5

Kortingen

Aan het maken van mooie reizen hangt natuurlijk een prijskaartje. Elke vorm van korting is dan ook meer dan welkom! Je kan op verschillende manieren extra korting krijgen op je reis of reisverzekering: zo bieden bepaalde reisaanbieders collectiviteitskorting, pakketkorting, last minute korting of vroegboekkorting. Bekijk in onderstaand overzicht de kortingsmogelijkheden op je reis en doe er je voordeel mee!

Collectiviteitskorting

Op het moment dat je een reis gaat maken, is het belangrijk aan een reisverzekering te denken. Met een reisverzekering krijg je onder meer dekking voor schade, diefstal of verlies aan je bagage, aanvullende medische kosten en bepaalde bijzondere dekkingen, bijvoorbeeld voor de risico’s van winter- of andere gevaarlijke sporten.

Een manier om te besparen op je reisverzekering is het profiteren van collectiviteitskorting. Een collectief is een groep waar je onderdeel van kan uitmaken en waar de reisverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Zo kan je bijvoorbeeld extra korting krijgen op het afsluiten van een reisverzekering indien je lid bent van FNV Jong, Warchild of werkzaam bent/studeert bij de Universiteit Utrecht.

Wat is collectiviteitskorting?

Het woord verklapt het eigenlijk al een klein beetje: je maakt aanspraak op collectiviteitskorting wanneer je samen met een grote groep, ook wel een collectief, een verzekering bij een bepaalde verzekeraar afsluit. Voorbeelden van een dergelijk collectief zijn bijvoorbeeld een groep collega’s, sportgenoten of andere medeleden. Werkgevers, vakbonden, sportbonden of organisaties hebben in veel gevallen afspraken gemaakt met verzekeraars waardoor je, als je onderdeel bent van een dergelijk collectief, voor een speciaal tarief bepaalde verzekeringen kunt afsluiten. Dit is natuurlijk voordelig voor jou, maar ook voor het collectief waar jij onderdeel van uitmaakt én de verzekeraar die de korting aanbiedt. Jij ontvangt korting, het collectief heeft goede afspraken met de verzekeringsmaatschappij en deze heeft op haar beurt extra klandizie.

Er ontstaat soms verwarring over collectiviteitskorting maar je hoeft dus niet gezamenlijk met een groep mensen een verzekering af te sluiten. Wanneer je onderdeel bent van een collectief dat afspraken heeft met een verzekeraar, heb je recht op collectiviteitskorting.

Op welke verzekeringen is collectiviteitskorting van toepassing?

Dat ligt aan de afspraken die er zijn gemaakt tussen de desbetreffende verzekeringsmaatschappij en jouw collectief. Dit is per situatie verschillend. Veel voorkomende afspraken zijn vooral van toepassing op het afsluiten van zorg gerelateerde verzekeringen zoals een basis zorgverzekering, aanvullende verzekeringen of tandartsverzekeringen. Vaak liggen de kortingspercentages tussen de 5 – 15%.

Verder zijn er in vele gevallen extra’s verbonden aan de verzekeringen, zoals kortingen op de aanschaf van brillen/lenzen of anticonceptie. Daarnaast zijn de voordelen vaak gerelateerd aan de aard van het collectief. Zo bieden sportbonden vaak korting aan op zorgpakketten waarin de fysiotherapeut is opgenomen. Het voordeel hiervan is dat de afspraken goed aansluiten op jouw behoeften.

Doorlopende reisverzekering en collectiviteitskorting

Er zijn verschillende collectieven op te noemen die korting op een doorlopende reisverzekering hebben opgenomen. Voorbeelden zijn groepen personen met hetzelfde werk, dezelfde leeftijd of (patiënten)verenigingen. Op de websites van de verzekeraars kun je via het intoetsen van de naam gemakkelijk checken of jouw collectief is aangesloten bij de desbetreffende verzekeraar. Daarnaast heeft elk collectief een eigen collectiviteitcode. Door deze te checken, kun je zelf bekijken welke collectiviteitkortingen het desbetreffende collectief aanbiedt.

