5

België

België grenst aan het zuiden van Nederland en is met haar grote steden als Antwerpen, Gent en Brussel een drukbezocht land onder de Nederlanders. Het land is ideaal voor een vakantie of een weekendje weg. Naast de mooie steden wordt België door natuurliefhebbers en sportievelingen bezocht om de natuurgebieden de Ardennen en de Kempen. Fijn aan een vakantie in België is de mogelijkheid tot het spreken van onze eigen taal. Hoewel er ook rekening mee gehouden moet worden dat ook Frans en Duits officiële talen zijn in België. Ondanks dat dit buurland al snel vertrouwd aanvoelt, blijft het belangrijk om een reisverzekering af te sluiten zodat je ook in het buitenland verzekerd bent.

Reizen naar België

De afstand naar België is, afhankelijk van waar je woont en waar in België je naartoe wilt, over het algemeen goed te overbruggen met de auto of de trein. Ook per vliegtuig is het mogelijk om naar België te reizen. Zo vlieg je binnen een half uur van Schiphol naar de luchthaven van Brussel. Tevens wordt deze laatste luchthaven door Nederlanders vaak gebruikt om vanuit hier door te vliegen naar vakantiebestemmingen.

Praktische zaken en documenten

België en Nederland vallen binnen de Schengenzone in de Europese Unie, waardoor er geen grensovergangcontroles zijn. Het tonen van je paspoort of identiteitskaart is bij de grensovergang dus niet meer nodig. Wel is het aan te raden om altijd een identiteitsbewijs op zak te hebben in het geval bijvoorbeeld de politie naar een identiteitsbewijs vraagt. Overige documenten die handig zijn bij een reis naar België:

In België worden bij het pinnen met een Nederlandse bankpas geen extra kosten in rekening gebracht. Het is niet nodig om instellingen aan de bankpas te wijzigen omdat je je binnen Europa bevindt. Wel is het aan te raden altijd wat contant geld op zak te hebben wanneer je naar België op vakantie gaat. Over het algemeen zullen zich geen problemen voordoen, maar het kan zijn dat pinnen in de kleinere winkeltjes of alternatieve lunchzaakjes en barretjes niet mogelijk is.

Gezondheidszorg in België

België wordt gekenmerkt door een uitstekende gezondheidszorg. Samen met Zwitserland, Nederland en Noorwegen behoort België in het rijtje van de landen die de beste gezondheidszorg van Europa bieden. Wanneer er iets gebeurt waardoor je zelf medische kosten dient te maken, dekt je Nederlandse verzekering de basiskosten. Alle kosten die boven het Nederlands tarief uitkomen van de medische behandeling, kunnen alleen gedeclareerd worden bij je reisverzekering indien afgesloten.

Mocht je geen reisverzekering hebben afgesloten, zijn de kosten die boven het Nederlands tarief uitkomen dus voor eigen rekening. Omdat deze kosten hoog op kunnen lopen, is het zeker aan te raden altijd een reisverzekering met aanvullende medische dekking af te sluiten.

Reisverzekering

Ook in ons vertrouwde buurland kunnen er allerlei dingen gebeuren die je weekendje weg of je vakantie behoorlijk kunnen verpesten. Het is daarom verstandig altijd een reisverzekering af te sluiten. Over het algemeen dekken reisverzekeringen de volgende zaken:

  • Verlies, beschadiging of diefstal van bagage;
  • Hulp door een alarmcentrale;
  • Vergoeding voor schade aan de accommodatie;
  • Buitengewone kosten (kosten bij een acuut probleem).

Wanneer je voor meer zaken verzekerd wilt zijn, bieden veel verzekeraars de mogelijkheid om het pakket uit te breiden. België is de laatste jaren meerdere malen slachtoffer geweest van terroristische aanslagen. Het annuleren of wijzigen van je reis door (angst voor) terroristische aanslagen wordt niet door alle reisverzekeringen standaard vergoed. Kijk daarom goed naar het pakket wat jouw verzekeraar biedt en breid dit eventueel uit met de punten waarop jij extra goed verzekerd wilt zijn.

Aanvullende dekking reisverzekering

Afhankelijk van het doel van je bezoek aan België, kan het handig zijn om een aanvullende dekking bij je reisverzekering af te sluiten. Let hierbij op de volgende punten:

Als je met de auto naar België reist, is het aan te raden de reisverzekering uit te breiden met pechhulp. Zo wordt er bij pech of een ongeval vervangend vervoer geregeld;

Tijdens een weekendje weg is een ruime dekking voor diefstal belangrijk. In grote steden zijn vaak zakkenrollers actief, die de vakantie een bittere nasmaak kunnen geven wanneer er niet genoeg verzekerd is.

Bij een sportieve vakantie in één van de mooie natuurgebieden is medische dekking en dekking voor gevaarlijke sporten aan te raden. Zo ben je tijdens het bergbeklimmen of raften verzekerd en word je niet verrast door onverwacht hoge kosten bij een ongeval.

Tips

Ondanks dat er veel gelijkenissen zijn tussen België en Nederland, zijn er ook een aantal verschillen en hebben we nog wat tips:

  • Niet overal wordt Nederlands gesproken. Houd er rekening mee dat vooral in Wallonië en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voornamelijk Frans gesproken wordt.
  • Behalve een sportieve vakantie in de Ardennen zijn in dit gebied mooie steden en dorpen te bezoeken.
  • Bezoek België eens tijdens carnaval en ontdek hoe groot dit feest hier gevierd wordt. Vooral in Wallonië is het feest, maar ook in Vlaanderen wordt er flink carnaval gevierd.
  • In België is het voor Nederlanders verplicht een goedgekeurde brandblusser en een verbanddoos in de auto te hebben wanneer je met de auto reist.