Voorkom dubbele dekking

Er zijn talloze voorbeelden te noemen van situaties waarvoor je jezelf kunt verzekeren wanneer je op reis gaat. Denk hierbij aan de auto wanneer je op roadtrip gaat, je wandelschoenen als je de bergen in gaat of een aanvullende module voor medische kosten wanneer je op skivakantie gaat. Deze zekerheden zorgen ervoor dat je zorgeloos op vakantie kunt. Echter kan het ook voorkomen dat je door de vele verschillende verzekeringen en aanvullende modules ergens dubbel voor verzekerd bent en dus te veel geld betaalt. Hoe voorkom je dit en/of hoe los je het op? Wij geven een aantal tips.

Wanneer is er sprake van dubbele dekking?

Om te beginnen een duidelijke uitleg van het begrip ‘dubbele dekking’. Een dubbele dekking komt voor op het moment dat je door verschillende verzekeringen, gedekt bent voor hetzelfde risico. Dit is volstrekt onnodig want je kunt slechts aanspraak doen op één verzekeraar wanneer je schade wilt declareren of andere zaken wilt laten uitkeren.

Let op: wanneer je wel schade declareert bij twee (of meer) verzekeraars voor dezelfde situatie maak je jezelf schuldig aan fraude.

Tip 1: Vergelijk je zorgverzekering met je reisverzekering

Wanneer je een reisverzekering afsluit, ben je in de meeste gevallen automatisch of door een aanvullende module verzekerd voor medische kosten in het buitenland. Echter kun je ook door bijvoorbeeld een aanvullende module in je zorgverzekering verzekerd zijn voor medische kosten in het buitenland. Je kunt zelf bepalen met welke verzekeraar je als eerste contact opneemt, maar in de meeste gevallen zullen de zorgverzekeraar en de reisverzekeraar onderling uitvogelen wie, welke kosten op zich neemt. In sommige gevallen is het dus goedkoper om je enkel via de zorgverzekering (aangezien deze verplicht is) te verzekeren tegen medische kosten in het buitenland.

Echter zijn er wel een aantal zaken die je in je achterhoofd moet houden. Zo worden medische kosten in het buitenland enkel gedekt door je zorgverzekering wanneer het om spoedeisende hulp gaat. Ook moet je van tevoren de Alarmcentrale in Nederland inlichten over de ingreep. Dit is in sommige gevallen niet mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een reddingactie op de skipiste of hulp tijdens het duiken. Voor deze activiteiten en andere extreme sporten raden we dan ook aan om aanvullende modules te activeren zodat je optimaal verzekerd bent.

Daarnaast dien je in je achterhoofd te houden dat de zorgverzekering enkel de kosten die een behandeling in Nederland gekost zou hebben vergoedt. In bepaalde landen liggen de kosten ongeveer op hetzelfde niveau als in Nederland, maar in de meeste gebieden liggen de kosten van geneeskundige hulp aanzienlijk hoger. Het voordeel van de reisverzekering is dat deze ook vaak de extra kosten die in het buitenland in rekening worden gebracht, op zich neemt.

Tip 2: Vergelijk je autoverzekering met je reisverzekering

Wanneer je met de auto op vakantie gaat, bieden veel reisverzekeraars de extra module ‘voertuighulp’ aan. Hierin worden zaken zoals vervangend vervoer bij pech, hulp bij een ongeval wat jij zelf hebt veroorzaakt of extra verblijfkosten wanneer je moet wachten totdat je auto weer gemaakt is, opgenomen. Echter kan het zijn dat je hiervoor ook al verzekerd bent bij de autoverzekering of je lidmaatschap bij bijvoorbeeld de ANWB. Ga daarom eerst na welke zaken deze verzekeringen en lidmaatschappen dekken, voordat je kiest voor een aanvullende module ‘voertuighulp’. Onthoud wel dat de aanvullende module vaak vollediger is wanneer het gaat om een vakantie in het buitenland.

Tip 3: Ga na of je al verzekerd bent voor ongevallendekking

Wanneer je een reisverzekering afsluit, kun je ervoor kiezen om de extra module ‘ongevallendekking’ aan te zetten. Wanneer er gedurende de vakantie iets ergs gebeurt, waardoor jij zwaar letsel oploopt, invalide wordt of zelfs overlijdt, dan heb je (of jouw nabestaanden) door deze verzekering recht op een bepaalde uitkering. Echter zijn al veel mensen hiervoor verzekerd door bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een uitvaartverzekering. Daarnaast kun je jezelf ook al in je dagelijkse leven verzekeren voor ongevallen en de financiële gevolgen hiervan. Wanneer je normaliter al een ongevallenverzekering hebt, is het niet nodig om deze extra af te sluiten bij je reisverzekering.

Tip 4: Aansprakelijkheidsverzekering met je reisverzekering

Door een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor de schade die je per ongeluk veroorzaakt aan andere personen of andermans spullen. Deze geldt in de meeste gevallen ook als je op vakantie bent, ongeacht of je nu in het binnen- of het buitenland bent. Hierdoor is het vaak onnodig om naast je reisverzekering, een extra aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Echter zijn er wel een aantal aandachtspuntjes die je in je achterhoofd moet houden. Zo verschillen veel verzekeraars in de manier waarop zij schade aan bijvoorbeeld accommodaties dekken. Lees daarom altijd de polisvoorwaarden goed door. Wanneer een verzekeraar dit soort schade niet dekt, kan het slim zijn om wel een extra module ‘aansprakelijkheid’ bij de reisverzekering af te sluiten.

Tip 5: Zeg altijd je oude reisverzekering op

In tegenstelling tot een zorgverzekering moet je als op een andere reisverzekering overstapt, je oude reisverzekering opzeggen. Wanneer je dit niet doet, zul je blijven betalen voor twee verzekeringen. Let bij het afmelden altijd op het opzegtermijn, zodat je een dubbele dekking voorkomt.

Tip 6: Maak gebruik van de voorlopige dekking wanneer je overstapt op een andere verzekeraar

In de meeste gevallen ben je gelijk verzekerd bij een verzekeraar wanneer je een aanvraag doet en maak je gebruik van de ‘voorlopige dekking’. Echter duurt het vaak een paar dagen voordat de verzekeraar definitief akkoord gaat. Eerst wordt de geschiedenis die je hebt bij andere verzekeringen nagegaan om te zien of je een betrouwbare klant bent. Zaken zoals wanbetalingen en oneerlijke declaraties kunnen ervoor zorgen dat een verzekeraar je niet accepteert in het klantenbestand. Wanneer er iets gebeurt in de periode van de ‘voorlopige dekking’ ben je verzekerd en kun je aanspraak maken op declaratie.

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.