Reisvaccinaties

Verre landen hebben een andere cultuur, natuur, klimaat en gewoonten. Dat maakt het reizen voor veel mensen zo bijzonder. Echter kennen verre landen vaak ook ziektes waar wij niet tegen opgewassen zijn. Om niet (of een stuk minder) ziek te worden, zijn er vaccinaties ontwikkeld. Voor bepaalde landen worden deze aangeraden of zelfs verplicht om het land te mogen betreden. In dit artikel lees je meer over vaccinaties. We vertellen je wat een vaccinatie precies is, of ze verplicht zijn en hoe het zit met de kosten. Tot slot lees je over de vergoeding van de vaccinaties.

Wat is een vaccinatie precies?

Een vaccinatie, ook wel inenting genoemd, is een heel klein beetje van een virus of een bacterie wat via een naald wordt ingebracht. Het lichaam reageert op dit virus door er antistoffen tegen te maken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam de ziekte als het ware overtreft, waardoor je na de vaccinatie tegen de bacterie beschermd bent.

Zijn vaccinaties verplicht?

Een vaccinatie kan verplicht zijn, maar ook alleen aanbevolen worden. Het belangrijkste verschil is dat de reiziger bij een aanbevolen vaccinatie wordt beschermd tegen ziekten die in het land van bestemming opgelopen kunnen worden. Bij een verplichte vaccinatie is dit andersom: de inwoners van het land worden beschermd tegen ziekten van buitenaf. Verplichte vaccinaties worden dan ook gesteld door het land zelf, terwijl aanbevolen vaccinaties van het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering komen. Zij adviseren je te laten inenten als je naar de volgende gebieden reist:

 • Zuid- en Midden-Amerika;
 • Afrika;
 • Caribisch gebied;
 • Azië;
 • Middellandse Zee gebied;
 • Oost-Europa.

Om je voor te bereiden op je reis, hebben wij veel interessante informatie over een groot aantal landen over de hele wereld geschreven.

Kosten vaccinaties

Wat de kosten van de inentingen zullen zijn, hangt af van het type vaccinatie en de locatie waar de vaccinatie gehaald wordt. De ene vaccinatie is duurder dan de ander, sommigen moeten meerdere keren geprikt worden en de prijs verschilt per locatie van de GGD. Daarnaast dien je rekening te houden met de volgende kosten:

 • Consultkosten;
 • Kosten voor het uitschrijven van het recept;
 • Kosten voor het gele vaccinatieboekje. Hier komen de vaccinaties in te staan die je hebt gehad. Als je dit boekje al hebt gekregen bij eerdere inentingen, kun je hetzelfde boekje gebruiken voor je nieuwe inentingen.

Vaccinaties brengen dus aardig wat kosten met zich mee. Om extra kosten tijdens je reis te beperken, raden we aan altijd een reisverzekering af te sluiten. Hiermee ben je onder andere gedekt bij ongevallen, als je bagage beschadigt of kwijtraakt en als je noodzakelijk extra verblijfs- of reiskosten moet maken. Het kiezen tussen de reisverzekeringen kan een lastig proces zijn.

Bekijk onze handige reisverzekeringen vergelijker

Vergoeding inentingen

Vaccinaties worden door bepaalde aanvullende zorgverzekeringen (gedeeltelijk) vergoed. Het basispakket vergoedt geen inentingen. Hoe hoog je vergoeding is, hangt af van je zorgverzekeraar en het aanvullende pakket wat je hebt afgesloten. De meest uitgebreide pakketten met hoge premies vergoeden vaak alle kosten, terwijl met de minder uitgebreide pakketten slechts een gedeelte van de kosten gedekt is. Zowel een kortlopende als doorlopende reisverzekering vergoeden geen vaccinaties, maar dekken wel een hoop andere zaken die tijdens je reis kunnen gebeuren.

Let op! Er zijn verschillende instanties waar je inentingen kunt halen, waarvan GGD de meest bekende is. Sommige zorgverzekeraars vergoeden alleen inentingen die bij de GGD gehaald zijn.

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

 • Goedkoopste bovenaan
 • Vergelijken op inhoud en prijs
 • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.