Medische kosten
Stel je voor: je raakt tijdens je stedentripje, roadtrip of backpackreis betrokken bij een ongeval of wordt ernstig ziek. Je hebt direct spoedeisende medische zorg nodig, misschien moet je zelfs worden geopereerd en voor een bepaalde tijd in het ziekenhuis verblijven. Het laatste waar je dan op zit te wachten is, bovenop de verpeste vakantiepret, een hoge buitenlandse zorgrekening. Je Nederlandse zorgverzekering vergoed spoedeisende medische hulp in het buitenland namelijk maar tot op bepaalde hoogte! Hoe dat precies zit en of je een aanvullende verzekering kan afsluiten staat in dit artikel centraal.
Vergoeding buitenlandse zorgkosten vanuit je basiszorgverzekering
Vanuit het basispakket van je Nederlands zorgverzekering krijg je de noodzakelijke spoedeisende medische zorg in het buitenland vergoed. Deze vergoeding is niet onbeperkt: je krijgt de kosten, tot het in Nederland geldende tarief voor soortgelijke behandelingen vergoed. Liggen de kosten voor een bepaald medicijn, ziekenhuisverblijf of een behandeling/operatie in het land waar je verblijft hoger? Dan dien je het verschil, na aftrek van het Nederlands tarief, uit je eigen zak te betalen.
In sommige landen liggen de kosten van gezondheidszorg op een geheel ander niveau. Met name de Verenigde Staten, Canada, Zwitserland en een aantal Zuid Amerikaanse landen staan bekend om zeer hoge zorgkosten. Daar komt nog bij dat je als toerist in bepaalde landen, al zou je dat in eerste instantie misschien niet verwachten, naar privé klinieken wordt gebracht. In deze klinieken betaal je ook vaak de hoofdprijs voor een bepaalde behandeling. Dit gebeurt bijvoorbeeld in landen als Spanje, Oostenrijk (dicht bij de populaire skigebieden) of Griekenland. Hoe kan je er voor zorgen dat je niet zelf opdraait voor deze hoge aanvullende medische kosten?
Reisverzekering met aanvullende medische dekking
Je kan er voor kiezen je reisverzekering uit te breiden met aanvullende medische dekking. Aan deze medische kosten zit geen maximum, je krijgt een volledige vergoeding van alle resterende medische kosten na aftrek van de kosten die door je Nederlandse zorgverzekering worden vergoed. Een groot voordeel van de aanvullende medische dekking is dat je ook het eigen risico kan declareren.
Op het moment dat je de kosten van medische noodzakelijke zorg bij je zorgverzekeraar declareert, vallen bepaalde kosten, zoals ziekenhuisverblijf, onder je eigen risico. Heb je een hoog eigen risico afgesloten? Dan kan het zijn dat je een behoorlijk bedrag zelf moet betalen. Met je reisverzekering met aanvullende medische dekking kan je deze kosten dus ook declareren! Je kan deze dekking het gehele jaar door afsluiten. Op deze pagina kan je de aanvullende medische dekking van verschillende reisverzekeraars vergelijken.
Zorgverzekering met aanvullende medische dekking
Een andere optie is je zorgverzekering uit te breiden met aanvullende medische dekking. Let hier goed op eventuele oververzekering: het zou zonde zijn als je aanvullende medische dekking hebt bij zowel je zorg- als reisverzekering! Een minpunt van de aanvullende medische dekking bij je zorgverzekering is dat deze niet zo’n complete dekking biedt als de aanvullende medische dekking bij je reisverzekering. Bij de aanvullende medische dekking bij je zorgverzekering krijg je, in tegenstelling tot de reisverzekering, bijvoorbeeld geen dekking voor:
- Een eventuele reddingsactie, bij bijvoorbeeld het krijgen van een ongeluk in de bergen;
- Repatriëring in geval van overlijden;
- Kosten van vervoer van gezinsleden.
Bepaalde zorgverzekeraars hanteren bij het aanvullend pakket voor medische kosten bovendien een maximum bedrag tot op welke hoogte zij de medische kosten vergoeden. Dit kan bijvoorbeeld tot twee keer het geldende tarief in Nederland zijn. De verzekering is ook maar één keer per jaar af te sluiten.