Portugal

Portugal behoort niet tot grootste landen van Europa, maar heeft als vakantieland wel ontzettend veel te bieden. Drink heerlijke port tijdens een city trip in het sfeervolle Porto, beleef de onderwaterwereld in de Algarve of ga wandelen in het natuurpark in de bergstreek Serra da Estrela. Portugal behoort tot de Europese Unie, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden op vakantie. In dit artikel wordt van alles uitgelegd over onder andere reisdocumenten, gezondheidszorg en verzekeringen.

Reizen naar Portugal

Er zijn meerdere vluchthavens in Portugal waarop je met een directe vlucht vanuit Nederland kunt vliegen. De meeste Nederlanders vliegen op Lissabon, Porto of Faro. Ook kiezen steeds meer mensen ervoor om via België (Brussel, Charleroi) of Duitsland (Frankfurt, Düsseldorf, Münster-Osnabrück) te vliegen, vanaf hier kun je vaak goedkope vluchten boeken. De vliegtijd bedraagt zo`n 2,5 uur. De reistijd naar de prachtige, Portugese eilanden Azora en Madeira ligt op zo`n 4 uur.

Het is natuurlijk mogelijk om met de auto naar Portugal (het vasteland) te gaan, je moet dan echter wel rekening houden met een lange reistijd van zo`n 20 uur. Een auto huren op locatie is vaak een betere optie. Ook een treinreis naar Portugal is een hele onderneming, je moet vaak via Brussel en Parijs reizen wat ook voor veel wachttijd en een reistijd van minimaal zo`n 25 uur zoekt.

Praktische zaken en documenten

Aangezien zowel Nederland als Portugal binnen de Europese Unie vallen heb je niet veel officiële papieren nodig om er naartoe te reizen en een korte periode te verblijven. Een geldig paspoort of identiteitsbewijs is hiervoor voldoende. Het is wel handig om een aantal andere documenten te regelen of mee te nemen, zoals:

 • Een kopie van je identificatie, bankpas en creditcard (je kunt dit ook online opslaan)
 • Je verzekeringspasjes en polissen
 • De Europese zorgpas (EHIC)
 • In het geval dat je een huisdier bij je hebt moet deze een Europees dierenpaspoot bezitten

Bij bijna alle Nederlandse banken kun je als klant gratis pinnen in Portugal, dit omdat het een land binnen Europa is met dezelfde munteenheid.

Gezondheidszorg in Portugal

In de Portugese steden en vakantiegebieden is het eenvoudig om een arts te vinden. Er zijn genoeg goede ziekenhuizen in Portugal waar je vaak ook wel met wat Engels terecht kunt. Verder is er een Engels ziekenhuis in Lissabon en zijn er bijvoorbeeld in de Algarve vele Nederlandse vakantiedokters. Het is belangrijk om te onthouden dat er in Portugal zowel openbare als privéziekenhuizen zijn. Wanneer je naar een privéziekenhuis wordt gebracht of hier vanwege kwaliteit zelf voor kiest, dan zal je een hoge rekening krijgen. Neem altijd contact op met je reisverzekeraar voordat je medische zorg ontvangt, deze kan je adviseren over de beste zorgverleners in de buurt. Goed om te weten is dat het noodnummer ook in Portugal 112 is.

Reisverzekering

Met een reisverzekering dek jij je voor onverwachte kosten waar je tijdens je vakantie in Portugal voor kunt komen te staan. De belangrijkste zaken die een standaard reisverzekering normaliter dekt zijn: reisbagage, accommodatie, repatriëring, medische kosten en hulp van een alarmcentrale.

Medische hulp boven het Nederlandse tarief is doorgaans niet standaard meeverzekerd. Let hier goed op en zorg dat je deze belangrijke dekking altijd afsluit! Via de Nederlandse zorgverzekering krijg je namelijk alleen spoedeisende zorg tegen het Nederlandse tarief vergoed. Zorg buiten dit tarief wordt alleen vergoed door de reisverzekeraar. Een ziekenhuisopname die €1000,- per dag duurder is dan in Nederland of een behandeling in een privéziekenhuis zorgt zonder reisverzekering voor een torenhoge rekening.

Aanvullende dekkingen reisverzekering

Er zijn een aantal aanvullende dekkingen op de reisverzekering die handig kunnen zijn om af te sluiten voor je vakantie, zoals:

 • Dekking voor gevaarlijke sporten is noodzakelijk. Bijvoorbeeld wanneer je gaat sportklimmen op de Serra de Arada, duiken in Lagos of een andere activiteit gaat ondernemen
 • Een dekking voor waardevolle bagage als jij je in steden zoals Lissabon en Porto bevindt, vanwege de vele zakkenrollers en ook verloren bagage op vliegvelden
 • Een dekking voor pechhulp wanneer je een auto gaat huren of met je eigen auto reist
 • Tot slot is een aanvullende dekking medische kosten eigenlijk altijd onmisbaar. Met name vanwege de privéziekenhuizen waar je in Portugal terecht kunt komen.

Let bij het afsluiten van een reisverzekering goed op de voorwaarden qua vergoeding die er per dekking geboden worden. Je kan verschillende reisverzekeringen vergelijken op de pagina reisverzekeringen vergelijken.

Tips

 • Houd er rekening mee dat het in Portugal 1 uur vroeger is en op de Azoren zelfs 2 uur;
 • In de groene gebieden van Portugal kunnen in de zomer bosbranden ontstaan. Houd hiervoor het plaatselijke nieuws in de gaten;
 • Voor specifieke of spoedeisende hulp kan je contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Lissabon: (+351) 21 391 4900 of (+351) 91 776 5306 (alleen voor noodgevallen);
 • Je hebt geen speciale wereldstekker nodig;
 • Neem je geneesmiddelen mee? Zorg dan dat je het bijbehorende recept of medisch paspoort ook meeneemt. Voor het reizen met een geneesmiddel binnen de Opiumwet moet je een officiële verklaring hebben.

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

 • Goedkoopste bovenaan
 • Vergelijken op inhoud en prijs
 • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.