Vergelijk premies reisverzekeringen

Natuurlijk ben je niet verplicht gebruik te maken van de collectiviteitkorting. Zo is het pakket van de desbetreffende verzekeraar niet altijd het pakket wat het beste bij jou past en/of de goedkoopste optie. Door de premies te vergelijken met andere verzekeraars, kun je uiteindelijk tot de beste en goedkoopste optie komen. Er zijn namelijk nog tal van andere opties om zo goedkoop mogelijk een verzekering af te sluiten. Denk bijvoorbeeld eens aan het afsluiten van pakketkortingen bij jouw huidige verzekeraar of aan andere voordelen zoals vroegboekkorting.

Reisverzekering afsluiten met collectiviteitskorting

De conclusie luidt dus als volgt: wanneer je van plan bent om een bepaalde verzekering af te sluiten, bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering, ga dan eerst na of jouw werkgever of de vakbond, sportbond of ledenorganisatie is aangesloten bij een bepaalde verzekeringsmaatschappij. Informeer ook gelijk naar het kortingspercentage zodat je de hoogte van de premie kunt vergelijken met andere verzekeringsmaatschappijen. Ook wanneer je van werkgever wisselt of je aansluit bij een ander collectief, is het raadzaam om je te laten informeren over de afspraken die zij hebben met verzekeringsmaatschappijen. Het kan je veel euro’s op jaarbasis schelen!

Pakketkorting

Indien je nog geen reisverzekering hebt afgesloten, maar al wel een zorg-, auto-, of inboedelverzekering bij een bepaalde verzekeraar, kan je extra pakketkorting of stapelkorting krijgen op het aanvullend afsluiten van een reisverzekering voor je aankomende reis. Op het moment dat je namelijk meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afsluit, bieden sommige verzekeraars een soort stapel- of pakketkorting. Daarbij geldt over het algemeen: hoe meer verzekeringen, hoe hoger de korting.

Wat is pakketkorting?

Maar weinig mensen weten van het bestaan ervan, maar ‘pakketkorting’ is een fijn voordeel waar je veel geld mee kunt besparen. Veel verzekeraars hanteren namelijk de regel dat hoe meer verzekeringen je bij de verzekeraar afsluit, hoe minder je in verhouding hoeft te betalen. Hiermee kun je soms wel 10% van het totale bedrag besparen. Klinkt dit als muziek in jouw oren? Lees dan snel verder, want dit is zeker een pretpakket!

Waarom pakketkorting?

Een zorgverzekering, een inboedelverzekering, een tandartsverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering; er zijn talloze voorbeelden van verschillende verzekeringen op te noemen die je kan (soms zelf verplicht: dus moet) afsluiten. Alle Nederlanders zijn verplicht om zich te verzekeren voor de zorg die ze genieten en in het geval van een auto/motor of brommer voor een bijpassende WA-verzekering. Daarnaast zijn er nog vele andere verzekeringen, waarvan het erg verstandig is om ze af te sluiten om zo onverwachte en vaak erg hoge rekeningen te voorkomen in bepaalde situaties.

Het kan soms erg ingewikkeld zijn om de juiste en de voordeligste verzekeraar te vinden die het beste bij jou en de situatie past. Het is daarom ook erg fijn wanneer je voor een bepaalde verzekering een passende verzekeraar hebt gevonden. Het is dan ook aan te raden dat wanneer je goede ervaringen hebt met je huidige verzekeraar, te kijken of deze ook nog andere polissen aanreikt die op jouw situatie van toepassing zijn. Ten eerste omdat, hoe cliché ook, goede ervaringen vaak toch wel garanties bieden voor de toekomst, maar ten tweede ook vanwege de zogenoemde pakketkorting. Het is daarom handig om wanneer je in een situatie komt dat je een nieuwe verzekering nodig hebt, bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering, je bij jouw huidige verzekeringsmaatschappij checkt of zij deze verzekering ook aan bieden. Ook wanneer de premie na het vergelijken met andere verzekeraars, toch iets hoger ligt dan bij de concurrentie, kan het na het verrekenen van de pakketkorting toch voordeliger voor jou uitpakken.

