5

Cruise

Cruisevakanties winnen steeds meer aan populariteit en dat is niet verwonderlijk. Een cruise is de uitgelezen de mogelijkheid om optimaal te ontspannen zonder dat je alleen maar het zwembad van je resort ziet. Toch is het de kleine moeite waard om kritisch te kijken of het wenselijk is een reisverzekering, eventueel in combinatie met een annuleringsverzekering, af te sluiten voor dit soort vakanties. Alarmcentrale Eurocross doet melding van een structurele toename van het aantal reizigers dat ziek of gewond van een cruiseschip moet worden gehaald.

Ongeluk met het cruiseschip

Een scenario waar je liever niet aan denkt, is dat jouw cruiseschip in de problemen komt. Zo kan het schip, bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden, averij oplopen of zelfs dusdanig beschadigd raken dat het zinkt. Gelukkig komt dit zelden voor en is de vervoerder verplicht een verzekering af te sluiten om in zo’n geval diens aansprakelijkheid voor de reizigers en hun baggage te dekken. De vervoerder is echter niet aansprakelijk voor persoonlijke ongevallen of ziekte tijdens de reis.

Reisverzekering

De Nederlandse basiszorgverzekering vergoedt de kosten die gemaakt worden voor medische zorg in het buitenland tot maximaal het tarief wat in Nederland ook gerekend zou worden voor een vergelijkbare behandeling. Een cruisevakantie neemt in dit spectrum een speciale plaats in en dat heeft alles te maken met de locatie waar het schip zich bevindt op het moment dat je medische zorg nodig hebt. Aan boord van een cruiseschip is er uiteraard enige medische zorg mogelijk en op luxe cruiseschepen is er tegenwoordig soms zelfs de mogelijkheid tot het maken van een röntgenfoto of het doen van beperkt laboratoriumonderzoek, maar wie meer zorg nodig heeft zal toch echt naar een ziekenhuis moeten.

In de buurt van een haven is het relatief eenvoudig om aan te meren om een zieke of gewonde patiënt van boord te laten en in een ziekenhuis te laten behandelen. Indien het cruiseschip echter op open zee vaart en er dringend medische hulp nodig is, wordt een helikopter ingezet. De kosten voor een dergelijke reddingsoperatie kunnen gigantisch zijn. In termen van bedragen spreken we soms zelfs over 100.000 euro. De verschillen tussen de tarieven in Nederland en het buitenland voor het aanmeren in een haven of redding door middel van een helikopter zijn aanzienlijk.

Aanvullende medische dekking

Het is een optie die zeer het overwegen waard is, om te kiezen voor aanvullende medische dekking. Dit zorgt er voor dat je het verschil tussen het Nederlandse tarief voor een transport, behandeling of medicijn en het buitenlandse tarief niet zelf dient te overbruggen. Het is in dit geval belangrijk dat je goed in de gaten houdt voor welk gebied de dekking geldt. Verlaat je cruise de Europese wateren dan heb je een verzekering met werelddekking nodig.

Tijdsduur cruisevakantie

Over het algemeen bedraagt de tijdsduur van een cruise twee weken. Er zijn echter ook cruisevakanties die veel langer, bijvoorbeeld een jaar, wegblijven en een doorlopende reisverzekering is dan niet altijd toereikend. Een dergelijke reisverzekering heeft namelijk een maximale aaneengesloten reisduur van vaak 60, 90 of 180 dagen. Als je interesse hebt in een cruise die de tijdsduur van je reisverzekering overschrijdt, kan je een globetrotter reisverzekering afsluiten.

Annuleringsverzekering

Het zal je maar gebeuren, je mist de boot. Je lang gekoesterde droom om ooit eens een cruise te gaan maken, valt letterlijk in het water omdat je vlucht naar de vertrekstad vertraging heeft of zelfs helemaal niet gaat. Een annuleringsverzekering kan in een dergelijke situatie een hoop (financiële) narigheid schelen. Dit is ook het geval als jijzelf, een reisgenoot of een naast familielid ernstig ziek wordt of komt te overlijden en de cruise daarom voor jou niet doorgaat. Controleer wel zorgvuldig de polisvoorwaarden om te weten wat je verzekeraar precies in welke gevallen dekt.