5

Au Pair

Een Au Pair is meestal een jong persoon die bij een gezin in een ander land intrekt om voor de kinderen en het huishouden te zorgen. Tijdens dit, vaak langdurige, verblijf is het belangrijk om goed verzekerd te zijn voor aansprakelijkheid, medische hulp en bezittingen. Er zijn een aantal mogelijke reisverzekeringen.

De Au Pair

Als Au Pair voer je werkzaamheden uit in een ander land en is een goede reisverzekering daarom erg belangrijk. Voor een Au Pair zijn er twee verschillende reisverzekeringen mogelijk en voor beide gevallen is er een andere reisverzekering geschikt, namelijk:

1. Je wilt als Au Pair in een ander land gaan werken

2. Je wilt een buitenlandse Au Pair naar Nederland halen

1. Als Au Pair naar het buitenland

Wanneer je als Nederlandse Au Pair in het buitenland gaat werken kan het zijn dat je gastgezin of bemiddelingsbureau een verzekering voor jou regelt. Controleer dit van te voren en bekijk ook altijd goed wat de verzekering dekt. Is bijvoorbeeld je bagage en aansprakelijkheid gedekt of zijn alleen medische kosten verzekerd? Wanneer de verzekering niet geboden wordt of te weinig dekt, is het verstandig om zelf een verzekering af te sluiten.

Soort verzekering

De meeste doorlopende reisverzekeringen dekken alleen recreatieve reizen. Als au pair werk je in het buitenland en val je dus niet onder deze dekking. De mogelijke reisverzekeringen waar je wel voor kan kiezen zijn:

2. Een Au Pair in huis nemen

Een Au Pair neemt vaak een groot deel van de huishoudelijke taken over. Daartegenover staat dat een gastgezin de Au Pair goed moet opvangen. Bij het uitnodigen van een Au Pair moet je als gastgezin rekening houden met het regelen van huisvesting, verzekering en visum.

Waarom inkomende Au Pair reisverzekering

In 2013 is het Moderne Migratiebeleid (MOMI) in Nederland van kracht gegaan. Dit beleid geeft Nederlandse gastgezinnen een zorgplicht tegenover hun Au Pair. Het afsluiten van een verzekering is een voorbeeld van een maatregel om aan deze plicht te voldoen. Daarnaast dekt de Nederlandse basisverzekering in het geval van een buitenlandse Au Pair vaak niet genoeg. Om de Au Pair goed verzekerd te laten zijn is een speciale Au Pair reisverzekering daarom aan te raden.

Dekking inkomende Au Pair reisverzekering

De speciale inkomende Au Pair reisverzekering wordt aangeboden door Allianz Global Assistance. Deze Au Pair reisverzekering kent de volgende dekking:

  • Ongevallen
  • Bagage (tot €2.150)
  • Medische kosten
  • Aansprakelijkheid (maximaal €500.000)
  • Tussentijdse vakanties in het buitenland (maximaal 21 dagen)
  • Wintersport en duiken
  • Gratis medisch advies in meerdere talen van een Reisarts

Vaak is deze verzekering maximaal 1 tot 2 jaar geldig en alleen af te sluiten voor personen tot 30 jaar. Je kunt bij het afsluiten kiezen voor een Europadekking voor Au Pairs uit Europa of een Werelddekking voor een Au Pair buiten Europa.

Contracten en regelgeving

Wanneer je een buitenlandse au pair in huis neemt zal deze aan een aantal voorwaarden moeten voldoen om legaal in Nederland te verblijven. De regelgeving rondom de toegang voor Au Pairs is afhankelijk van het land waar de Au Pair vandaan komt.

Europese Unie

De Au Pair heeft alleen een geldig paspoort of identiteitskaart en verzekering nodig. Wanneer de Au Pair langer dan drie maanden blijft moet deze zich inschrijven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA).

Canada, Australië en Nieuw-Zeeland

De Au Pair doet mee aan een Working Holiday Programma of Working Holiday Scheme en heeft een verblijfsvergunning voor 12 maanden, een inschrijving bij het GBA en een verzekering.

Overige landen

Een officieel Nederlands Au Pair-bureau moet een aanvraag tot toegang indienen. Daarnaast moet je een contract, een garantverklaring en een bewustverklaring met de Au Pair tekenen. Ook een visum of verblijfsvergunning, verzekering en inschrijving bij het GBA is noodzakelijk.

Nederlandse Zorgverzekeringswet

Ook op Au Pairs is de Nederlandse Zorgverzekeringswet van toepassing. Wanneer de Au Pair onder deze wet valt, dan is het voor de Au Pair verplicht om een Nederlandse basis zorgverzekering te hebben. Over het algemeen geldt dat wanneer iemand een salaris ontvangt, ouder is dan 30 of langer dan een jaar in Nederland verblijft een Nederlandse zorgverzekering moet hebben. Voor meer informatie over een specifieke situatie kan je terecht bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).