5

Europa

Voor een geweldige vakantie hoef je niet per se naar Thailand, Australië of Zuid-Afrika te reizen. Ook Europa kent bijzondere steden, adembenemende natuur en unieke gewoontes. Hierin ligt ook direct het belang van een goede voorbereiding op je reis. Ondanks dat je binnen Europa reist kun je namelijk tegen flinke cultuurverschillen aanlopen. Je vindt hier allerlei tips om zorgeloos te kunnen vertrekken.

Landen en gebieden

Europa is een van de kleinere werelddelen, maar omvat wel een groot aantal verschillende landen. Deze worden vaak grofweg in 6 geografische gebieden verdeeld, waaronder Zuid-Europa, Oost-Europa en West-Europa. De meeste mensen gaan richting de mediterrane voor een zonvakantie, Duitsland en Oostenrijk zijn populaire wintersportbestemmingen en Oost-Europa staat tegenwoordig bekend om haar prachtige steden vol cultuur en lage prijzen. Er valt kortom voor iedereen genoeg te ontdekken!

Reisverzekering

Het is verstandig om bij een Europese vakantie een reisverzekering af te sluiten. De reisverzekering vergelijker geeft een duidelijk overzicht van goede reisverzekeringen die je direct kunt afsluiten. Let bij het afsluiten op een dekking voor:

  • Medische hulp: bij alle behandelingen duurder dan het Nederlandse tarief moet je zelf de extra kosten betalen. Daarnaast worden privéklinieken (die in sommige landen sterk aan te raden zijn) nooit standaard vergoed. Deze medische dekking van de reisverzekering dekt beide.
  • Bagage: Zakkenrollers vind je overal in Europa. Verzeker daarom diefstal van bagage en zorg dat ook verlies door bijvoorbeeld een vliegveld gedekt is.
  • Gevaarlijke sporten: Of je nu gaat surfen in Zuid-Spanje of wintersporten in Oostenrijk, gevaarlijke sporten moet je altijd extra bij laten verzekeren.
  • Annulering: Ziekte en werkeloosheid kunnen redeneren zijn om een reis onverwacht te annuleren. Met een annuleringsdekking worden je onkosten vergoedt.
  • Pechhulp: Veel mensen kiezen ervoor om binnen Europa met de auto op reis te gaan of om op locatie een auto te huren. Zorg dat je een dekking hebt voor Europese pechhulp.
  • Repatriëring: let erop dat kosten voor een onverwachte terugreis naar huis door ziekte of een ongeval gedekt zijn.

De meeste reisverzekeraars bieden de keuze tussen een Europa- en werelddekking. Een Europadekking is natuurlijk voldoende, maar wanneer je binnenkort nog een verre reis gaat maken dan is het direct afsluiten van een doorlopende reisverzekering met werelddekking een goede keuze.

Autovakantie

Tijdens een autovakantie kun je tegen verschillende problemen aanlopen. Zo kan je auto beschadigd raken door een ongeval of bijvoorbeeld oververhit raken. Niets is zo vervelend als je zuurverdiende vakantie doorbrengen langs de snelweg en in autogarages. Sluit daarom altijd een autodekking af op je reisverzekering. Je verzekert dan technische hulp en bij sommige reisverzekeringen is ook vervangend vervoer en een vervangende bestuurder gedekt. Nog een tip: stop tijdens je autorit nooit voor mensen die langs de kant van de weg staan te zwaaien of andere verdachte zaken… rijd gewoon door en bel de politie. Zo voorkom je een eventuele beroving!

De actieve vakantieganger

Het landschap van Europa leent zich perfect voor de actieve vakantieganger. Of je nu de gevaarlijke wandeling El Camino del Rey bij Malaga gaat doen of in Zuid-Polen gaat snowboarden… er valt genoeg avontuurlijks te beleven. Zoals al eerder kort genoemd werd, moet je onkosten die je maakt tijdens bijzondere sporten extra meeverzekeren op de reisverzekering. Wanneer je van plan bent om tijdens je vakantie bijvoorbeeld te gaan skiën, raften of kitesurfen, dan is dit bijverzekeren sterk aan te raden. Je bent dan namelijk gedekt voor reddingsacties, schade aan de dure uitrustingen en eventuele andere onkosten. Je bent dan op ieder moment tijdens je reis verzekerd.

Zorg ervoor dat je een reisverzekering met goede dekking hebt voor diefstal en schade aan bezittingen. Controleer ook altijd in de polisvoorwaarden hoe hoog de dekking precies is.

Financiën

Dankzij de Euro is het steeds gemakkelijker geworden om binnen Europa te betalen. Er zijn echter een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Neem altijd je creditcard mee voor noodgevallen (check vooraf of je bestedingslimiet hoog genoeg is en wat je pincode is).
  • Gebruik in landen zonder de Euro altijd alleen goed aangeschreven wisselkantoren.
  • In sommige landen, zoals Duitsland, kost het vaak iets extra om geld te pinnen dus plan je uitgaven goed.
  • Houd bij pinautomaten altijd een oogje uit voor skimmers en andere illegale zaken. Zoek gewoon een andere bank wanneer je je onveilig voelt.

Wanneer je naar een land reist waar geen euro is, zoek dan vooraf op wat de officiële, actuele wisselkoers is. Wanneer je hier zelf van op de hoogte bent, kun je voorkomen dat je opgelicht wordt met onjuiste koersen.

Gezondheidsrisico`s Europa

Voor het grootste deel van Europa is het niet nodig om gevaccineerd te worden. Wanneer je richting Oost-Europa reist kan het vanwege hygiënische redenen echter verstandig zijn om vaccinaties te nemen voor DTP en hepatitis A. Een aantal andere gezondheidsrisico`s zijn:

  • In beboste gebieden is er altijd kans op tekenbeten die de ernstige ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. Controleer daarom regelmatig op teken.
  • De exotische tijgermug is de laatste jaren in opkomst en is ook in Europa inmiddels een gevaar. Een beet van de mug kan de ernstige ziekte Dengue of knokkelkoorts tot gevolg hebben.
  • Reizigersdiarree komt erg veel voor. Zorg er daarom voor dat je altijd vers water drinkt, op hygiënische plaatsen eet en schone toiletruimtes gebruikt.

Reisapotheek

Het is verstandig om een eigen reisapotheek mee te nemen, zodat je altijd zelf de eerste hulp kunt verlenen. Ook zijn medicijnen in sommige landen erg duur. Neem onder andere de volgende zaken mee:

  • Pleisters
  • Diarreeremmers (reizigersdiarree komt veel voor)
  • Paracetamol
  • Anticonceptie
  • Ontsmettingsmiddel
  • Medicijnen (neem altijd je doktersvoorschriften mee!)

Let wanneer je per vliegtuig reist wel altijd op de veiligheidsvoorschriften m.b.t. het invoeren en vloeibare stoffen. Zorg dat je voor daadwerkelijke doktersbehandelingen een goede reisverzekering hebt, zodat je niet bang bent voor de kosten van een behandeling in een goed ziekenhuis.

Overige tips

Nog een aantal extra tips om je helemaal voor te bereiden op je reis:

  • Je kunt altijd op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken terecht voor informatie over negatieve reisadviezen voor bepaalde regio`s.
  • Sluit een speciale buitenlandbundel af voor je mobiele telefoon om hoge internetkosten te voorkomen.
  • Reis je met je hond? Controleer dan of je hond de juiste inentingen heeft om het land in te mogen en natuurlijk zodat de hond veilig is voor buitenlandse ziektes.