Drone mee op vakantie
Selfiesticks, smartphones en professionele camera’s, de drone overtreft het allemaal. Steeds meer wordt deze moderne, vliegende videoappaaratuur gebruikt om bijzondere beelden te maken van de mooiste plaatsen en landschappen over de hele wereld. Dit met professionele doeleinden of gewoon voor de fun: het kan allemaal met een drone. De vliegende camera’s worden steeds betaalbaarder en gemakkelijker in gebruik, waardoor ze ook geschikt zijn om mee te nemen op reis. In dit artikel lees je alles over de regels waar je in het buitenland rekening mee dient te houden en wat er bij zakelijk gebruik komt kijken. Daarnaast vertellen we je meer over de verzekeringen en sluiten we af met twee waardevolle tips.
Regels voor drones in het buitenland
Houd er rekening mee dat er in elk land verschillende regels gelden betreffende het gebruik van een drone. Deze regels hebben betrekking op de volgende punten:
- Maximaal gewicht;
- Maximale vlieghoogte;
- Aansprakelijkheidsverzekering;
- Verboden gebieden, zoals boven pistes, stranden, koningshuizen en hoofdsteden;
- Registratie van de drone;
- Dichtbevolkte gebieden.
Zo kan het maximale toegestane gewicht van de drone in Europa al variëren van 250 gram tot 25 kilo, is in onder andere Italië en Duitsland een aansprakelijkheidsverzekering verplicht en mag je in België uitsluitend op privéterrein vliegen met de drone. Lees daarom voor vertrek goed de regels per land door, om een boete, inbeslagname van de drone of zelfs aanhouding in het buitenland te voorkomen. Let op! In sommige landen is het verboden om een drone mee te nemen.
Zakelijk gebruik
Gebruik je de drone voor zakelijke doeleinden? Dan gelden er meer regels. Onder zakelijk gebruik wordt gebruik met commerciële doeleinden verstaan, zoals het maken van video’s om deze te verkopen. Onderstaande voorwaarden gelden voor zakelijk gebruik:
- De bestuurder van de drone dient in bezit te zijn van het RPA-L vliegbrevet;
- Het bedrijf dient een ROC- of ROC-light vergunning te hebben. Deze is aan te vragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.
Aansprakelijkheidsverzekering drone
Als je je drone mee wilt nemen op reis, zorg dan dat je in ieder geval een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten. In het geval dat jouw drone schade toericht aan anderen, denk aan een gebroken arm of je drone die door een raam heen vliegt, ben je hier met deze verzekering voor gedekt. Een aanprakelijkheidsverzekering rekent de drone tot de modelvliegtuigen en dekt deze over het algemeen tot zo’n 20 à 25 kilo.
Reisverzekering drone
Een reisverzekering kan als kortlopend of doorlopend worden afgesloten en dekt onder andere bagage tegen verlies, schade of diefstal. Een drone is ook onderdeel van de bagage en wordt bij veel reisverzekeringen dus vergoed. Houd er rekening mee dat reisverzekeraars voor kostbare spullen vaak een maximaal te vergoeden bedrag hanteren en er een eigen risico geldt. Om zeker te weten of en hoe je drone verzekerd is, kun je het best contact opnemen met je reisverzekering of de polisvoorwaarden doorlezen.
Tips
- Neem altijd contact op met je aansprakelijkheids- en/of reisverzekering voor vertrek. Het begrip ‘drone’ is relatief nieuw en valt in een grijs gebied. Voor de meeste zekerheid contacteer je daarom je eigen verzekeraar;
- Bekijk voor vertrek naar het buitenland de regels rondom drones in het land waar jij naartoe gaat, zowel wanneer je beroepsmatig gaat vliegen als wanneer je de drone recreatief gebruikt.