Australië

Het continent Australië omvat natuurlijk het land Australië, maar ook de eilanden Tasmanië, Ceram en Nieuw-Guinea. Australië is qua criminaliteit en politieke stabiliteit een zeer veilig land om te bereizen. Door de onbekende, woeste natuur en wilde dieren liggen er echter wel een aantal andere gevaren op de loer. Je kunt hier praktische informatie vinden om je voor te bereiden op je reis naar het continent Australië.

Reisverzekering

Een goede reisverzekering is voor een trip naar Australië onmisbaar. Er zijn een aantal punten waar je wat betreft de dekking goed op moet letten, voornamelijk:

  • Annuleringsverzekering: een reis naar Australië is niet goedkoop en mocht er onverwachts iets gebeuren, dan is je reissom verzekerd.
  • Gevaarlijke sporten veel Nederlanders kiezen ervoor om een bepaald moment te snorkelen of duiken. Zorg ervoor dat ongevallen en schade aan de materialen voor bijzondere sporten gedekt is.
  • Reddingsacties: je kunt bijna niet naar het continent afreizen zonder een lange wandeling door de ongerepte natuur te maken. Verzeker eventuele reddingsacties vanaf een berg, in de jungle of op het strand!
  • Pechhulp en ongevallen: Australië is een groot land en velen kiezen ervoor om per auto rond te reizen. Zorg ervoor dat ongevallen en pechhulp daarom goed gedekt zijn.
  • Medische hulp: een bezoekje aan de dokter of een verblijf in het ziekenhuis is hiermee gedekt. Via de basiszorgverzekering is namelijk enkel spoedeisende hulp tot het Nederlandse tarief gedekt en alle andere kosten moet je zelf betalen.
  • Repatriëring: let erop dat kosten voor een onverwachte terugreis naar huis door ziekte of een ongeval gedekt zijn.
  • Wereld dekking: Zorg er altijd voor dat je een reisverzekering met wereldwijde dekking afsluit, let hier goed op!

Vaccinaties

Vanuit de aanvullende zorgverzekering kun je in sommige gevallen een vergoeding krijgen voor vaccinaties. Voor de landen in het continent Australië gelden de volgende vaccinatievoorschriften:

  • Australië, Ceram en Tasmanië: Er zijn geen verplichte of aangeraden vaccinaties. Alleen wanneer je vanuit een land waar gele koorts voorkomt reist, is een vaccinatie voor gele koorts verplicht.
  • Nieuw-Guinea: Er zijn geen verplichte vaccinaties, maar vaccinaties voor DTP en hepatitis A worden aangeraden. Bij een lang verblijf komen hier nog vaccinaties voor hepatitis B en tuberculose bij. Ook hier geldt, wanneer je een land met gele koorts bezocht hebt is de gele koorts vaccinatie verplicht.

Persoonlijke veiligheid

In landen waar de toeristische sector nog niet volledig ontwikkeld is, zoals Nieuw-Guinea, is het altijd belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen m.b.t. persoonlijke veiligheid. En ondanks dat Australië een modern en veilig land is, moet je ook daar goed op je persoonlijke bezittingen passen. Zakkenrollers en criminelen zijn overal actief en vooral toeristen zijn daar vaak de dupe van. Denk daarom aan zaken, zoals:

  • Reis niet met te veel cash op zak
  • Houd je waardevolle papieren en geld op je lichaam of stop het weg in een kluis
  • Draag geen juwelen en andere waardevolle spullen of gadgets in het zicht
  • Houd tijdens het reizen altijd een oogje op je bagage

Zorg ervoor dat je een reisverzekering met goede dekking hebt voor diefstal en schade aan bezittingen. Controleer ook altijd in de polisvoorwaarden hoe hoog de dekking precies is.

Bosbranden

In dit continent komen veel bosbranden voor. Vooral in de periode van het voorjaar tot het einde van de zomer is dit een gevaar. Houd dan de volgende veiligheidsmaatregelen in acht:

  • Let tijdens een verblijf in de natuur goed op de borden met vuurverboden en andere waarschuwingen.
  • Doof een vuur dat je maakt altijd volledig en controleer dit.
  • Houd via internet op televisie het nieuws van de regio in de gaten.

Let ook goed op je eigen gedrag, een sigaret die niet helemaal uit is en in de berm belandt kan al grote schade veroorzaken.

Strand

De heerlijke Australische stranden brengen een aantal gevaren met zich mee. Vooral de sterke stromingen die zeer plaatselijk kunnen ontstaan hebben al menig toerist verrast. Wanneer je gaat zwemmen is het daarom zeer belangrijk om altijd tussen de door de reddingsbrigade uitgezette vlaggen te zwemmen. Een aantal andere tips zijn:

  • Zwem nooit alleen of onder invloed van drugs of alcohol.
  • Er zijn een aantal gevallen van haaien aan de kust bekend, maar dit is geen veelvoorkomend probleem. Door in uitgezette gebieden te zwemmen en nooit `s nachts het water in te gaan kun je dit vermijden.
  • Je kunt verdere informatie over de veiligheidssituatie van het betreffende strand inwinnen bij de reddingsbrigade of het nieuws in de gaten houden.

Wilde dieren

Er leven in Australië vele diersoorten die we in Nederland niet kennen. Houd er altijd rekening mee dat je niet weet hoe deze dieren zich in hun natuurlijke habitat gedragen. Er zijn een aantal diersoorten die zeer gevaarlijk zijn en die je ten alle tijden moet vermijden, namelijk: de zeestingers, giftige slangen en spinnen. Voor deze beten is tegenwoordig tegengif beschikbaar, maar je moet dan wel zo snel mogelijk bij een arts zijn. Aanvallen van waterdieren kun je vermijden door je altijd aan de veiligheidsborden ter plaatse te houden. Rivieren en oevers waar niet aangegeven is dat het zwemmen veilig is, kun je dan ook beter vermijden. Hier kunnen namelijk krokodillen en zeestingers leven. Met eventuele vragen over de veiligheid van zwem- en kampeergebieden kun je het beste bij locals en deskundigen in het gebied terecht.

Overige tips

  • Houd er rekening mee dat de zon erg fel kan zijn in Australië. Gebruik daarom altijd een zonnebrandcrème en drink veel water.
  • Veel Nederlandse banken hebben wereldwijd gebruik van de pinpas uitgeschakeld, je moet gebruik buiten Europa dus zelf activeren.
  • Reis je door de outback? Stel altijd iemand (vriend, hoteleigenaar, reisgids, etc.) op de hoogte van waar jij je bevindt, welke route je gaat lopen en hoe lang dit duurt. Stippel deze route ook altijd voor jezelf goed uit! Dit maakt een eventuele reddingsactie een stuk makkelijker en is dus van groot belang voor je eigen veiligheid.

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

  • Goedkoopste bovenaan
  • Vergelijken op inhoud en prijs
  • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.