld tijdens de après ski gebeuren. Verdiep je dus goed in de voorwaarden van de verzekeringen die jij afsluit.

1. Een reisverzekering biedt dekking voor medische kosten

Deze extra dekking is in het leven geroepen omdat veel zorgverzekeraars vinden dat een wintersportvakantie een verhoogd risico op botbreuken, blessures en andere medische incidenten met zich meebrengt. Daarnaast maakt ons Hollandse, vlakke landschap wintersport in eigen land vrijwel onmogelijk. Wanneer je onverhoopt een ongeluk krijgt, een blessure of een (ziekte)infectie oploopt zal je aangewezen zijn op medische hulp in het buitenland. In de Alpen (Zwitserland en Oostelijk) en in Scandinavië betekent dit vaak dat je aangewezen bent op privé ziekenhuizen, die vaak vele malen duurder zijn dan Nederlandse ziekenhuizen.

De meeste zorgverzekeraars zullen in dit geval enkel de kosten vergoeden die ook in Nederland gedekt zouden worden. Om ook de overige, extra kosten die in het buitenland worden gemaakt vergoed te krijgen, is een combinatie van de module ‘medische of geneeskundige kosten’ met een aparte ‘wintersportdekking’ nodig.

Hulp ter plekke

Maar niet alleen het prijskaartje van behandelingen in het buitenland ligt vaak vele malen hoger, ook het financiële plaatje van andere zaken dien je niet te vergeten. Zo kan een ritje met de beruchte ‘banaan’ die je na een ongeluk de piste af helpt, vaak al honderden euro’s kosten. En in sommige gevallen is het zelfs nodig om een helikopter de bergen in te sturen omdat skigebieden vaak moeilijk bereikbaar zijn. In dit geval ben je óók financieel nog verder van huis. Gelukkig biedt een reisverzekering met wintersportdekking in dit soort gevallen de uitkomst.

Afhandelen van medische zaken

Naast de financiële afhandeling, speelt jouw reisverzekeraar een grote rol in de afwikkeling na het ongeval. Een belletje naar jouw verzekeraar is vaak al genoeg, waarna zij alles wat er geregeld moet worden uit jouw handen nemen. Zo zorgen zij er voor dat als je zwaargewond bent, een arts krijgt toegewezen waarmee jij goed kunt communiceren en die gedegen advies geeft. Daarnaast zorgt jouw verzekeraar er samen met de alarmcentrale voor dat je op een zo veilig mogelijke manier terug naar huis kunt. Hier zijn de welbekende ‘gipsvluchten’ een voorbeeld van.

Het is kortom bijna noodzakelijk en erg aan te raden om goed verzekerd op wintersport te gaan, want na een ongeval heb je al meer dan genoeg aan je hoofd!

2. Een reisverzekering biedt dekking voor wintersportuitrusting

De wintersportuitrusting (ski’s, snowboard, etc.) is een essentieel onderdeel van jouw sneeuwvakantie. Dit materiaal kun je zelf aanschaffen of ter plekke huren. In beide gevallen gaat het om kostbare materialen, belangrijk om goed te verzekeren door middel van een extra wintersportdekking.

Eigen materialen

Natuurlijk schaf je een snowboard aan om deze te gebruiken, dus een kras op de onderkant zal niet vergoed worden. Maar wanneer iemand tijdens de après-ski per ongeluk de bindingen van jouw board kapot maakt, wordt het herstel ervan meestal vergoed (tot een bepaald bedrag) door de reisverzekering. Daarnaast kan het zijn dat je na een pauze op het terras in de sneeuw jouw skistokken niet meer kunt vinden. Ook in dit geval, kun je aanspraak doen op jouw reisverzekering. Tenslotte dien je er bewust van te zijn dat helaas ook in de bergen kwaadwilligen en diefstal op de loer liggen. De reisverzekering zal in dit geval ook met een vergoeding komen voor de gestolen goederen.

Gehuurd materiaal

Zeker wanneer je op de plek van bestemming jouw ski’s of snowboard huurt, kan de kwaliteit van het materiaal soms beneden peil zijn. Met als gevolg dat er sneller schade ontstaat waarvoor in de meeste gevallen de verhuurder jou aansprakelijk stelt. Een goede reisverzekering komt jou in de kosten tegemoet. Wanneer het gehuurde materiaal gestolen wordt en je er alles aan hebt gedaan om dit te voorkomen, zal de reisverzekering jou tevens tegemoet komen in de kosten.

Hiernaast wordt jouw wintersportoutfit en overige bagage ook verzekerd voor schade, diefstal en verlies.

3. Een reisverzekering biedt dekking bij het onverwacht afbreken van de wintersport

Soms gaat het verloop van de wintersport niet geheel zoals jij dit voor ogen had. Zo kan het zijn dat je door een ongeval jouw vakantie vroegtijdig moet afbreken of zorgt een andere nare gebeurtenis zoals het overlijden van een familielid ervoor dat je jouw wintersport niet kunt voorzetten. In deze situaties kun je door het afsluiten van de wintersportdekking bij jouw reisverzekering een gedeelte van de prijs van jouw skipas, materiaalhuur en/of lessen terugvorderen. Verder regelt de verzekering samen met de alarmcentrale die met jouw verzekeraar samenwerkt de terugreis wanneer dit nodig is.

Annuleringsverzekering

Tijdens het afsluiten van jouw reisverzekering kun je kiezen voor een annuleringsverzekering. Deze module dekt de kosten als je ineens helemaal niet meer op vakantie kunt. Hier dien je wel een aanwijsbare, legitieme reden voor te hebben zoals het overlijden van een familielid, plotseling ontslag of een scheiding.

Reisverzekering wanneer je off piste gaat

Er zit veel verschil tussen de manier waarop verzekeraars omgaan met ongevallen die buiten de piste gebeuren. Uit verschillende rapporten blijkt dat de kans op lawines stijgt. Dit komt doordat steeds meer wintersporters zich buiten de piste wagen, waardoor de sneeuw steeds oncontroleerbaarder wordt. Het risico wat skiërs nemen door buiten de piste te gaan skiën of boarden, wordt daarom steeds groter. Sommige verzekeraars nemen dit gegeven mee in het bepalen van hun voorwaarden. Ook het feit of je met een gediplomeerde skidocent of gids op pad gaat, maakt vaak uit voor de verzekeraar.

Naast de uitrusting en de bestemming is het verzekeren van jouw wintersport noodzakelijk. Informeer jezelf goed en wees bewust van wat je wel en niet kunt doen tijdens jouw skivakantie. Check hier onze reisverzekeringen vergelijker en je bent gegarandeerd goed voorbereid!”

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.