Hoe werkt pakket- of stapelkorting?

Kort gezegd werkt pakketkorting als volgt: hoe meer verzekeringen je bij een verzekeringsmaatschappij afsluit, hoe meer je recht hebt op pakketkorting. Stel je voor: je hebt bij FBTO al de WA-verzekering voor jouw auto afgesloten en betaalt daar €1000,00 per jaar voor. Je wilt op reis en gaat daarvoor een doorlopende reisverzekering af sluiten. Je hebt laten berekenen dat de polis die het beste bij jou past €150,00 per jaar gaat kosten. In totaal betaal je dus €1150,00 per jaar aan FBTO. Echter heb je recht op pakketkorting waardoor je aan het einde van het jaar 4% van het totaal bedrag terugkrijgt, wat in dit voorbeeld neerkomt op €46,00.

Dit bedrag loopt snel op wanneer je meerdere verzekeringen afsluit. Wanneer we doorgaan met het bovenstaande voorbeeld en je ervoor kiest om ook een doorlopende inboedelverzekering af te sluiten bij FBTO, volgt de volgende berekening. Stel, je kiest voor een inboedelverzekering die jou €200,00 op jaarbasis kost. Hierdoor komt het jaarlijkse totaalbedrag wat je aan FBTO betaalt uit op €1350,00. Echter heb je bij drie doorlopende verzekeringen recht op 7% pakketkorting, waardoor je aan het einde van het jaar zelfs €94,00 terugkrijgt.

Let op

  • Pakketkorting geldt enkel voor doorlopende verzekeringen
  • Sommige verzekeraars zijn gestopt met pakketkorting
  • De pakketkorting wordt berekend over het totaalbedrag wat je over een jaar hebt betaald aan premie. Dit bedrag wordt meestal aan het einde van het jaar aan jou uitgekeerd

Kortom: wanneer je hebt besloten een doorlopende reisverzekering af te sluiten, is het zeker de moeite waard om te kijken of het voordelig is om dit bij jouw huidige verzekeraar te doen wanneer deze een goede pakketkorting rekent.

Vroegboekkorting

Voor de snelle beslissers hebben reisaanbieders de vroegboekkorting in het leven geroepen. Deze vorm van korting wordt gegeven om meer zekerheid te verkrijgen omtrent de verkoop van de aangeboden reizen. Via een aantrekkelijke startprijs worden de eerste reizen snel aan de man gebracht: na verloop van tijd zullen de prijzen stijgen. Niet alleen reisorganisaties, ook vliegtuigmaatschappijen en hotelketens maken gebruik van de vroegboekkorting.

Wat is vroegboekkorting precies?

Reisorganisaties willen graag zekerheid wat betreft het verkopen van hun reizen. Daarom willen ze zo snel mogelijk hun vakanties volboeken. Om dit voor de klant ook aantrekkelijk te maken, beginnen zij in sommige gevallen met het aanbieden van reizen tegen een gereduceerde prijs. Naar mate de tijd vordert, zal de prijs in de meeste gevallen stijgen. Pas wanneer de reis op het laatste moment nog niet verkocht is, wordt de vakantie tegen een last minute prijs aangeboden.

Vaak zitten er wel enkele voorwaarden aan het ontvangen van de vroegboekkorting. Zo maakt de periode waarin de vakantie wordt geboekt veel uit, of hanteren sommige reisorganisaties een minimumbedrag wat gespendeerd dient te worden.

Naast reisorganisaties maken ook luchtvaartmaatschappijen en hotels gebruik van vroegboekkorting. Ook zij willen hun plaatsen zo snel mogelijk aan de man brengen. Doe daar dus ook jouw voordeel mee!

