Reisverzekering of aanvullende zorgverzekering?

De juiste verzekering afsluiten: het blijft ingewikkeld. Want als je naar de medische dekking tijdens een korte vakantie of een lange reis kijkt, is dan een reisverzekering de juiste keuze of is het beter om voor een aanvullende zorgverzekering te gaan?

Om te beginnen is iedereen in Nederland verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Deze is ook geldig wanneer je zorg nodig hebt als je in het buitenland bent voor bijvoorbeeld een zakenreis of vakantie. Echter vergoedt de verzekeraar enkel het bedrag wat dezelfde behandeling in Nederland zou kosten. En dat is vaak een flinke domper, want de kosten van behandelingen in het buitenland liggen vaak vele malen hoger. Om ook deze te dekken kun je twee dingen doen: een reisverzekering afsluiten of voor een aanvullende zorgverzekering gaan.

Spoedeisende hulp

Wanneer je tijdens je verblijf in het buitenland dringend zorg nodig hebt die niet kan wachten totdat je weer terug in Nederland bent, valt dit onder spoedeisende hulp. De kosten die overeenkomen met de tarieven in Nederland worden gedekt door jouw basiszorgverzekering. De eventuele, overige kosten worden gedekt door beide types verzekeringen.

Het voordeel van een aanvullende zorgverzekering

Wanneer je al van plan bent om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten omdat je weet dat je gebruik gaat maken van bepaalde behandelingen (zoals de tandarts of fysiotherapie) die niet in de basisverzekeringen zitten, kun je deze ook toepassen op jouw vakantie. Zorg hiervoor dat je de aanvullende zorgverzekering dan zet op Europa- of werelddekking. Hoewel het bij bepaalde zorgverzekeraars mogelijk is om gedurende het jaar bepaalde dekkingen aan en uit te zetten, is het doorgaans gebruikelijk dat je wijzigingen aan het einde van het jaar doorgeeft. Let er daarnaast op dat als je een aanvullende zorgverzekering afsluit, geen dubbele dekking betaalt.

Het voordeel van een reisverzekering

Het grootste voordeel van een reisverzekering is dat je deze helemaal kunt aanpassen naar jouw wens en specifiek op jouw reis. Ga je bijvoorbeeld op wintersport? Dan is het van belang dat je een wintersportdekking afsluit, omdat verzekeraars skiën en snowboarden zien als activiteiten waarbij je meer risico loopt op het maken van zorgkosten. Dit is ook het geval met bijvoorbeeld mountainbiken en andere extreme sporten. In dit geval is het handig om een reisverzekering af te sluiten omdat je daarbij gemakkelijk een extra module met wintersportdekking of extreme sporten kunt afsluiten.

Ook kun je je reisverzekering specialiseren op het vervoersmiddel waarmee je op reis gaat. Zo heb je andere modules nodig wanneer je op fietsvakantie gaat dan als je bijvoorbeeld met de camper weggaat.

Daarnaast kun je met een reisverzekering zelf bepalen of je voor een kort- of doorlopende zorgverzekering gaat. Met een kortlopende reisverzekering weet je zeker dat je geen overbodige kosten betaalt. Je sluit je verzekering namelijk alleen af voor de tijd dat je daadwerkelijk op vakantie bent. Maar wanneer je meer dan 21 dagen per jaar op pad bent, kun je beter kiezen voor een doorlopende reisverzekering die het gehele jaar doorloopt omdat dit in verhouding goedkoper is. Tenslotte ben je met een reisverzekering ook verzekerd voor andere aspecten van je reis zoals diefstal en schade.

Wanneer je van plan bent om je te laten verzekeren voor medische kosten via een reisverzekering, dien je na te gaan of deze al in de basisreisverzekering zitten of dat je een aanvullende module medische of geneeskundige kosten moet afsluiten.

Conclusie

Wanneer je van plan bent je al aanvullend te laten verzekeren door je zorgverzekering, kan het in sommige gevallen goedkoper zijn om je daarbij ook te verzekeren voor medische kosten in het buitenland. Het afsluiten van een reisverzekering brengt echter het grote voordeel met zich mee dat je jouw verzekering beter op maat kunt maken door de keuze uit verschillende modules die voor jouw vakantie relevant zijn.

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

  • Goedkoopste bovenaan
  • Vergelijken op inhoud en prijs
  • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.