Bootvakantie

In Nederland zijn er veel mogelijkheden om een watersport te beoefenen. Met bijna 580.000 boten verspreid over ons land, vormen deze een groot aandeel in de watersport. Buitenlandse bootvakanties, al dan niet met eigen boot, zijn de laatste jaren ontzettend toegenomen. Ga je met je eigen boot op vakantie? Dan is het wel belangrijk je op de juiste manier te verzekeren. In dit artikel lees je hoe het zit met je reisverzekering, welke soorten bootverzekeringen er zijn en kom je meer te weten over de vaargebieden.

Reisverzekering

Als je op vakantie gaat, is het aan te raden een goede reisverzekering af te sluiten zodat je verzekerd bent bij bijvoorbeeld een ongeval en bij diefstal of verlies van je bagage. Daarnaast worden extra reiskosten worden vergoed als deze noodzakelijk zijn door onvoorziene zaken, zoals bijvoorbeeld een natuurramp. Ook als je met je boot op zee gered moet worden, kun je beroep doen op je reisverzekering. Wij hebben een handige vergelijker van reisverzekeringen opgesteld om je te helpen bij het maken van de juiste keuze. Ga je met je boot op reis? Dan is het in veel landen verplicht hier tenminste een WA-verzekering voor te hebben. Deze zit niet in de reisverzekering, maar wel in een bootverzekering die je om deze reden dient af te sluiten.

WA- en cascoverzekeringen

Veel verzekeraars hebben de WA-verzekering in hun pakket, wat inhoudt datje bent verzekerd als je met je boot bij anderen schade aanricht.Daarnaast zijn de basiscasco en de uitgebreide cascoverzekering veel voorkomende opties:

 • Basis cascoverzekering: je bent verzekerd bij schade door brand of storm, diefstal, schade aan je inboedel en vaak ook aanvaringen;
 • Uitgebreide cascoverzekering: je bent voor hetzelfde verzekerd als bij een basis cascoverzekering, met daarnaast zaken als vorst, eigen gebrek, lekvaren en vandalisme.

Let op! Bovenstaande uitleg geldt niet voor alle verzekeraars. Veel maatschappijen bieden opties onder dezelfde naam aan, zoals ‘casco’ of ‘uitgebreide casco’, terwijl de dekking onder deze naam bij elke verzekeraar verschilt. Lees daarom altijd goed de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar door.

Soorten bootverzekeringen

Welke opties verzekeringsmaatschappijen bij een bootverzekering aanbieden, lopen erg uiteen. In onderstaande tabel hebben we daaromeen aantal van de grootste verzekeraars met bijbehorende bootverzekeringen uitgelicht.

Verzekeraar Opties bootverzekering
WA-verzekering zit standaard in de bootverzekering. Onderstaande verzekeringen zijn optioneel:
 • Diefstalverzekering
 • Beschadiging
 • Pechhulp
 • Rechtshulp
 • Ongevallendekking
 • WA-verzekering
 • WA-cascoverzekering

Vaargebied

Nadat je de verzekering hebt gekozen die bij je past, is het belangrijk aan te geven in welk vaargebied je wilt gaan varen. Over het algemeen heb je de keus uit Nederland, Europa en Zeevaart. Naast deze opties komt het voor dat Nederland en Europa opgesplitst worden in bepaalde gebieden en kent ook het vaargebied ‘Zeevaart’ soms een verdeling tussen het kleine en het grote zeekwadrant. Naarmate je een ruimer vaargebied kiest, gaat je premie omhoog.

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

 • Goedkoopste bovenaan
 • Vergelijken op inhoud en prijs
 • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.