Profiteren van vroegboekkorting

Wanneer je van vroegboekkorting wilt profiteren, is het van belang dat je weet wanneer je op vakantie wilt gaan. Nu zijn veel mensen afhankelijk van de schoolvakanties van hun kinderen of hangt de vakantieperiode af van hun werkschema’s. Doordat hierdoor de vakantiedata vaak al enigszins bekend zijn, kun je aan de hand daarvan bekijken welke vakanties in die periode worden aangeboden. Het kan soms een beetje raar voelen om bijvoorbeeld al in de zomer te denken aan het boeken van een wintersportvakantie. Maar vooral dit soort reizen komen in aanmerking voor vroegboekkorting. Begin daarom minstens zes maanden (of zelfs meer!) van te voren met oriënteren en boeken.

Wanneer je juist niet afhankelijk bent van een vaste vakantieperiode, kun je je ook laten lijden door de prijzen van de vakanties. Door deze vrijheid sta je in de positie om voor de meest voordelige vakantie te gaan. Zo zijn bijvoorbeeld reizen buiten het schoolvakantieseizoen om, vaak veel goedkoper.

Voordelen vroegboekkorting

Een ander voordeel van het vroeg boeken van de reis, is het brede scala aan vakanties. Doordat je ‘er vroeg bij bent’, kun je kiezen uit een ruim aanbod wat de desbetreffende reisorganisatie op dat moment ter beschikking stelt. Hierdoor heb je meer kans om de perfecte vakantie te vinden.

Daarbij heb je wanneer je een vakantie ver te van te voren boekt, genoeg tijd om uit te stippelen wat je precies wilt doen, informatie in te winnen over de bestemming, eventuele vaccinaties te halen én de meeste passende reisverzekering af te sluiten. Laat je informeren en sluit de meest voordelige reisverzekering af. Wanneer je tussendoor nog een weekendje weg gaat of een citytrip maakt, is het vaak voordeliger om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen. Hierdoor hoef je niet steeds te denken aan de juiste verzekering en bespaar je ook nog eens op de kosten ervan.

Tenslotte misschien wel het allerleukste voordeel: je raakt al ver van te voren in een vakantiestemming en je hebt altijd iets moois om naar uit te kijken!

Nadelen van vroeg boeken

Natuurlijk zitten er ook wat nadelen aan vroeg boeken verbonden. Zo kan het voorkomen dat er ineens iets gebeurt, waardoor de vakantie niet meer door kan gaan. Denk aan ziekte, een echtscheiding of ontslag. Om te voorkomen dat je hier onnodig veel geld aan kwijt raakt, kun je ervoor kiezen om een annuleringsverzekering af te sluiten die een gedeelte van het al betaalde bedrag kan dekken.

Daarnaast heb je als je vroeg boekt vaak nog niet het vakantiegeld wat veelal in mei wordt gestort binnen. Houd daar rekening mee en spaar het geld wat je wilt besteden aan de vakantie op. Verder loop je altijd het risico dat door marktwerking de vakantie naar mate de tijd vordert wel goedkoper wordt. Bijvoorbeeld in het geval dat de reis als een last minute wordt aangeboden.

Het geven van vroegboekkorting is een keuze van de reisorganisatie. Hierdoor geldt het lang niet voor alle reizen en vakanties. Het is dus belangrijk dat wanneer je ver van te voren een reis boekt de tijd neemt om alle prijzen met elkaar te vergelijken om zo de juiste keuze te maken.

Lastminute korting

Heb je het spontane idee gekregen een (korte) reis te gaan maken? Of heb je onverwachts wat extra vrije tijd of een mooie aanbieding gezien? Wat de reden ook is, het boeken van een last minute reis kan je de nodige korting opleveren! Afhankelijk van de reisperiode en het aantal verkochte reisplaatsen, kunnen reisaanbieders besluiten om de laatste plaatsen tegen een lagere prijs aan te bieden om hier nog wat aan te verdienen.

Wat is een last minute reis precies?

Reisorganisaties kopen een bepaald aantal aan (complete) reizen, bus-/vliegtuigstoelen en accommodaties in bij hun partners. Soms lukt het ze niet om alles voor een bepaalde periode aan de man te brengen. De behoefte ligt dan lager dan het aanbod. Om toch nog een beetje geld voor deze overgebleven plaatsen te krijgen, bieden zij deze voor een aantrekkelijk, lager prijsje aan. Voor jou hét moment om jouw slag te slaan en een mooie vakantie te boeken, voor een aangename prijs!

