Frankrijk

Over Fransen wordt vaak gezegd dat ze arrogant en chauvinistisch zijn. Toch heeft het land de harten van vele Nederlanders gestolen. Al jaren is het een van de populairste vakantielanden. Veel Nederlanders trekken er in de zomer dan ook met de caravan of tent op uit om enkele weken in Frankrijk te bivakkeren. De actieve vakantieganger is er ook goed op zo`n plek, er kan in Frankrijk bijvoorbeeld in de Provence goed gefietst en gewandeld worden, Het zuidwesten is populair voor de watersporten en er kan in de Alpen geskied worden. Ben je niet zo van het actieve natuurleven? Je kunt ook een weekendje cultuursnuiven in een van de grote steden.

Reizen naar Frankrijk

De meeste Nederlanders brengen hun bezoek aan Frankrijk in de zomer en gaan met de auto. Het kan dan erg zonnig zijn in het land. Ga daarom verstandig om met het weer om zo verbranding en een zonnesteek te voorkomen. Denk je dat je er toch eentje hebt opgelopen? Bezoek dan een arts, dit wordt vergoed door een reisverzekering met medische dekking. Je zult daarnaast niet de eerste zijn die op de Route du Soleil aan de kant staat met een oververhitte auto! Zorg dat je een internationale dekking voor pechhulp hebt en ook dat je voldoende water in de auto bewaart om uitdroging tijdens het wachten te voorkomen. Probeer je reis altijd goed vooraf te plannen en houd dan rekening met de vele files en tolwegen.

Praktische zaken en documenten

Aangezien Frankrijk deel uitmaakt van de Europese Unie zijn er niet veel papieren nodig om het land in te mogen. Het enige waar je over moet beschikken is een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Zorg er daarnaast voor dat je volgende documenten bij je hebt:

 • Je reisverzekeringspolis
 • Je EHIC-kaart (Europese zorgverzekeringspas)
 • Een kopie van je identiteitsbewijs, bankpas en creditcard
 • Geldig kentekenbewijs en autoverzekeringspolis (wanneer je met de auto reist)

Je kunt in Frankrijk gewoon met je Nederlandse betaalpas betalen zonder dat daarvoor extra kosten in rekening worden gebracht. Ook bij tolwegen kun je pinnen of met creditcard betalen. Het is ook mogelijk om de tol (en bij een groot aantal Franse parkeerterreinen) automatisch te betalen. Hiervoor kun je een zogeheten tolbadge kopen. Je plaatst deze badge achter je voorruit zodat deze automatisch gescand kan worden en rekent 1 keer per maand de kosten af.

Gezondheidszorg in Frankrijk

De gezondheidszorg is in Frankrijk goed geregeld en van hoge kwaliteit. Wanneer er onderweg iets gebeurt hoef je dus niet bang te zijn voor de zorg die je zult ontvangen, de doktoren zijn erg bekwaam. Het is in Frankrijk wel iets anders geregeld met de kosten voor medische zorg, hier dien je rekening mee te houden. Zo wordt in Frankrijk 80 procent van de kosten vergoed, wat ook geldt voor Nederlandse toeristen. De overige 20 procent moet je zelf betalen, tenzij je een reisverzekering met medische dekking hebt. Van een dure ziekenhuisrekening is 20 procent een hoog bedrag en bij een reis naar Frankrijk is een reisverzekering met goede medische dekking dus zeer sterk aan te raden.

Reisverzekering

Een reisverzekering is een veelzijdige verzekering met een brede dekking. Er zijn vele situaties waarin de verzekering je hulp kan bieden, zoals bij een fietsongeluk in de Alpen, wanneer je camera in Parijs gestolen is of wanneer je vanwege spoed terug naar huis moet. De reisverzekering biedt meestal een basisdekking voor:

 • Hulp van een 24/7 alarmcentrale
 • Medische behandelingen
 • Schade aan accommodatie of reisbagage
 • Diefstal van spullen

Je kunt dit pakket verder zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Zo kun je er bijvoorbeeld nog voor kiezen om een dekking voor annulering, wintersport of pechhulp toe te voegen.

Aanvullende dekkingen reisverzekering

Het personaliseren van je reisverzekering is handig wanneer je een specifieke vakantie in Frankrijk gaat houden. Houd rekening met de volgende zaken:

 • De autovakantie naar Frankrijk is erg populair. Door een reisverzekering met pechhulp af te sluiten ontvang je bij pech vervangend vervoer en bij ziekte een andere bestuurder zodat je altijd op je bestemming aankomt.
 • Het kan in Frankrijk hard stormen wat tot overlast kan leiden. Wanneer je gaat kamperen is het belangrijk dat schade aan je tent of caravan goed verzekerd is en dat je medisch goed gedekt bent.
 • Hoe je ook naar Frankrijk reist, aanvullende bagagedekking is belangrijk. Je koffer kan op een van de vliegvelden kwijtraken of je eigendommen kunnen gestolen worden.
 • Ga je op citytrip? Dan zijn vooral de medische dekking (ongevallen) en een ruime dekking voor diefstal belangrijk. De drukte van de stad neemt veel zakkenrollers en verkeer met zich mee.
 • Bij een wintersportvakantie in de Franse Alpen is een wintersportdekking natuurlijk onvermijdelijk. Zo zijn zowel je uitrusting als je ziekte- en reddingskosten gedekt.

Bedenk dus goed wat je op vakantie gaat ondernemen en tegen welke problemen je aan kunt lopen. Zonder een complete reisverzekering kun je nog steeds voor onaangename verrassingen komen te staan.

Tips

Ondanks dat het maar een paar uur rijden is, zijn er vele verschillen tussen Frankrijk en Nederland. Een aantal tips om tijdens je reis rekening mee te houden:

 • Er zijn nog steeds veel Fransen die heel slecht Engels praten. Je kunt dus het beste een Frans woordenboek meenemen of een applicatie downloaden op je smartphone.
 • Ga je met de auto naar bijvoorbeeld Parijs? Houd er dan rekening mee dat er in Franse steden vaak weinig parkeerruimte is en andere auto`s vaak tegen je aan parkeren wat tot lichte schade kan leiden.
 • Wordt er tijdens het rijden door iemand naar je auto gewezen en gebaart deze persoon dat je beter even kunt stoppen? Rij dan gewoon door en controleer ergens anders of er echt iets mis is. Het is een veelgebruikte techniek van criminelen om toeristen te beroven.
 • Het is sinds mei 2020 niet meer verplicht om in Frankrijk een alcoholtester in je auto te hebben.

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

 • Goedkoopste bovenaan
 • Vergelijken op inhoud en prijs
 • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.