Mexico

Mexico is op Brazilië na het grootste land van Latijns-Amerika en het grootste Spaanstalige land ter wereld. Omdat het land zo groot is, bestaat het uit veel verschillende gebieden waaronder vulkaan-, berg- en woestijngebieden met prachtige flora en fauna. Ook de eeuwenoude Maya-cultuur en de jungle kunnen bij een reis naar Mexico niet overgeslagen worden. Daarnaast wordt het land gekenmerkt door witte stranden en goede duikspots bij Playa del Carmen en het eiland Cozumel. Mexico heeft het gehele jaar door een warm klimaat, hoewel het in Mexico-stad zo’n 10 graden koeler kan zijn dan aan de kust.

Behalve al het moois wat Mexico te bieden heeft, kent het land ook gevaren. Door sociale onrust en criminaliteit is het niet altijd even veilig en is het belangrijk op je persoonlijke eigendommen en veiligheid te letten. In dit artikel wordt verder ingegaan op het reizen naar Mexico, de praktische zaken en documenten, inentingen, reisverzekeringen en persoonlijke veiligheid. Tot slot geven we je nog wat handige tips mee!

Reizen naar Mexico

De kortste en meest eenvoudige manier om naar Mexico te reizen is per vliegtuig. Afhankelijk van de bestemming in Mexico, duurt een vlucht vanuit Nederland zo’n 10 tot 13 uur. De grootste luchthavens bevinden zich in de hoofdstad Mexico-stad en de toeristische badplaatsen Cancún en Puerto Vallarta. Van hieruit kun je binnenlandse vluchten naar tientallen vliegvelden nemen om een stuk van het land te bereizen per vliegtuig.

Praktische zaken en documenten

Voor het reizen naar Mexico is een paspoort met een geldigheidsduur van tenminste 6 maanden verplicht. Het aanvragen van een visum is niet nodig wanneer je als toerist minder dan 6 maanden in Mexico verblijft. Wel moet je aan kunnen tonen dat je het land weer gaat verlaten. Wanneer je Mexico ingaat, kan het zijn dat de douane naar dit bewijs (vlieg- of busticket bijvoorbeeld) vraagt en je geen toegang verschaft wanneer je je vertrek uit het land niet kunt aantonen. Verder is het altijd handig de volgende documenten mee te nemen:

 • Bankpas of creditcard met een kopie hiervan;
 • Zorgverzekeringpas met een kopie hiervan;
 • Een kopie van je paspoort;
 • (Een kopie van) de polis van je reisverzekering.

Inentingen

Bij een reis naar een ver land als Mexico wordt aangeraden de benodigde inentingen te halen:

 • Hepatitis A en DTP;
 • Malariapillen worden aangeraden in het grensgebied met Guatemala. De rest van Mexico is malariavrij gebied;
 • Als je langer dan 3 maanden in het land verblijft, wordt er aangeraden te vaccineren tegen Hepatitis B en Rabiës;
 • Gele koorts is verplicht als je 7 dagen of korter voor aankomst in een gele koortsland bent geweest.

Reisverzekering Mexico

Om te zorgen dat je niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan, is het verstandig een goede reisverzekering met aanvullende werelddekking af te sluiten. Ook aanvullende dekkingen kunnen goed van pas komen tijdens een reis naar Mexico. Onderstaand hebben wij de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

 • Reddingsoperaties: tijdens een bergwandeling of het beklimmen van een vulkaan kan het zijn dat je verdwaalt of valt. Deze dekking biedt hulp wanneer je niet zelf verder kunt;
 • Gevaarlijke sporten: Mexico is een land vol mogelijkheden voor avontuurlijke sporten. Raften, bergbeklimmen, afdalen in grotten en ook diepzeeduiken wordt hier veel beoefend. Deze sporten brengen extra risico’s met zich mee, waardoor een dekking voor gevaarlijke sporten aan te raden is;
 • Annuleringsverzekering: een reis naar Mexico kost vaak veel geld en wordt ruim van tevoren geboekt. Er kunnen last-minute altijd dingen gebeuren waardoor je langverwachte en dure reis niet door kan gaan. De annuleringsverzekering biedt een uitweg bij onverwachte annulering;
 • Medische dekking: je basiszorgverzekering dekt alleen de spoedeisende medische hulp die je in het buitenland nodig hebt. Alle overige kosten die daarnaast gemaakt worden, dien je zelf te betalen. Een reisverzekering met medische dekking dekt alle medische kosten, wat inhoudt dat je ook de kosten voor eigen risico kunt declareren.

Let er op dat je een reisverzekering hebt die de nodige aanvullende dekkingen aanbiedt. Om een overzicht te krijgen, hebben wij de handige vergelijker van reisverzekeringen voor je opgesteld.

Persoonlijke veiligheid

Ondanks dat Mexico voor ons een prachtig land vol toerisme lijkt, is het nog steeds een derdewereldland. Er zijn veel drugsbendes actief en de criminaliteit en sociale onrust stijgen. In een groot deel van het land gelden veiligheidsrisico’s. Voornamelijk langs de grens met de Verenigde Staten en in het gebied rondom Acapulco wordt sterk afgeraden te reizen. Voor meer (actuele) informatie en een gespecificeerde kaart van Mexico met veiligheidsrisico’s kan je terecht op de website van de Nederlandse Rijksoverheid. Let in ieder geval op de volgende punten om je persoonlijke veiligheid te waarborgen:

 • Draag een ‘moneybelt´ onder je kleding en wat kleingeld op zak;
 • Laat waardevolle spullen achter in een kluis;
 • Laat je bagage nooit alleen en let er goed op als je het bij je draagt;
 • Draag zo min mogelijk dure sieraden en accessoires;
 • Loop niet ´s nachts alleen over straat.

Bij zowel kortlopende als langlopende reisverzekeringen is het vaak mogelijk aanvullend te verzekeren met een aanvullende bagagedekking. Mochten er toch dure spullen beschadigd raken of gestolen worden, worden jouw spullen tot een hoger bedrag vergoed.

Overige tips

Naast de tips om je eigen veiligheid te waarborgen, hebben we nog wat extra tips voor je:

 • Neem een wereldstekker mee wanneer je naar Mexico reist. De stopcontacten zijn anders dan in Nederland;
 • Houd rekening met de andere valuta. In Mexico wordt met Mexicaanse Peso’s betaald;
 • Het kan goedkoper zijn om een vlucht met een tussenstop, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, te kiezen.

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

 • Goedkoopste bovenaan
 • Vergelijken op inhoud en prijs
 • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.