5

Bagagediefstal uit je auto: vergoeding?

Via je reisverzekering wordt schade, verlies en diefstal van je bagage gedekt tot op bepaalde hoogte. Hoe zit het eigenlijk met de vergoeding van diefstal van je bagage uit je auto? Onder welke omstandigheden en voorwaarden wordt deze vorm van diefstal vergoed?

Eigen schuld dikke bult?

Een voorbeeld: je parkeert je auto tijdens de reis naar je vakantiebestemming voor het raam, goed in het zicht, bij een tankstation/café om te tanken en een kopje koffie te drinken. Na een half uurtje wandel je nietsvermoedend terug om de reis te vervolgen en kom je erachter dat je bagage is gestolen. Pechgeval of eigen schuld?

Vergoeding reisverzekering

Je reisverzekeraar zal, afhankelijk van de voorwaarden gehanteerd in de polisvoorwaarden van je doorlopende reisverzekering, bepaalde voorwaarden stellen aan de vergoeding van de diefstal van je bagage uit de auto. Uitgangspunt is dat je als verzekerde alles in het werk dient te stellen om de diefstal te voorkomen. Uiteraard betekent dit dat je auto, zowel ramen als deuren, goed afgesloten dient te zijn. Daarbij is het zaak de bagage en reisdocumenten zoveel mogelijk uit het zicht in de auto te laten, bijvoorbeeld onder een hoedenplank.

De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de afgesloten bagagedekking.

Tips om diefstal uit je auto te voorkomen

Hoe voorkom je zoveel mogelijk de kans dat bagage uit je auto kan worden gestolen? Een aantal tips:

  • Laat de auto niet onbeheerd achter indien je even gaat tanken en wat snacks gaat scoren in de shop: wellicht kan één van je medereizigers bij de auto blijven.
  • Neem de meest waardevolle spullen die je bij je hebt met je mee: smartphone, laptop en je portemonnee.
  • Indien je de auto toch even onbeheerd achter laat: parkeer niet langere tijd op een slecht zichtbare plek, sluit je deuren en ramen en bewaar je bagage uit het zicht (in het dashboard of onder de hoedenplank).