Profiteer van last minute prijzen

De prijs van een vakantie is altijd erg afhankelijk van de periode waarin de reis plaats vindt. Zo liggen de prijzen tijdens schoolvakanties vaak vele malen hoger, dan buiten het seizoen om. De vraag naar reizen in die periode is veel groter, waardoor reisorganisatie de prijzen omhoog kunnen schroeven. Mensen die afhankelijk zijn van deze vakanties en graag naar een bepaalde bestemming willen, doen er dan ook goed aan zo ver mogelijk van te voren te boeken, zodat ze kunnen profiteren van de vroegboekkorting.

Ben jij wat flexibeler wat betreft de vakantieperiode en vind je het eigenlijk wel een avontuur om je te laten verrassen wat betreft de vakantiebestemming? Dan is een last minute vakantie boeken ideaal voor jou!

Het verschilt erg per reisorganisatie, maar last minute aanbiedingen worden gemiddeld ongeveer zes weken van te voren aangeboden. Wanneer je samen met een professional de bestemmingen door wilt nemen, is een bezoekje aan een reisbureau de beste optie. Zij helpen om de beste vakantie voor jou te vinden. Echter betaal je dan wel iets meer voor de service. Daarop kun je besparen door zelf op onderzoek uit te gaan op het internet. Hier kun je de reizen met elkaar vergelijken aangezien de aanbiedingen voor dezelfde vakanties of tickets verschillend kunnen zijn. Zo ben je ervan verzekert dat jij de beste aanbieding op de kop tikt!

Waar moet je op letten wanneer je een last minute vakantie afsluit?

Natuurlijk zitten er ook een aantal aandachtspuntjes aan het boeken van een last minute vakantie. De keuze is uitzonderlijk kleiner dan dat je ver van te voren boekt. Onthoud dus dat je niet te kritisch bent en flexibel bent qua reisdata.

Vaccinaties

Daarnaast heb je een beperkte tijd om je voor te bereiden op de praktische zaken rondom te vakantie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het nemen van vaccinaties. Soms heb je voor bepaalde bestemmingen, zoals Turkije, Tunesië en Aziatische landen, vaccinaties nodig die je al maanden van te voren moet halen. Houd daar dus rekening mee wanneer je een last minute boekt! Lees op de website van GGD reisvaccinaties voor meer informatie over reisvaccinaties.

Reisverzekering

Ook het afsluiten van de beste reisverzekering kan, doordat je al zo snel op vakantie gaat, erbij in schieten. Natuurlijk is het beste om je in te lezen over welke variant het beste bij jou past. Zo heb je nog de tijd om uit te zoeken welke reisverzekering voor jou het voordeligste is. Maar wanneer je pas onderweg naar het vliegveld erachter komt dat je niet verzekerd bent, is er nog geen man over boord. Je kunt namelijk zelfs nog vijf minuten voordat je weggaat een last minute verzekering afsluiten. Het afsluiten van een verzekering vanaf de plek van bestemming is doorgaans niet mogelijk. Er zijn echter een aantal verzekeringsmaatschappijen die het in sommige situaties wel doen.

Maar wanneer je stressvrij op vakantie wilt, is het afsluiten van een doorlopende reisverzekering aan te raden. Hierdoor ben je het hele jaar verzekerd en hoef je er niet elke keer wanneer je op vakantie, een weekendje weg of op citytrip gaat, aan het afsluiten van de verzekering te denken.

Wees je er van bewust dat je altijd een risico neemt wanneer je besluit tot het laatste moment te wachten met het boeken van jouw vakantie. Het is nooit zeker of een reisorganisatie een vakantie in prijs verlaagt (soms kan het zelf zo zijn dat reizen, doordat de vraag stijgt, weer duurder worden). Toch kan een last minute de ideale oplossing zijn wanneer je voor weinig geld, op groot avontuur wilt gaan! Dus twijfel niet: en boeken maar!